Inval Oekraïne - Scholz ziet nog geen verandering in houding van Poetin

Nieuws | De Duitse bondskanselier Olaf Scholz ziet geen enkel teken van verandering in de houding van Russisch president Vladimir Poetin ten opzichte van de oorlog in Oekraïne. Dat zegt hij zaterdag in een interview met het Duitse magazine t-online. "Maar het is wel duidelijk dat Rusland geen van zijn verklaarde oorlogsdoelen heeft bereikt", klinkt het.

Door Belga

Deel dit nieuws

Volgens Scholz heeft de "krankzinnige" oorlog het NAVO-bondgenootschap nieuw leven ingeblazen. "De NAVO heeft zich niet teruggetrokken, maar heeft juist haar groepen aan de oostflank van het bondgenootschap versterkt. En het zal nog sterker worden als Finland en Zweden toetreden."

De bondskanselier benadrukte dat Rusland intussen aanzienlijke verliezen heeft geleden, veel meer dan tijdens de tien jaar durende campagne van de Sovjet-Unie in Afghanistan. Scholz belde gisteren/vrijdag voor het eerst in zes weken ook nog eens met de Russische leider. "Poetin moet beseffen dat een uitweg uit deze situatie alleen mogelijk is via een regeling met Oekraïne, maar de voorwaarden voor vrede kunnen niet door Moskou worden opgelegd."

Scholz beloofde verder dat Duitsland Rusland zal blijven straffen met sancties en dat het wapenleveringen aan Kiev ondersteunt. "Voor Poetins krankzinnige idee om het Russische rijk te willen uitbreiden, betalen Rusland en de hele wereld nu een zeer hoge prijs". Hij wees daarbij vooral op een tekort aan graangewassen, die vooral in ontwikkelingslanden broodnodig zijn. "Daar gaat het om echte honger", besluit de bondskanselier.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top