Riga ontmantelt laatste Sovjetmonument

Nieuws | Het stadsbestuur van de Letse hoofdstad Riga heeft vrijdag besloten een reusachtig monument voor het Rode Leger, dat dateert uit de Sovjettijd, te ontmantelen. Het 79 meter hoge monument veroorzaakte heel wat controverse.

Door Belga

Deel dit nieuws

"De sloopwerkzaamheden zullen niet goedkoop zijn, aangezien het monument gemaakt is van gewapend beton en bestaat uit verschillende reusachtige sculpturen", verklaarde de burgemeester van Riga, Martins Stakis.

De constructie werd tussen 1979 en 1985 gebouwd ter herdenking van de overwinning van het Sovjetleger op nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Elk jaar komen op 9 mei duizenden Russen aan het monument bijeen om die overwinning te herdenken. Voor heel wat Letten is die datum de start van een moeilijke Sovjetbezetting die pas in 1991 eindigde.

Bijna alle monumenten en gedenkplaten uit het Sovjettijdperk, met uitzondering van die op militaire begraafplaatsen, werden in 1991 verwijderd. Het monument van Riga werd echter beschermd door een verdrag uit 1994 tussen de Letland en Rusland. Donderdag stemde het Letse parlement voor een wijziging van dit verdrag, waardoor het monument geen wettelijke bescherming meer geniet.

In een tweet verklaarde de Russische ambassade in Riga "verontwaardigd" te zijn over het "verraderlijke en ongerechtvaardigde besluit dat geen morele of wettelijke basis heeft".

In 1997 probeerde een groep vrijwilligers het monument op te blazen, maar het explosief ging te vroeg af. Twee mensen kwamen daarom om het leven. Later werden nog verschillende petities gelanceerd. Telkens werd de drempel van 10.000 handtekeningen gehaald, maar toch verwierpen de autoriteiten het voorstel.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top