‘Scary Movie 4’ op VTM 3: de tops en flops van parodiefilmmaker David Zucker

Films | VTM 3 zendt vanavond ‘Scary Movie 4’ uit, een sappige komedie die de draak steekt met films als ‘War of the Worlds’, ‘The Grudge’, ‘The Village’ en ‘Saw’. De parodie is er één in een lange reeks parodiefilms ontsproten aan het brein en de regiekunsten van David Zucker. De naam van de 74-jarige Amerikaan doet bij de leek wellicht niet meteen een belletje rinkelen. Maak kennis met de parodiemeester.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Zucker beleefde in 1980 zijn vuurdoop als producer en regisseur op de set van ‘Airplane!’, dat hij samen met zijn broer Jerry produceerde. De parodie op het genre van de rampenfilms bracht wereldwijd 171 miljoen dollar in het laatje tegen een budget van amper 3,5 miljoen dollar. Ook de filmpers was lovend over de surreële en soms obscene humor, de snelle stroom aan slapstick comedy en de visuele en verbale mopjes en grollen. ‘Airplane!’ was op alle vlakken een schot in de roos.

Vier jaar later volgde ‘Top Secret!’, dat hij samen met zijn broer schreef en regisseerde. De actiekomedie parodieerde diverse filmgenres, zoals musicals, spionagethrillers en WO II-oorlogsfilms. Ondanks een wereldwijde opbrengst van 20 miljoen dollar wordt de film beschouwd als een flop. Zucker besloot om het geweer van schouder te veranderen en verliet de ingeslagen weg van de filmparodie.

Hoogtepunt 'Naked Gun' en neergang

In 1986 volgde de zwarte komedie ‘Ruthless People’, dat met 71 miljoen dollar wél aansloeg aan de wereldwijde box office. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: met ‘The Naked Gun: From the Files of Police Squad!’ maakte David Zucker in 1988 opnieuw een parodie, op basis van een script van (onder anderen) zijn broer Jerry. De komedie maakte de typische, belegen Amerikaanse politiefilms belachelijk.

De onovertroffen Leslie Nielsen vertolkte de rol van een knullige, sociaal onhandige politiedetective. Klassieke ingrediënten waar Zucker graag mee brouwt – slapstick en visuele en verbale puns – waren opnieuw in overvloed aanwezig en volgden elkaar in sneltempo op. De film was een knalsucces, zowel bij critici als een de filmkassa’s. Drie jaar later volgde de sequel ‘The Naked Gun 2½: The Smell of Fear’, geregisseerd door David Zucker, dat eveneens een kaskraker werd. Een derde hoofdstuk in de franchise volgde in 1994 met ‘Naked Gun 33?: The Final Insult’. Zucker schreef het script en produceerde. Ook die film scoorde aan de kassa’s maar bracht met 132 miljoen dollar wel het minst op van alle ‘Naked Gun’-films.

Nadien verliet Zucker weer het pad van de parodiefilm om met de sportkomedie ‘BASEketball’ (1998) en de romcom ‘My Boss’s Daughter’ (2003) twee kassaflops te regisseren, die beiden door de filmpers neergesabeld werden.

Comeback

Zucker zocht opnieuw zijn heil in zijn specialiteit, de parodiefilm, en herpakte zich met ‘Scary Movie 3’. De komedie die lacht met de vastgeroeste Hollywoodclichés uit het genre van horror en scifi sloeg erg aan bij de jeugd. De plot was een parodie op de gecombineerde verhaallijnen van kaskrakers als ‘The Ring’, ‘Signs’, ‘The Matrix Reloaded’ en ‘8 Mile’. Met een opbrengst van meer dan 220 miljoen dollar was Zucker weer back in the game. Hij keerde terug in de regiestoel voor ‘Scary Movie 4’, dat zich volgens de beproefde formule baseerde op ‘War of the Worlds’, ‘The Grudge’, ‘The Village’, ‘Saw’, ‘Saw 2’, ‘Brokeback Mountain’ en viervoudig Oscarwinnaar ‘Million Dollar Baby’. Opnieuw was zijn creatie een kassasucces met een wereldwijde opbrengst van 178 miljoen dollar. Hij schreef en produceerde ook het vierde en voorlopig laatste vervolg, ‘Scary Movie 5’, maar dat bracht beduidend minder miljoenen in het laatje.

Na de flop van zijn politieke satire ‘An American Carol’ in 2008 gaapt er een gat op zijn filmografie. In 2018 maakte Zucker bekend dat hij werkte aan het script van een vierde ‘Naked Gun’-film, die anno 2022 nog steeds in de steigers staat. In 2021 kondigde hij zijn comeback als regisseur aan met een terugkeer naar zijn oude liefde: de parodiefilm. ‘The Star of Malta’ moet volgens The Hollywood Reporter een parodie worden op de film noir en heistfilm. Het verhaal speelt zich af in de jaren 40 van de vorige eeuw en draait rond de vermaarde ringvechter Joe Medina, die achter tralies zat na het toedienen van een dodelijke klap aan zijn tegenstander tijdens een gevecht. Na zijn gevangenisstraf zoekt hij zijn verloren liefde op, Harriet Evans, die naar Hollywood is verhuisd.

Een cast en releasedatum zijn nog niet bekend. Of David Zucker met ‘The Star of Malta’ zijn filmcarrière weer nieuw leven kan inblazen, valt dus nog af te wachten…

Bekijk ‘Scary Movie 4’ vanavond om 22u55 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top