Roland Garros 2022: spanning bij de vrouwen... en de mannen!

Sport | De French Open is dit jaar toe aan zijn 121ste editie. Deze editie zijn de namen van de eindwinnaars wel heel moeilijk te voorspellen, omdat er zoveel onzekere factoren zijn bij zowel de mannen als de vrouwen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2022 treedt Amélie Mauresmo aan als de nieuwe directeur van de French Open. Bij haar vuurdoop moest ze al meteen de moeilijke knoop doorhakken om Russische en Wit-Russische spelers op het Parijse gravel toe te laten, wat haaks staat op de beslissing van Wimbledon. Het toernooi van Parijs volgt de lijn die de ATP, de WTA en zelfs de ITF sinds het begin van het conflict hebben gevolgd.

Zet Nadal orde op zaken?

Rafael Nadal, 13-voudig laureaat in Parijs, zint dit jaar op revanche nadat hij vorig jaar in de halve finale het onderspit moest delven tegen aartsrivaal en eindwinnaar Novak Djokovic. De Spaanse krachtpatser, die aan het begin van het seizoen de Australian Open won, staat vol twijfels op de gravelbaan. Nadal, die in de achtste finales strandde in Rome, kampt met chronische en ongeneeslijke pijn in zijn voet, die zijn seizoen 2021 al in de war had gestuurd. De blessure kan op elk moment de kop opsteken en komt nu wel heel ongelegen.

Djokovic, die de start van zijn seizoen miste door het debacle rond zijn vaccinatie, verdedigt zijn titel in Parijs én wil Nadal voorblijven wat het aantal gewonnen grandslams (21) betreft. Maar het Servische woelwater zal op zijn hoede moeten zijn voor de revelatie van de afgelopen weken: Carlos Alcaraz. De 19-jarige Spanjaard tennist op een wolk, zoals blijkt uit zijn titel in Madrid, waar hij zowel Nadal als Djokovic versloeg alvorens Zverev in de finale te kloppen. Hij zou de gevestigde tennishiërarchie weleens kunnen verstoren. Zverev, die quasi onverslaanbaar is als zijn opslag draait, is eveneens schaduwfavoriet voor de titel, net als de finalist van vorig jaar, Stéfanos Tsitsipás, en de winnaar van 2015, Stanislas Wawrinka, die na een persoonlijk annus horribilis weer wil aanknopen met zijn beste niveau.

Aan Belgische zijde lijkt David Goffin na een goede periode opnieuw met twijfels te kampen door rugklachten. Moeilijk in te schatten wat we dit jaar in Parijs van de Belgische nummer 1 kunnen verwachten.

Krejcikova, Swiatek of een verrassing?

Aan de top van het vrouwentennis steekt er al jaren niemand écht bovenuit, en dus zijn verrassingen meer regel dan uitzondering op de grote toernooien. Ook op Roland Garros. Vorig jaar verraste de Tsjechische Barbora Krejcikova, nummer 2 van de wereld, iedereen door de eerste grandslam van haar carrière te winnen. Zij komt nu aan de start als topfavoriete, net als de Poolse die de WTA-ranglijst aanvoert: Iga Swiatek. Het 20-jarige tennistalent, dat in 2020 de titel wegkaapte, gooide de laatste maanden hoge ogen in het circuit met haar halve finale in Australië. Ze wil nu bewijzen dat ze meer is dan een onehitwonder.

Maar er liggen kapers op de kust, te beginnen met de Spaanse Paula Badosa. Zij geldt als een outsider voor de eindwinst na een achtste - en kwartfinale in Parijs. Hetzelfde is waar voor Aryna Sabalenka, die nog nooit verder kwam dan de derde ronde maar eind april het graveltoernooi in Stuttgart won. En dan is er ook nog de Griekse Maria Sakkari en de revanchistische Simona Halep.

Onze landgenote Elise Mertens is net terug op de tennisbaan na een beenblessure in april. Het valt nog te bezien hoe ver de Belgische nummer 1 kan geraken.

Volg de French Open van zondag 22 mei t.e.m. 5 juni op Eurosport.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top