Eurovision 2022: België vlotjes naar de finale, favoriet Zweden ook geplaatst

Muziek | Zweden, samen met Oekraïne de grote favoriet voor Eurovisie 2022, heeft zich donderdagavond geplaatst voor de finale van de liedjeswedstrijd. Ook onze landgenoot Jérémie Makiese plaatste zich met een twaalfpuntenprestatie voor de finale, die zaterdag zal plaatsvinden.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Alle finalisten zijn bekend! De vijf Europese grootmachten, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk waren zoals elk jaar al zeker van hun plaats. (Al moeten we ons toch misschien vragen stellen bij het VK, halen ze dit jaar een punt?) Nadat op wensdagavond in de eerste halve finale ook al tien landen gewogen en goed bevonden werden (Zwitserland, Armenië, Ijsland, Litouwen, Portugal, Noorwegen, Griekenland, Oekraïne, Moldavië en Nederland), was het gisterenavond eindelijk aan ons. Onder het goedkeurend oog van presentator Mika werden naast België ook Finland, Servië, Azerbeidjan, Australië, Estland, Roemenië, Polen, Tsjechië en Zweden doorgestuurd naar de finale zaterdag.


Foutloze Jérémie Makiese

Het leek oneindig lang voor onze landgenoot aan de beurt kwam! Pas als zestiende (van de achttien) mocht Jérémie het podium beklimmen met zijn collega’s. Niet dat dat hem gehinderd heeft, want hij voldeed gemakkelijk aan alle verwachtingen. Dankzij zijn krachtige stem en volledige présence betoverde hij de kijkers én de jury, die konden genieten van een kleurrijke voorstelling, zonder maar één valse noot. Zaterdag zal onze vertegenwoordiger ook vanop plaats 16 starten, al zijn er dan 24 concurrenten. Iets meer dus!

Genoeg chauvinisme, op naar Zweden. Dat zal het land zijn om in het oog te houden. Cornelia Jakobs toonde met haar nummer ‘Hold Me Closer’ waarom het Scandinavische land bijzonder populair is bij de bookmakers. Tijdens haar performance spatten de authenticiteit en gevoeligheid van de zangeres af. Nochtans kennen we de Zweden vaak als spektakelland op Eurovision, deze keer was het ingetogener.

Wie wel voor spektakel zorgde, was Servië met Konstrakta en haar Latijns nummer ‘In Corpore Sano’. Gewapend met een kleine wastafel bracht de Servische commentaar op de laatste twee jaar van ons leven, drie minuten lang handen wassend. Hoewel het donkerder was dan we gewoon zijn, koos het publiek er toch voor om haar zaterdag opnieuw te zien. Ook geselecteerd: Finland, dat The Rasmus met ‘Jezebel’ had gestuurd om hard te komen rocken, en Tsjechië, dat met ‘Lights Off’ van We Are Domi het publiek uit de bol liet gaan.

Zoals het hoort, voor ieder wat wils deze zaterdag!

Bekijk de finale van Eurovision 2022 op zaterdag om 21u op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top