Giro 1967: de Blockhaus wordt de "Cima Merckx”

Wielersport | Na ons artikel over de Etna een tweede aflevering over de hoogtepunten van de 105e Giro d'Italia, zondagmiddag in de Abruzzen, op de flanken van de Blockhaus della Majella - de "Blockhaus", gelegen op een hoogte van 1665 meter, 500 meter lager dan het fort dat de col zijn naam gaf.

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Zondag wordt de tweede grote etappe van de Giro gereden met de legendarische 187 kilometer tussen Isernia en de verschrikkelijke Blockhaus (13,6 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,4%). Als voorgerecht moeten de renners eerst de niet minder moeilijke Passo Lanciano (10,3 km tegen gemiddeld 7,6%) bedwingen. Aan de vooravond van de tweede rustdag zal deze etappe, één van de zwaarste van de Italiaanse rittenkoers, ongetwijfeld het toneel worden van een felle strijd tussen de klassementsrijders.

De beklimming van de Blockhaus in het Majella-massief, met een stijgingspercentage van 15%, is een van de koninklijke en legendarische aankomsten van de Giro: deze 9e etappe betekent al de zevende aankomst op die plaats. Net als de Etna werd de Blockhaus voor het eerst beklommen in 1967.

Een adelaarsnest in de Abruzzen

Het is 31 mei 1967 en vijf dagen na de beklimming van de Etna (met de zege van Franco Bitossi, de man met het gekke hart) moet het peloton van de Giro d'Italia voor het eerst een andere muur trotseren: de hellingen van de Blockhaus, een adelaarsnest in de Abruzzen, in het midden van Italië.

Onder luid gejuich van het plaatselijke publiek valt Vito Taccone, winnaar van de Ronde van Lombardije in 1961, aan met nog 50 km te gaan. Hij zorgt voor een waar spektakel.

De Kannibaal peuzelt een berggeit op

Taccone, bijgenaamd de "berggeit van de Abruzzen" (zijn geboortestreek) vanwege zijn klimcapaciteiten, eindigde vier keer in de top 10 in de Giro (4de in 1963, 6de in 1964 en 1965 en 9de in 1966), en won tweemaal de bergtrui (1961 en 1963). Hij droeg één dag de roze trui in 1966. In totaal heeft hij al zeven etappes in de Giro gewonnen, waaronder vier bergetappes op rij in 1963, een huzarenstuk dat ongezien was sinds Alfredo Binda in 1929. In deze Giro van 1963 wint hij een vijfde bergetappe, in de Dolomieten, waarbij hij als eerste doorkomt op de zes cols van de dag. De Blockhaus wordt de "Cima Merckx”

Terug naar 1967 en de beklimming van de Blockhaus, waar de weersomstandigheden ongunstig zijn voor de leider: het peloton van ongeveer 30 man met daarin de roze trui José Perez, Anquetil, Motta, Gimondi, Adorni en Zilioli, haalt hem in met nog 13 km te gaan. Met de finish in zicht reageren Italo Ziliolo en Schiavon, maar een jonge Belg van 22, die zijn eerste Giro en zijn eerste etappe in het hooggebergte reed maar al twee overwinningen in Milaan-Sanremo op zijn naam had staan, komt van achteren terug en verslaat Zilioli aan de finish met tien seconden.

Zijn naam is Eddy Merckx, maar hij is nog jong en het is Felice Gimondi die deze Giro van 1967 zal winnen. De Blockhaus werd de "Cima Merckx" na deze eerste grote prestatie van de Belg. Zes aankomsten op de Blockhaus

De in 1867 gebouwde Blockhaus wordt precies 100 jaar later in de Giro opgenomen, met deze overwinning van de Kannibaal. Veel minder beroemd dan de Stelvio, de Mortirolo of de Monte Grappa, heeft de Blockhaus toch enkele memorabele confrontaties gekend. Naast de overwinning van Merckx in 1967 zijn de volgende duels de geschiedenis ingegaan.

1968, 21e etappe: Bitossi profiteert van de diskwalificatie van Bodrero

Een jaar later is het de onbekende Franco Bodrero die wint op de top van de Blockhaus, tijdens de laatste etappe van de Giro. Enkele maanden later zou hij echter bij een dopingcontrole worden gediskwalificeerd. De renner die daar het meest van kon profiteren, was Franco Bitossi, die het jaar eerder al de etappe op de Etna had gewonnen. Dat jaar werden veel renners gediskwalificeerd wegens dopinggebruik: Raymond Delisle, Gianni Motta (6e en winnaar in Saint-Vincent), Peter Abt (71e) positief in Saint Vincent, Franco Bodrero (12e) positief in Sanremo, Franco Balmamion positief in Vittorio Veneto maar later in eer hersteld, Vic Van Schil (18e), Joaquim Galera (15e) positief in Rome, Felice Gimondi positief in Napels maar uiteindelijk vrijgesproken, Mariano Diaz (13e) positief in Napels, en Mario Di Toro (88e) omdat hij de dopingcontrole weigerde. 1972, 4e etappe: Jose Manuel Fuente verovert het roze

De geniale Spaanse klimmer, een van de spectaculairste uit de geschiedenis, trekt ten aanval op 15 km van de top en heeft een dubbel succes: de dagzege en de roze trui die hij drie dagen zou houden. El Tarangu is 2,5 minuten sneller dan Merckx. Gimondi finisht op 4 minuten. Dat jaar eindigt Fuente tweede in de Giro. 1984, 5e etappe: Moreno Argentin helpt Moser

In een van de meest controversiële Giro's uit de geschiedenis krijgt Laurent Fignon een hongerklop op de klim: hij verliest anderhalve minuut op Francesco Moser, die zijn klimkunsten ontdekt en op de top eindigt samen met Moreno Argentin die de roze trui overneemt van de Fransman. 2009, 17e etappe: Franco Pellizotti voor Garzelli

Pellizotti slaagt erin op zijn eentje te winnen, terwijl achter hem Di Luca alles in het werk stelt om afstand te nemen van Mentsjov. Garzelli spurt naar de tweede plaats en snoept zo enkele bonificatieseconden af van Di Luca. Hij wordt uitgefloten door het publiek, want dit is Di Luca-gebied. 2017, 9e etappe: Nairo Quintana tot de vierde

Quintana wint na vier versnellingen die te veel zijn voor Nibali en Pinot, in het eerste duel tussen de favorieten op de hellingen van de Blockhaus. De Colombiaan is de nieuwe leider van de Giro d'Italia na deze 9e etappe, die gekenmerkt werd door een zware valpartij veroorzaakt door een motor aan de voet van de col.

Video : merckx @Blockhaus 1967

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top