Herstelt Union zich in de Brusselse stadsderby van de titeldreun?

Jupiler Pro League |

De titeldroom van Union St-Gilloise lijkt na de twee nederlagen tegen Club Brugge te zijn vervlogen. Maar om alsnog de optie op een mirakel open te houden én om de tweede plaats veilig te stellen, blijven de Brusselaars maar beter waakzaam in de twee resterende duels.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een historische titel als promovendus zit er wellicht niet meer in voor Union, maar ze kunnen nog steeds geschiedenis schrijven door als nieuwkomer in de eerste klasse vice-kampioen te worden en zo een ticket voor de voorronde van de Champions League te versieren. Deelname aan het kampioenenbal zou voor de Brusselse club een primeur betekenen. Tot nog toe kon het enkel eens aan de derde Europese beker deelnemen, en zelfs dat is al heel lang geleden.

Nu zondag moeten de Unionisten naar de buren van Anderlecht, waar ze om 18u30 aftrappen. Opnieuw een belangrijk duel want paars-wit blijft azen op die tweede plek en bovendien weet je maar nooit dat Club Brugge zondagmiddag pluimen laat tegen Antwerp… het zou de titelstrijd toch weer spannend kunnen maken. Bovendien betreft het hier een echte Brusselse stadsderby, voor de supporters zijn dat altijd prestigeduels.

Opgepast voor decompressie

Het wordt uitkijken naar de reactie van Union. Na die twee opeenvolgende dreunen die ze te verwerken kregen van rivaal Club Brugge en na weken van titelstress zou wel eens decompressie kunnen optreden. Coach Felice Mazzu, die al zo vaak geroemd werd voor zijn psychologische kwaliteiten, zal ook nu weer moeten tonen dat hij in staat is zijn groep mentaal op te lappen. Het wordt voor Union zaak om vanaf de aftrap scherpte te tonen tegen Anderlecht, want als die bloed ruiken… En zou het niet mooi zijn, voor Union althans, om het seizoen te kunnen afsluiten met een ongeslagen status in de vier derbywedstrijden?

De sterkte van Union is al een hele campagne lang de onbevreesde en zelfverzekerde manier waarop ze aan wedstrijden starten. Maar misschien kruipen twee nederlagen op rij toch in de hoofden van Dante Vanzeir en ploegmaats? Het gebrek aan efficiëntie en de flinke dosis pech die ze kenden in de duels tegen Club zijn soms moeilijk te plaatsen voor spelers. Zie ook de emotionele reactie van een stoere krijger als Casper Nielsen na het laatste fluitsignaal op Club.

Een scharniermoment

Voor Felice Mazzu bieden de resterende twee wedstrijden ook wel de opportuniteit om wat andere jongens te laten spelen. Mannen die minder gebruikt werden, maar de voorbije weken hun neus aan het venster staken. Denk aan de loyale doelman Lucas Pirard, ervaren rot Guillaume François, of de jonge talenten Kacper Kozlowski, Cameron Puertas en Alex Millan.

Die laatste zou wel eens kunnen profiteren van de mindere vorm van het spitsenduo Vanzeir-Undav om zo een basisplaats te claimen in het Lotto Park. Sinds hij in het Dudenpark neerstreek mocht de Spanjaard nog maar zelden aan de bak, en maakte hij welgeteld één doelpunt in 8 wedstrijden. Dat was op 19 februari. Misschien tijd om eens te zien wat hij in zijn mars heeft? Van Vanzeir en Undav komt het gevaar toch ook amper in deze play-offs.

Volg de Champions' Play-offs, waaronder de wedstrijd tussen RSC Anderlecht en Union St-Gilloise op zondag 15 mei vanaf 18u30, dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top