Rockfield: hoe een boerderij plots het epicentrum van de rockmuziek werd

Muziek |

Wat hebben Coldplay, Oasis, Queen en Black Sabbath gemeen? Allemaal namen ze muziek op in de Rockfield Studios: een tot muziekheiligdom omgebouwde boerderij op het Britse platteland. De documentaire ‘Rockfield: the studio on the farm’, donderdag te zien op Canvas, zoomt in op dat wonderbaarlijke verhaal.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Twee broers, Kingsley en Charles Ward, die op het platteland in Wales opgroeiden en maar één lotsbestemming leken te hebben -de boerderij overnemen van hun ouders- werden plots verheven tot de redders van de rockwereld. Hun liefde voor muziek bleek immers groter dan die voor het bemesten van velden en melken van koeien. Toen ze het voor het zeggen kregen op de familieboerderij beslisten ze dan ook snel om de schuur om te bouwen tot een residentiële muziekstudio. Een van de eersten in zijn soort.

Aanvankelijk met de bedoeling om daar hun eigen muziek te produceren en op te nemen, maar al gauw kwamen ook de groten der aarde die unieke locatie op het spoor. Het bood die gevestigde rocksterren de gelegenheid om er autonoom aan een plaat te werken, los van de bemoeizuchtige platenfirma’s en ver weg van de afgelikte opnamestudio’s. Ze konden er zich enkele weken in anonimiteit terugtrekken, ondergedompeld in de natuur, al moesten ze dan wel slapen in de tot gastenkamer omgeturnde slaapkamer van grootmoeder Ward.

Chris Martin noemde het een “muzikale toverschool”,  Liam Gallagher vond het eerder een “Big Brother-huis met leuke deuntjes” en Ozzy Osbourne doopte het tot niets minder dan “de geboorteplaats van de heavy metal”. Rockfield, want daarover hebben we het hier, werd een begrip in rockmiddens. Een armtierige boerderij in een onooglijk dorpje in the middle of nowhere. Niets wees erop dat dit het duivelsnest zou worden voor zoveel iconische artiesten en bands.

Sappige anekdotes

In deze muziekdocu brengen heel wat van grote namen hommage aan de studio die hen zo dierbaar was. Ozzy Osbourne die er met zijn kompanen van Black Sabbath in 1970 de wereldvermaarde metalclassic ‘Paranoid’ afwerkte. “Nergens anders mochten we zo luid spelen als daar”, zou Ozzy deel van de charme van Rockfield omschrijven. “Het dak daverde voortdurend wanneer we speelden. Ik woon nu wel in Beverly Hills, maar Rockfield zal altijd deel van mij blijven. Een magische plek.” Of de maatjes Iggy Pop en David Bowie die er op creatieve retraite kwamen.

Maar de echte faam en legende van Rockfield werd in 1975 gevestigd, toen ene Freddie Mercury er de laatste hand legde aan ‘Bohemian Rhapsody’. Een bepalend moment in zowel de carrière van Queen als van de gebroeders Ward. Die broers komen zelf ook aan het woord in de docu en doen het hele verhaal, van de bloeiperiode in de jaren 70, tot de terugval in de jaren 80 en de (Britpop)revival in de 90’s.

Die glorieperiode voor de Britpop zou ook Rockfield weer op de kaart zetten als muziektempel. Het begon met The Stone Roses, waarna ook Oasis van die magie op het Welshe platteland wilden profiteren. Liam en Noel Gallagher vereeuwigden er hun instant classic ‘Don’t look back in anger’… en sloopten de plek bijna helemaal na een uit de hand gelopen ruzie, geheel in de lijn van hun reputatie destijds. Dan ging het er rustiger aan toe met de welopgevoede jongens van Coldplay, die er debuutalbum ‘Parachutes’ kwamen opnemen, inclusief hitsingles ‘Yellow’ en ‘Shiver’. Chris Martin getuigt hoe de weidse natuur en de heldere hemel hen de nodige inspiratie schonk, in tegenstelling tot hun drukke levens in de vervuilde stad. Kortom, aan pittige en grappige anekdotes geen gebrek in deze must see voor elke rockfanaat.

Bekijk ‘Rockfield: the studio on the farm' op donderdag 19 mei om 23u op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top