Waarom Olympique Lyon dit seizoen faalde

Ligue 1 |

Lyon zal volgend seizoen niet Europees spelen. De ‘Gones’ hebben hun seizoen helemaal gemist en zullen elke Europese kwalificatie mislopen door, in het beste geval, als 6e te eindigen. Net als in 2020-2021 zal OL zich dus volgend seizoen alleen op de Franse competitie moeten concentreren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Lyon speelde tussen 1998 en 2020 onafgebroken Europees maar in seizoen 2022-2023 zal dat dus niet het geval zijn. Voor Olympique Lyon is dat een ramp, maar ook het resultaat van een al even rampzalig seizoen. De club met als bijnaam de Gones (de jongens) heeft nooit enige regelmaat aan de dag kunnen leggen om in de top vijf te geraken. Lyon is met andere woorden een bouwwerf.

De coach van de ploeg, Peter Bosz, heeft het trouwens toegegeven. "Het seizoen is een mislukking", verklaarde hij op de avond van de nederlaag tegen Metz. Een nederlaag waardoor de top vijf nog wat verder uit het vizier verdwenen is. Zelfs als ze hun laatste twee wedstrijden zouden winnen, kan Lyon hooguit zesde eindigen. Maar hoe verklaar je dit mislukt seizoen?

Gebrek aan regelmaat en mislukte transfers

Lyon is er nooit in geslaagd om op kruissnelheid te komen waardoor het de top van het klassement en de kwalificatieplaatsen voor de Champions League zou kunnen behalen, het doel dat clubvoorzitter Jean-Michel Aulas voor Peter Bosz had gesteld. Zijn mannen hebben nooit meer dan twee overwinningen op rij kunnen boeken in Ligue 1 en lieten links en rechts een indrukwekkend aantal punten liggen. In december en begin januari hebben ze zelfs vijf wedstrijden op rij niet gewonnen.

De zomertransfers hebben ook niet gebracht wat ervan verwacht werd. Xherdan Shaqiri is het beste voorbeeld. Na zijn overkomst van Liverpool en na een goed EK, slaagde de Zwitser er nooit in om zich op te dringen in de ploeg (11 wedstrijden, 2 goals, 3 assists). Voor Peter Bosz ligt de oorzaak van deze mislukking ook in het gebrekkige aanvalsspel van Lyon. "Xherdan heeft veel in de open ruimtes proberen te spelen en naar mijn mening kan hij niet in de open ruimtes spelen. Hij is een zeer goede speler. Bij Liverpool speelde hij vaak op rechts, maar in een zeer aanvallend team dat voor het strafschopgebied van de tegenstander speelt. Hij heeft enorme kwaliteiten, maar wij waren niet zo sterk," analyseerde de Nederlander. In januari verhuisde Shaqiri naar MLS Chicago.

De club heeft ook veel interne onrust gekend. Het vertrek van Juninho heeft zijn sporen nagelaten, wat de club niet heeft geholpen om een vorm van stabiliteit buiten het veld te vinden. En als het daar niet klinkt, klinkt het op het veld meestal ook niet.

Europees mislukt en plaats voor de jeugd

Als Lyon er in de competitie al niet in slaagde om te presteren, hoopten ze dat in de Europacup wel te doen. Lyon, dat in de Europa League speelde, had kunnen proberen zich voor de Champions League te kwalificeren door de cup te winnen. Maar hun parcours eindigde in de kwartfinale, tegen West Ham. Het was de zoveelste mislukking voor Jean-Michel Aulas, die al jaren jaagt op een Europees succes.

De voorzitter van de club is zich ervan bewust dat er volgend jaar veel zal moeten veranderen en hij wil zich concentreren op de identiteit van Lyon, met name door in te zetten op de jeugd. Eigen jeugdproduct Maxime Caqueret zou volgend jaar het team op sleeptouw moeten nemen. "Wij willen dat het DNA van de opleiding van Lyon het sleutelwoord voor de toekomst wordt. Wij zullen waakzaam zijn met betrekking tot de profielen van de spelers die zich bij ons aansluiten, en wij zullen proberen ons in de eerste plaats te richten op diegenen waarvan wij denken dat zij verenigbaar zijn met de filosofie en de geest van de club die u zelf belichaamt door de meest onvoorwaardelijke supporters van ons OL te zijn", zei hij.

Normaal gezien is Peter Bosz ook volgend seizoen trainer van OL, maar één ding is zeker: hij zal zijn werk moeten doen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top