Een terugblik op de geschiedenis en records van dé hitlijst: de Billboard Hot 100

Muziek | De hitlijsten zijn niet meer weg te denken uit de muziekwereld. Het is de manier om de beste nummers van het moment te ontdekken. Een van de bekendste ranglijsten is van Billboard. Die hitlijsten werden al in 1945 gecreëerd en hebben de muziekwereld in de loop der jaren op een positieve manier doen evolueren.

Door Proximus

Deel dit nieuws

In 1936 besloot het Amerikaanse tijdschrift Billboard een muzikale ranglijst van de grootste hits op te stellen. In het begin waren er meerdere in verschillende categorieën, waaronder verkoop in winkels, jukeboxnummers of dj's. Die ranglijsten werden wekelijks door het tijdschrift gepubliceerd. Maar geleidelijk aan vielen ze een per een af om uiteindelijk te eindigen met maar één enkele hitlijst: de Top 100. In 1958 kreeg de legendarische hitlijst zijn definitieve naam: de Billboard Hot 100. Naast deze populairste hitlijst zijn er nog andere hitlijsten per muziekgenre, gaande van pop over rap tot rock.

Met de komst van het internet is de berekening van de grafieken natuurlijk erg veranderd, plots werden ook de online luisterstatistieken van streamingplatforms in de telling opgenomen. Het begon allemaal in 2007 en het effect van die verandering was aanvankelijk minimaal. Vandaag, tussen de views op YouTube en het luisteren op muziekapps, kunnen we zeggen dat het web ervoor gezorgd heeft dat de Billboard hitlijsten nog nauwkeuriger zijn geworden. De charts zijn een echte weerspiegeling van de muziekindustrie.

Records

Na meer dan 60 jaar van hitparades zijn er natuurlijk ook enkele records gepasseerd. Het tijdschrift Billboard heeft verschillende lijsten uitgebracht, variërend van de beste hits tot de beste muzikanten en de nummers die het langst bovenaan de hitlijsten hebben gestaan. The Beatles, Madonna en Elton John staan fier in de top drie van de succesvolste artiesten aller tijden. 

De nummers die het langst op nummer één hebben gestaan zijn Lil Nas X's 'Old Town Road' (19 weken), Luis Fonsi en Daddy Yankees 'Despacito', en klassiekers als Whitney Houstons 'I Will Always Love You' (14 weken). Er zijn ook hits die snel naar nummer één zijn gestegen: Britney Spears' 'Womanizer' ging bijvoorbeeld in 2008 van nummer 96 naar nummer één.

Er zijn ook liedjes die bij de release naar nummer 1 zijn geklommen en daar zijn gebleven. Dat is het geval voor Drakes 'God's Plan' met 6 weken, Ariana Grandes 'Thank U, Next' of BTS's 'Dynamite' met 5 weken, of Justin Biebers 'Peaches' met 4 weken. Artiesten hebben ook postuum nummer 1 bereikt, zoals Janis Joplin met 'Me and Bobby McGee' in 1971 of John Lennon met 'Starting Over' in 1980.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top