Isabelle Van Hecke is voorzichtiger dan haar personage in 'Nonkels': "Mijn mening geven wanneer het me niet aanstaat, is een moeilijke taak"

Series | Isabelle Van Hecke is een van de hoofdrolspelers is ‘Nonkels’, de nieuwe komische reeks van schrijvers Rik Verheye, Jelle De Beule en Koen De Poorter die deze week op Streamz en Play4 gelanceerd is. Wij praatten met de actrice over haar personage, het uitstel van de reeks en hoe het er achter de schermen aan toe ging. “Van elk personage denk je: ‘Ik ken die’”, zegt ze.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Isabelle Van Hecke is al ruim twintig jaar een vaste waarde op het kleine scherm, naast een bloeiende carrière als theateractrice. Je zag haar de laatste jaren in series als 'Bevergem’, 'Albatros', 'De twaalf', ‘Lost Luggage’, ‘De Luizenmoeder’ en 'De 16', om maar enkele van haar talloze projecten te noemen. Nu is ze ook te zien in de nieuwe komische fictiereeks ‘Nonkels’, over drie broers die samen op een perceel diep in de West-Vlaamse polders wonen. Ineens staat een onverwachte gast aan de deur: de Kameroener Innocent, die al jarenlang correspondeert met een van de broers.

Isabelle Van Hecke: “Het is een komische visie op de bekrompen Vlaming. De serie speelt zich wel af in West-Vlaanderen, maar zo’n mensen vind je in elke provincie. Je leert hun kleine kantjes meteen kennen wanneer een ‘probleem’ voor hun deur staat. De serie predikt geen echte levenswijsheden, maar enkele personages, zoals de dochter van mijn personage, zijn meer open minded. Zij is een vrouw van hier en nu en via haar zie je wel hoe je beter kan omgaan met zo’n situatie. Maar dat hebben de andere personages niet door. Iedereen is overtuigd van zijn gelijk en zijn mening. Dat soort mensen herken ik wel.”

De reeks ligt dus in lijn met je eigen ervaringen?

Isabelle: “Ja. Ik hoor veel mensen zeggen dat ze van elk personage denken: ‘Ik ken die’. Niet dat ik er één naam op kan plakken, de personages zijn ook niet gebaseerd op één persoon, maar toch kent iedereen ze wel. De rijke zelfstandige, de onderdanige sloef…”

Jij speelt de rol van Carine, de vrouw van die onderdanige sloef (gespeeld door Jelle De Beule). Zij is helemaal niet op haar mondje gevallen. Herken je jezelf daarin?

Isabelle: “Totaal niet, eigenlijk. Ik word vaak gecast als een nogal pertinente vrouw, maar dat is niet hoe ik ben in het echte leven. Wie me goed kent, weet dat. Als ik op een terrasje zit en zeven tafels verder een koppeltje ruzie maakt, wil ik nog het liefst onder stoelen en tafels kruipen dan daar te zijn op dat moment. Maar wanneer ik een rol speel, heb ik er geen probleem mee om iemand anders te worden.”

“Toch denk ik dat een personage als Carine ergens in mij zit. Ik moest geen moeite doen om haar boven te halen. En dat is bizar, want als iemand mij kwaad krijgt – wat bijna nooit gebeurt - zal ik eerst drie dagen zwijgen en dan pas stilletjes iets durven zeggen. Mijn gedacht zeggen wanneer het me niet aanstaat, vind ik een moeilijke taak. En dat is helemaal anders dan sommige van mijn personages (lacht).”

Je West-Vlaamse accent in de reeks ligt dan weer wel helemaal in je natuur. Hoe belangrijk zijn regionale dialecten in je acteerwerk?

Isabelle: “In de reeks hebben we geprobeerd om het Kortrijks uit mijn accent te halen en meer naar de kust toe te gaan, maar het is ook geen Oostends geworden. Ik vind het leuk om die dialecten te onderzoeken. Die nuances die verschillen van het ene dorp tot het andere en dat kan ik zeker gebruiken in mijn acteerwerk. De taal waarmee je spreekt is zoals je lichaamstaal. Het helpt je om iemand anders te worden.”

Je tegenspeler Jelle De Beule is dan weer een Oost-Vlaming. Heb je hem geholpen met zijn dialect?

Isabelle: “Hij was er zelf bescheiden over, maar ik vond dat hij dat snel heel goed deed. Maar hij heeft er wel op gestudeerd en vaak vragen gesteld, dus hij wilde het graag juist doen. Elkaar helpen is wat je sowieso doet als groep acteurs. Maar bij de lezingen was het al duidelijk dat hij het al goed onder de knie had. Waarschijnlijk had hij het ook al wat geleerd van Rik Verheye.”

Chemie

Je had al met Rik en Jelle samengewerkt in het sketchprogramma ‘De Anderhalve Meter Show’. Is de samenwerking voor ‘Nonkels’ daar ontstaan?

Isabelle: “Nee, het was eigenlijk andersom. Vier jaar geleden werd ik op een casting al gevraagd voor ‘Nonkels’. De eerste keer is de productie uitgesteld om praktische en financiële redenen en daarna kwam corona. We wilden ‘Nonkels’ net draaien, maar dat kon niet doorgaan. Dat was even een zware dobber. Koen De Poorter, die samen met Rik en Jelle de serie schreef, opperde dat we snel iets konden maken met weinig mensen, want we mochten niet met veel op de set staan. Het moest iets zijn dat snel ingeblikt kon worden en waar geen doorlopend verhaal in zat. Want je weet maar nooit dat iemand ineens ziek wordt en dat je een verhaallijn op pauze moet zetten. Dat is ‘De Anderhalve Meter Show’ geworden. Het was heel leuk, want zo leerden we elkaar al goed kennen voor we effectief aan ‘Nonkels’ begonnen. We raakten al op elkaar ingespeeld.”

Zoek je bewust projecten op waarin je kan werken met collega’s met wie het klikt? De makers van ‘Albatros’ kende je bijvoorbeeld ook al?

Isabelle: “Jazeker. Met Dominique (Van Malder, red.) had ik al gespeeld in het theater en Wannes (Destoop, red.) ken ik ook al langer, professioneel en als vriend. Met wie je speelt en wie regisseert, vind ik belangrijker dan het verhaal. Aan het verhaal kan je samen nog wat sleutelen, maar als je moet acteren naast iemand met wie je niet zo'n goede chemie hebt, is dat niet evident.”

Je bent een prominente theateractrice. Hoe heb je de heropstart van de cultuurwereld na corona beleefd?

Isabelle: “Ik had eigenlijk net een drukke periode, dus het was heel leuk. Ik was nog aan het draaien voor ‘Lost Luggage’ en meteen daarna kwam ‘Nonkels’. Ik ben daarnaast ook iemand die graag thuis is. Ik heb corona nooit echt ervaren als thuiszitten en me vervelen. Maar los daarvan ben ik toch blij dat we weer kunnen werken en elkaar kunnen zien. Want het was ook wel vervelend om alles te zien wegvallen. Ik had een rol in het eerste seizoen van ‘Onder vuur’ opgezegd om ‘Nonkels’ te maken, maar dan werd ook dat afgebeld. Toen het zo lang werd uitgesteld, geloofde ik er even niet meer in. Ook in het theater hebben we stukken moeten laten vallen die niet meer opnieuw opgestart zijn. Soms heb ik echt gedacht: ‘Ik heb geen werk en ook geen vooruitzichten’. Nu geloof ik pas dat iets doorgaat als ik op dag één op de set of op een repetitie sta. (lacht)”

Heb je intussen veel op de planken gestaan?

Isabelle: “Eigenlijk was ik net een paar jaar niet zo veel meer met theater bezig geweest. Nu heb ik toevallig twee projecten na elkaar gedaan. Komende zaterdag speel ik een première met theater FroeFroe, die ‘UNDRWRLD’ heet. En er zijn nog tickets! (lacht) Daarvoor heb ik met Het Eenzame Westen in het West-Vlaams de voorstelling ‘SUKR’ gemaakt. Ik vond het heel fijn. Vroeger, toen ik pas afgestudeerd was, wilde ik alleen maar in het theater acteren. Ik vond tv maar vreemd. Maar wanneer ik een paar programma’s gemaakt had en met heel fijne mensen kon werken, filmde ik steeds liever. Dan was het een paar jaar omgekeerd, heb ik heel weinig theater gedaan. Nu loopt het eerder toevallig samen. Die combinatie is het beste.”

“In het theater heb je weken de tijd om te zoeken en te ploeteren. Je kan je rol 3.000 keer bijstellen. Voor een tv-rol is dat moeilijker. Je kan niet halverwege de opnames je personage een andere fond geven. Maar ook daar heb ik mijn draai in gevonden, zodat ik toch nog aanpassingen kan doen zonder dat het negatieve gevolgen heeft.”

Je hebt intussen al verschillende hits gescoord op streamingplatforms. Zie je dat als de toekomst?

Isabelle: “Ik ben zelf geen echte tv-kijker in de zin dat ik nooit thuisblijf voor een programma. Daarvoor heb ik ook te vreemde uren. Als ik nu een reeks stream, dan word ik er, net als met een boek, helemaal in gezogen. En het is goed dat er zo reeksen aangeboden worden die anders niet op de gewone televisie zouden komen. Maar er zijn er natuurlijk ook die wel nog wekelijks kijken. Het is goed dat beiden kunnen bestaan, naast elkaar.”

Ontdek ‘Nonkels’ nu op Streamz via Proximus Pickx! Ontdek het aanbod en probeer de tv-optie 1 maand gratis uit via deze link/ de promotiecode 'PROXIMUS1M'. Daarna betaal je 11,95 euro per maand. Klik hier om te achterhalen hoe eenvoudig je je Streamz-account activeert.

Bekijk ‘Nonkels’ op dinsdag om 20u35 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top