Politiek, spanning en humor in de cinemazalen

Films | Een Pools waargebeurd verhaal, een thriller op een rotswand en de terugkeer van een Nederlandse comedyklassieker, dat is wat je vanaf deze week in de cinema kan ontdekken. Zoals elke week werpt Proximus Pickx een blik op de nieuwste filmreleases.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Leave No Traces

We schrijven 12 mei 1983 in het Poolse Warschau. Enkele studenten vieren in het stadscentrum dat ze hun diploma hebben behaald. Grzegorz Przemyk, een 18-jarige aspirant-dichter, weigert om zijn papieren te tonen aan de burgermilitie, waarop hij prompt in elkaar geslagen wordt. De officier spoort de mannen aan om hem in zijn maag te slaan, zodat ze geen onmiddellijk zichtbare sporen nalaten. Grzegorz raakt zwaargewond en overlijdt zelfs aan zijn verwondingen. De Poolse communistische regering probeert de hele zaak in de doofpot te steken, maar de vrienden van Grzegorz willen de verregaande brutaliteit van de politie niet onbestraft laten.

Regisseur Jan P. Matuszynski dook diep in een donkere pagina uit de geschiedenisboeken van zijn vaderland. De aangrijpende film over het waargebeurde verhaal was de Poolse inzending voor de jongste Oscar-uitreiking.

The Ledge

The Ledge’ (niet de gelijknamige flop uit 2010) is de nieuwste thriller van regisseur Howard J. Ford (‘The Dead’, ‘Never Let Go’). Die speelt zich af in de wereld van de klimsport. Twee jonge vrouwen, Sophie en Kelly, kamperen aan de voet van een steile rotswand met de bedoeling om die te beklimmen. Wanneer een groep jongemannen aankomt, denken ze dat het vooral een goed feestje zal worden rond het kampvuur. Maar wanneer de mannen zich ’s avonds wel erg opdringerig opstellen en Sophie daardoor een lelijke val maakt, is Kelly getuige van hoe de mannen haar doden. Met haar belagers op de hielen, vlucht ze in de enige richting die ze mogelijk acht: de rotswand op, zonder touw. Maar de mannen zullen haar niet zomaar laten gaan.

Deze thriller heeft naast enkele minder bekende acteurs als Brittany Ashworth en Anaïs Parello ook een plekje in de cast voor ene Ben Lamb, bekend van de ‘Divergent’- en ‘A Christmas Prince’-films. Of de rol van psychotische moordenaar hem even goed ligt als die van charmante prins, kan je bij deze zelf ondervinden.

Costa!!

De Nederlandse zomerse komedie ‘Costa!’ (met één uitroepingsteken) was in 2001 een schot in de roos bij ons noorderburen. Filmmaker Johan Nijenhuis bracht ons naar feestparadijs Salou in Spanje, waar een groep vriendinnen voor het eerst alleen op reis zijn en bevriend raken met zogenaamde proppers, clubmedewerkers die zo veel mogelijk mensen binnen moeten zien te krijgen. Ook onze eigen Kürt Rogiers kreeg in het origineel overigens een rolletje. De film werd gevolgd door een gelijknamige televisieserie, een winterspecial ‘Pista!’ en de miniserie ‘Costa! 1001 nacht’. In 2002 al begon Nijenhuis aan een vervolg, maar die plannen kwamen nooit rond.

Tot in 2022, want nu is er toch een sequel op ‘Costa!’ te zien in de zalen. ‘Costa!!’ (met twee uitroepingstekens) gaat over Anna, de dochter van een van de proppers uit de eerste film: Frida (Katja Schuurman, die haar rol van twintig jaar geleden herneemt). Zij keert terug naar de discotheek waar het allemaal begon. Maar die bar blijkt helemaal niet meer te zijn wat ze ooit was, dus begint Anna een campagne om de Costa weer tot leven te wekken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top