Verbod voor Europese tankers om Russische olie te transporteren weer uit sanctiepakket

Nieuws | De Europese Unie is bereid haar zesde sanctiepakket tegen Rusland aan te passen, in de hoop de resterende maatregelen goedgekeurd te krijgen op het niveau van de lidstaten. Zo zou het verbod voor Europese tankers om Russische olie naar derde landen te transporteren uit het pakket gehaald worden. Dat zeggen diplomatieke bronnen.

Door Belga

Deel dit nieuws

Met het sanctiepakket wil de Europese Commissie een totaalverbod instellen op de invoer van Russische olie en geraffineerde olieproducten. Dat verbod zou tegen het einde van het jaar helemaal van kracht moeten zijn. Maar verschillende lidstaten - Hongarije op kop - liggen dwars, in de eerste plaats omdat ze vrezen voor hun oliebevoorrading. Om het sanctiepakket goedgekeurd te krijgen, moeten alle 27 EU-landen ermee instemmen.

Het voorstel om tankers in eigendom van Europese bedrijven niet langer Russische olie te laten vervoeren naar landen buiten de EU, wordt nu uit het pakket gehaald. Vooral Griekenland drong daarop aan. Het land vertegenwoordigt meer dan een kwart van de mondiale olievloot en vreest dat zijn economie overdreven hard getroffen zou worden door zo'n maatregel.

Het verbod voor Europese bedrijven om tankers te verzekeren die Russische olie vervoeren, zou wel nog deel uitmaken van het sanctiepakket. Omdat veel van die verzekeraars uit Europa afkomstig zijn, zou Moskou gedwongen worden alternatieven te zoeken om zich in te dekken tegen olielekken en andere risico's. Geen makkelijke opdracht nu het al hard getroffen wordt door andere sancties.

Zoals het er nu naar uitziet, zou het voorgestelde importverbod niet van toepassing zijn op olie(producten) uit andere landen dan Rusland, ook al passeert die olie via Rusland. Op die manier zou olie uit Kazachstan of andere derde landen beschikbaar blijven voor de Europese markt.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top