Interview met Kalush Orchestra, Oekraïense inzending op het Eurovisiesongfestival

Muziek | Met gemengde gevoelens omwille van de oorlog die in hun land woedt, maar met trots omdat ze de identiteit van Oekraïne mogen vertegenwoordigen, kijkt Kalush Orchestra uit naar hun deelname aan het Eurovisiesongfestival. Proximus Pickx kon frontman Oleh Psiuk strikken voor een exclusief interview. In de video hieronder vertelt hij over de aanloop naar de liedjeswedstrijd.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Amper twee dagen nadat Kalush Orchestra met hun vaderlandslievende lied ‘Stefania’ Oekraïne zou vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival, brak in hun thuisland de oorlog uit. Het was even onduidelijk of de groep daadwerkelijk zou kunnen afzakken naar Italië, maar de Oekraïense overheid besloot hen een bijzondere toelating te geven om het land in staat van beleg te verlaten en een spreekbuis te zijn voor het land. “Het is goed dat we de aandacht kunnen vestigen op de muziek en de identiteit van Oekraïne”, zegt Oleh Psiuk in het interview.

Net voor de Russische inval in Oekraïne stond Kalush Orchestra nog vijfde op de ranglijst van de bookmakers. Intussen staan ze op de eerste plaats. Ze worden dus getipt als de mogelijke winnaar, en dat maakt heel wat los. “Ons lied wordt gedragen door veel Oekraïners, hopelijk slaat het ook in Europa aan. Het is een grote verantwoordelijkheid”, klinkt het.

Kalush Orchestra is in 2019 opgericht door Oleh Psiuk in zijn thuisstad Kalush. Hij staat op het podium met multi-instrumentalist Ihor Didenchuk, dj Kilimmen en achtergrondzanger Johnny Dyvnyi. Nadat ze hun twee eerste singles uitbrachten, kregen ze een platencontract bij Def Jam, een onderdeel van de muziekgigant Universal Music Group. Onder dat label brachten ze al twee langspelers uit.

Als Kalush Orchestra weet te winnen, dan zou dat al de derde overwinning voor Oekraïne  zijn op Eurosong. In 2004 won Ruslana met haar vurige ‘Wild Dances’ en in 2016 ging Jamala met de hoofdprijs naar huis met ‘1944’. Het land wist zich al elk jaar te kwalificeren voor de finale en werd in 2007 en 2008 tweede.

Een groot muziekland is het dus zeker. En hoewel Kalush Orchestra wil winnen omwille van de muziek en niet omwille van de oorlog, roept Psiuk toch op om zijn land te helpen. “We worden wakker van de bombardementen. We voelen een spanning en een constante stress. Daarom roepen we iedereen die het kan op om ons land te helpen.”

Bekijk het volledige interview dankzij 'Fresh Music' op 10 mei om 22u55 op Pickx+ (zender 13). Woon je in Brussel en heb je een Nederlandstalig tv-pakket? Dan kan je Pickx+ terugvinden op zender 263. Ontdek het volledig Pickx+-aanbod via de tv-optie ‘All Stars’.

Bekijk het Eurovisiesongfestival op dinsdag, donderdag en zaterdag om 21u op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top