Bozar onthult muziekseizoen 2022-2023

Muziek | Het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel heeft maandagavond zijn 157e muziekseizoen gepresenteerd. In 2022-2023 zullen meer dan 200 concerten plaatsvinden.

Door Belga

Deel dit nieuws

De klassieke wereld zal worden vertegenwoordigd met talrijke internationale orkesten. Zo zal het Tsjechisch Filharmonisch Orkest, samen met andere Tsjechische artiesten, in de schijnwerpers staan ter ere van het Tsjechische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

Het Nationaal Orkest van België, het huisorkest van Bozar, brengt een Rachmaninov-festival, om verschillende partituren van deze Russische componist te spelen. Verder biedt het concerten van een uur om het klassieke repertoire aan niet-ingewijden voor te stellen.

Claire Gibault, een van de oprichters van de eerste vrouwelijke dirigentenwedstrijd La Maestra, zal het Paris Mozart Orchestra dirigeren naast Anna Su?kowska-Migo?, de eerste winnares van de editie van 2022.

Voor de opera put Bozar uit het verleden met de zelden uitgevoerde "Theseus" van Jean-Baptiste Lully en de virtuoze "Céphale et Procris" van Élisabeth Jacquet de La Guerre. Maar er staan ook hedendaagse creaties zoals "Einstein on the Beach" van Philip Glass of "Lessons in Love and Violence" van George Benjamin op de kalender.

In de sectie wereldmuziek zal "Viva!" een wilde flamencoshow van Manuel Linan te zien zijn. Op het jazzrepertoire staan zangeressen Lady Blackbird en Diane Reeves, maar ook de Amerikaanse pianist Brad Mehldau en de Tunesische Anouar Brahem.

Voor de 25e editie van Bozar Next Generation zullen jonge muzikanten elke zondag om 11 uur optreden op het podium van de Zaal Henry Le Bœuf.

"De wurggreep van de pandemie lijkt losser te worden en het culturele leven komt weer wat op gang", constateert muziekdirecteur Jérôme Giersé. "Tegelijkertijd raakt de tragedie in Oekraïne ons diep. In de conflicten die de wereld al tientallen jaren verscheuren, dragen kunstenaars bij tot de dialoog tussen gemeenschappen en het herstel van de vrede."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top