Het verhaal achter Eminems hit 'Without Me' die 20 jaar geleden uitkwam

Muziek |

In 2002 scoorde Eminem opnieuw een hit met 'Without Me'. Het lied was een satire op de Amerikaanse samenleving van die tijd en stak de draak met vele Amerikaanse persoonlijkheden zoals Moby, Elvis Presley, Batman, Chetney en anderen. Proximus Pickx vertelt je meer over het verhaal achter deze song die vandaag zijn 20e verjaardag viert.


Door Proximus

Deel dit nieuws

Na zijn albums 'The Real Slim Shady' en 'The Marshall Mathers LP' keerde de Amerikaanse rapper Eminem in 2002 kras terug met de release van deze nieuwe single. Het nummer is afkomstig van het album 'The Eminem Show' en steekt de draak met verschillende persoonlijkheden, waaronder vice-president Dick Cheney en zijn vrouw, FCC en MTV, Moby...

Samen met regisseur Joseph Kahn maakte Eminem een clip waarin verschillende verhaallijnen worden gevolgd  in de stijl van een stripverhaal dat Eminem en Dr. Dre parodiëren. In de clip is te zien hoe Batman, Robin en Blade een kind proberen te redden dat een exemplaar van 'The Eminem Show' heeft gekocht. De CD was slecht voor het kind, onder meer door de 'schokkende' expliciete teksten.

Van het ene kostuum in het andere

In deze clip is Eminem zelden zonder kostuum te zien. Zo zie je hem breakdancen als een dikke ‘Elvis’ en als Bin Laden, is hij te zien in een talkshow als zijn beroemde moeder Debbie Mathers, doet hij aan yoga als Moby, neemt hij deel aan 'Survivor' en kust hij een opblaaspop in 'The Real World'.

Het hele lied is een grote parodie op de Amerikaanse samenleving. Door zichzelf bijvoorbeeld te vergelijken met Elvis Presley, bekritiseert hij blanke mannen (zoals hij) die commercieel succes hebben in een overwegend Afro-Amerikaanse kunstvorm.

Eminem verschijnt ook op blote voeten in een flink deel van de clip – je ziet hem op een ziekenhuisbed liggen, terwijl hij een kamer wordt ingeduwd . Ook is er een regel gericht aan zijn moeder voor de rechtszaak die zij tegen hem aanspande vanwege de tekst van het liedje 'My Name Is'.

Een doordachte clip

Regisseur Joseph Kahn manipuleerde de beelden telkens met speciale effecten. "Maar het waren geen 'wow'-achtige effecten”, vertelde hij aan MTV. “Het was juist het tegenovergestelde, ik probeerde een goedkope, armoedige kwaliteit te krijgen in de effecten, belichting, kostuums en decors. Ik vond het grappiger op die manier, als dingen er nep of slordig uitzagen. De 'Survivor'-oceaan is bijvoorbeeld allesbehalve perfect", zegt Kahn.

Kahn had ook bedenkingen bij de rol van Osama bin Laden, door Eminem gespeeld als een dansende debiel. "Ik vond het wat de timing betreft nogal moedig. Je moet respect hebben voor een artiest die bereid is om zo’n knop in te drukken in zijn carrière. Het was een dappere zet. Ik denk dat dat beeld zo vaak is herhaald dat het de wereld een beetje vooruit heeft geholpen. We zijn nu ongevoelig geworden voor het beeld van Osama. Hij ziet er niet meer zo eng uit. Hij ziet er zielig uit. Misschien kunnen sommige kinderen nu makkelijker in slaap vallen."

‘Whitout Me' werd genomineerd voor liedje van het jaar op de Grammy Awards 2003. Een primeur voor Eminem in een belangrijke categorie. Het kreeg ook een nominatie voor Best Male Rap Performance. De clipwas ook zeer succesvol en won verschillende prijzen op de MTV Video Music Awards: Clip van het Jaar, Beste Mannelijke Clip, Beste Rap Clip en Beste Regie. Het won ook de Prijs voor de Beste Clip op de Grammy Awards 2003.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top