Jérôme Truyens, van de Olympische Spelen met de Red Lions tot de titel met Racing

Hockey | 81 jaar na hun laatste beker mocht Racing eindelijk terug juichen na het winnen van de nationale hockeytitel. De lange weg richting het hoogste niveau wordt onder meer gesymboliseerd door één man: Jérôme Truyens. De oude rot van de club vervult een belangrijke rol bij de club en verdient deze titel dan ook meer dan wie anders.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het leven van een topsporter kan soms frustrerend zijn, daar kan Jérôme Truyens zeker van meespreken. Bij Racing werkt hij intussen al meer dan twee decennia aan dat succes, maar echte resultaten behaalde de club zelden. Hoewel dat meer dan eens voor teleurstelling zorgde, is de vreugde na de langverwachte titel nu des te groot.

Tegen Gantoise kon Racing, een club uit Ukkel, eindelijk nog eens landskampioen worden. 81 jaar na de laatste titel mocht de club na jarenlang intensief werken en een grote portie zelfopoffering bij de spelers, de beker in de lucht steken. Truyens, die al jaar en dag een van de grote mannen van de Brusselse ploeg is, zag de vele opofferingen eindelijk verdiend resulteren in winst in de ION Hockey League.

“In deze prachtige club, met goede infrastructuur, sterke spelers en een bestuur dat in ons gelooft, hoeven we niet jaloers te zijn op andere clubs. Ik blijf trouw aan Racing”, vertelde Truyens aan La Libre Belgique. “Ik voel me hier goed en ben omringd door mijn vrienden. De landstitel is het beste eerbetoon aan onze club.”

Man van Peking

Hoewel hij met Racing eindelijk de landstitel kon winnen, zien we Jérôme Truyens niet meer aan de slag bij de Red Lions. Na de Olympische Spelen in Rio nam hij afscheid van de nationale ploeg. Samen met heel wat andere spelers maakte hij deel uit van de gouden generatie en duwde hij de Belgische hockeysport naar een hoger niveau.

In 2007, tijdens het EK in Manchester waarop de ploeg zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen van 2008, was Truyens de man die de kwalificatie voor Peking veilig kon stellen. Alleen de eerste drie ploegen kregen een rechtstreeks ticket voor China, en na een nederlaag in de halve finale speelden onze landgenoten de wedstrijd om brons tegen Duitsland. Op het laatste moment kon Truyens daarin de beslissende treffer maken. “Op dat moment zorgde mijn doelpunt voor een keerpunt. Alleen echte fans weten hoe belangrijk dat doelpunt was, aangezien er toen weinig werd geschreven over onze sport. Ik heb de ploeg toen gezegd dat ik zo’n doelpunt zou maken en uiteindelijk lukte dat ook. Dat was een heel bijzonder moment."

Na de Spelen van Peking, Londen en Rio heeft de speler van Racing heel wat ervaring in hockey op het hoogste niveau. In Tokio, waar de Red Lions eindelijk goud wonnen, tekende Truyens niet present. Hij speelde zelfs niet mee in de wedstrijden om de wereld- en Europese titel. Eigenlijk is hij te vroeg vertrokken en haalde hij nooit de successen die hij verdiende. Daarom is de titel met Racing vooral zijn verdienste, want mocht hij zijn carrière beëindigen zonder zo’n grote trofee, zou dat een blaam op zijn palmares zijn.

Wellicht zal Truyens nog een aantal jaar spelen vooraleer hij zijn pensioen aankondigt. Nu zal hij ongetwijfeld willen aanblijven bij zijn club om volgend seizoen opnieuw te strijden voor de landstitel. Hij wil er namelijk voor zorgen dat zijn club niet nog eens 81 jaar moet wachten op een nieuwe beker…

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top