Dit zijn de Belgische films op het Filmfestival van Cannes

Films |

Terwijl de Belgische actrice Virginie Efira zich opmaakt om de rol van ceremoniemeester op zich te nemen op het 75ste Filmfestival van Cannes, dat loopt van 17 tot 28 mei, zet Proximus Pickx even de Belgische producties en filmtalenten op rij die dit jaar op La Croisette present zullen zijn

Door Proximus

Deel dit nieuws

De openingsceremonie en de slotceremonie van het 75e Filmfestival van Cannes zullen dit jaar worden gepresenteerd door de Frans-Belgische actrice Virginie Efira. Het zal niet de eerste keer zijn dat de actrice op de trappen van het Palais des Festivals zal staan. Elle", "Le grand bain", "Sibyl" en "Benedetta", vier films waarin Virginie Efira speelt, zijn de afgelopen jaren op de Croisette te zien geweest. Maar hoe zit het met de films die in de race zijn voor de Gouden Palm? Drie Belgische films zitten in de officiële competitie, een unicum: 'Tori et Lokita' van de broers Dardenne, 'Close' van Lukas Dhont en 'Le otto montagne' van Charlotte Vandermeersch en Felix van Groeningen.

Le otto montagne

Deze film van Charlotte Vandermeersch en Felix Van Groeningen ('The Broken Circle Breakdown', 'Beautiful Boy') is een bewerking van de roman 'De acht bergen' van de Italiaanse schrijver Paolo Cognetti uit 2016. Het verhaal gaat over de vriendschap tussen Pietro en Bruno, een stadsjongen en een bergjongen. Met veel zin voor avontuur verkennen de kinderen de verlaten huizen van het bergdorp, lopen ze door de schaduwrijke valleien of volgen ze de beek. Twintig jaar later zijn de vrienden verschillende wegen ingeslagen - Pietro is de wereld gaan ontdekken als documentairemaker, terwijl Bruno zijn geboortedorp nooit heeft verlaten.

Close

"Een ongelooflijk gekke droom die uitkomt", zo reageerde Lukas Dhont, in 2018 meervoudig prijswinnaar voor 'Girl', op de aankondiging dat zijn film 'Close' is geselecteerd voor competitie op het Filmfestival van Cannes. Met 'Close' tekent Lukas Dhont voor een film over vriendschap, kwetsbaarheid, liefde en verantwoordelijkheid. De film volgt het verhaal van de 13-jarige Leo en Remi, twee onafscheidelijke vrienden. Wanneer hun intense vriendschap plots wordt afgebroken, zoekt Leo vol onbegrip toenadering tot Sophie, de moeder van Remi. "Het is een film die heel dicht bij me staat, trouw aan wie ik ben en aan de cinema die ik wil maken", aldus de regisseur. 

Tori et Lokita

De jongste film van de broers Dardenne, die regelmatig op het festival te zien zijn en waar ze al 2 keer een Gouden Palm wonnen, gaat over twee minderjarigen in ballingschap die de kracht van vriendschap in het licht van tegenspoed onderzoeken. De film volgt twee jonge mensen uit Sub-Saharaans Afrika, de 12-jarige jongen Tori (Pablo Schils) en het 17-jarige meisje Lokita (Joely Mbundu). "We hebben het altijd over migranten, maar we zagen hen als bannelingen", legt Luc Dardenne uit. "Ze zijn om bepaalde redenen vertrokken, niet vrijwillig en zonder grote verlangens. Zij hebben geleden door alles wat ze achter zich hebben gelaten en ze hebben een territorium gevonden, dat van de vriendschap. Omdat deze vriendschap in gevaar is door de omstandigheden waarin ze hier in België leven, proberen ze die ten koste van alles te behouden. Het is, zou ik zeggen, een hoopgevend verhaal, waarin vriendschap probeert te zegevieren ondanks de moeilijke levensomstandigheden (...) Ze ontdekken een plek waar ze humaan kunnen leven, waar ze plezier kunnen hebben en weerstand kunnen bieden".

De andere selecties

In 'Dodo' van Panos Koutras (Tarentula Production), in de officiële selectie van Cannes Première, komt een 300 jaar geleden uitgestorven vogel weer tot leven in de flat van een Griekse familie die een rijkelijke bruiloft voorbereidt. De digitale animatie waarmee dat gebeurt, is van Belgische makelij. 'Rebel' van Adil El Arbi en Billal Fallah ('Black', 'Bad Boys for Life') is dan weer geselecteerd voor een middernachtvoorstelling. De film volgt een Marokkaanse tiener uit Molenbeek die een identiteitscrisis doormaakt na de dood van zijn vader. De korte animatiefilm 'Scale' tenslotte, een Frans-Belgische coproductie, is geselecteerd voor de Semaine de la Critique.

Proximus Pickx biedt je in de Proximus VOD-catalogus tot 28 mei een selectie van in Cannes bekroonde films aan. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top