Europadag: deze Europese acteurs zijn wereldberoemd

Films |

Maandag 9 mei vieren we de Dag van Europa. Ter gelegenheid hiervan stelt Proximus Pickx vijf Europese acteurs voor wier faam de grenzen van het oude continent ver heeft overschreden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sinds 24 februari 2022 en de Russische inval in Oekraïne is de vrede in Europa meer dan onzeker. Op 9 mei vieren we echter de Dag van Europa, zoals we dat elk jaar doen. Deze internationale dag, waarop de vrede en de eenheid in Europa worden gevierd, werd ingesteld ter herdenking van de historische toespraak van Robert Schuman op 9 mei 1950. Ter gelegenheid van deze verjaardag presenteert Proximus Pickx vijf acteurs van het Oude Continent die, dankzij succesvolle films die in hun land van herkomst werden geproduceerd, de weg naar Hollywood hebben gevonden en wereldberoemd zijn geworden.

Mads Mikkelsen

De getalenteerde acteur Mads Mikkelsen, geboren in Kopenhagen, was in Denemarken al bekend door zijn hoofdrollen in een aantal Deense producties zoals 'Flickering Lights' ('Blinkende Lygter') en 'The Green Butchers' ('De Grønne Slagtere'). Zijn succes in de Deense film heeft ertoe geleid dat hij als stemacteur werd ingehuurd voor de Deense nagesynchroniseerde versies van de Pixar-films 'Cars' en 'Monsters, Inc'. Maar het waren zijn optredens in 'King Arthur' en 'Casino Royale', waar hij Le Chiffre speelde, die de acteur tot Hollywood brachten. Sindsdien heeft hij in een aantal grote Hollywoodfilms meegespeeld, zoals 'Doctor Strange', 'Rogue One' en 'Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore'. Hoewel zijn beste prestaties tot nu toe waarschijnlijk zijn rollen zijn in 'The Hunt' of 'Jagten', een Deense film die in 2012 uitkwam en waarvoor hij de prijs voor Beste Acteur won op het Filmfestival van Cannes, en in 'Drunk' (2020), waarvoor hij de prijs voor Beste Acteur kreeg op de 33e European Film Awards.

Léa Seydoux

De Franse actrice Léa Seydoux maakte naam in Frankrijk met films als ‘La belle personne’ (2008), 'Lourdes' (2009) en 'Des illusions' (2009), die haar onder de aandacht brachten van Hollywoodregisseurs. In 2009 castte Quentin Tarantino haar als Charlotte LaPadite in ‘Inglourious Basterds’. Deze rol opende voor de actrice de deuren naar Hollywood. Hoewel ze in Frankrijk aan projecten is blijven werken, hebben we Léa Seydoux zien verschijnen in films als 'Midnight in Paris', 'The Grand Budapest Hotel' en de James Bond-films 'Spectre' en 'No Time to Die'.

Stellan Skarsgård

De Zweedse acteur Stellan Skarsgård had al naam gemaakt in Europa voordat hij bekend werd in Hollywood. Hij won de Zilveren Beer voor Beste Acteur op het Filmfestival van Berlijn voor zijn rol in 'The Simple-Minded Murderer' ('Den Enfaldige Mördaren', 1982). Zijn carrière begon met zowel Zweedse als Duitse producties. Maar in 1990 kwam de kans om in Hollywood te werken met de film 'The Hunt for Red October'. Maar het was in 1997, toen hij professor Gerald Lambeau speelde in 'Good Will Hunting', dat de Zweedse acteur echt naam begon te maken in Hollywood. Dit betekende het begin van een succesvolle Hollywood-carrière, want hij speelde in tal van Amerikaanse producties, zoals 'Deep Blue Sea', 'Dogville', 'Pirates of the Caribbean: At World's End', 'Angels and Demons', twee 'Thor'-films, 'Mamma Mia! Here We Go Again' en 'Dune'.

Marion Cotillard

Marion Cotillard is een van de populairste actrices van Frankrijk dankzij haar rollen in films als de 'Taxi'-franchise, 'Jeux d'enfants' en vooral 'La môme' (2007), waarmee ze in 2008 de Oscar voor Beste Actrice won. Voordat zij de Oscar won, was de actrice echter nog niet erg bekend buiten Frankrijk. Het was Tim Burtons 'Big Fish' (2003) dat haar beroemd maakte aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. De grote doorbraak van de Parijse actrice in Hollywood kwam in 2010 met de film 'Inception', waarin ze de vrouw van Leonardo DiCaprio speelde. Na haar opkomst in de Verenigde Staten verdeelde de Franse actrice haar tijd tussen Europa en Amerika. Zo was zij de afgelopen jaren te zien in Franse films als 'De rouille et d'os', 'Nous finirons ensemble' en 'Annette', terwijl zij in de Verenigde Staten te bewonderen was in 'Macbeth' en 'Assassin's Creed'.

Christoph Waltz

Niemand kan de ongelooflijke vertolking van Christoph Waltz als de beruchte kolonel Hans Landa in 'Inglourious Basterds' vergeten. De film van Quentin Tarantino deed de carrière van de Duits-Oostenrijkse acteur in Hollywood herleven. Hoewel de acteur zijn bioscoopcarrière in Duitsland begon met films als 'Falling Rocks' en 'Lapislazuli - Im Auge des Bären', was het Tarantino's film die hem aan de wereld openbaarde. De afgelopen jaren was hij te zien in films als 'Water for Elephants', 'Django Unchained', 'Big Eyes', de James Bond-films 'Spectre' en 'No Time to Die', en 'The French Dispatch'.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top