Wie is Javi Galán, de nieuwe potentiële vleugelspeler van FC Barcelona?

La Liga | In hun zoektocht naar een linksachter zou het bestuur van FC Barcelona het vizier hebben gericht op Javi Galán van Celta Vigo, de ploeg die ze dinsdag (21u30) in Camp Nou aan het werk kunnen zien. De Spanjaard werd pas laat in La Liga ontdekt, maar werkte zich binnen de kortste keren op tot topspeler.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hoewel Javier Galán Gil sinds zijn debuut niet meteen doorbrak op het hoogste niveau, heeft zijn constante progressie hem intussen wel tot een van de beste spelers op zijn positie in La Liga bekroond. In 2013, op 18-jarige leeftijd, trok de speler uit Extremadura de aandacht van het bescheiden CD Badajoz, de club van zijn geboortestad in de vijfde Spaanse divisie.

Twee jaar later werd hij opgemerkt door Cordoba CF, die hem opnamen in hun reserveteam. Tijdens het seizoen 2016-2017 zette hij zijn eerste stappen in de tweede klasse bij de Andalusische club. In het volgende seizoen kon de linksachter zijn talent en progressie bevestigen door een steevaste basisplaats bij Cordoba te veroveren.

Laatbloeier

Hoewel hij gewoon is om op de linkerflank te spelen, schoof Galan tijdens het seizoen enkele linies terug op het veld om eveneens op de positie van de linksachter te spelen. Toen SD Huesca, een ploeg uit La Liga, hem in januari 2019 opmerkte, leek de carrière van de speler zich helemaal te ontplooien. Maar de Noord-Spaanse club verkeert in slechte vorm en hoewel Galán in de tweede seizoenshelft quasi elke wedstrijd speelt, kan hij niet vermijden dat zijn club degradeert.

SD Huesca slaagde er echter in om het jaar daarop terug te promoveren waardoor de 25-jarige Javi Galán eindelijk een volledig seizoen in eerste klasse kan spelen. Opnieuw komt Huesca te kort en moet het noodgedwongen degraderen, maar het bijzondere spel van Galán was wel opgevallen bij andere ploegen. Zijn verdedigend vermogen is betrouwbaar en ook aanvallend kan hij zijn steentje bijdragen door zijn snelheid en dribbeltechniek. Daarmee kon hij Celta Vigo overtuigen om hem aan te trekken voor een transfersom van 4 miljoen euro.

De opvolger van Jordi Alba?

In Vigo zet Galán zijn progressie verder. De inwoner van Badajoz heeft tot nu toe slechts één wedstrijd gemist en maakte dit seizoen al drie assists. Daarmee kroont hij zichzelf tot een van de beste vleugelspelers van het kampioenschap. Als 27-jarige speler lijkt hij eindelijk rijp te zijn voor een hoger niveau, want er doen geruchten de ronde dat Barcelona geïnteresseerd is in hem. Xavi zou inderdaad graag een concurrent en potentiële opvolger vinden voor de 33-jarige Jordi Alba, die niet meer meer zo heel lang actief zal zijn. 

Door zijn relatief vergelijkbaar profiel lijkt Galán een goede optie, maar het bedrag van zijn opstapclausule staat vast op 18 miljoen euro en dat bezorgt de Blaugranas kopzorgen. Ze zijn bovendien niet de enigen die in hem geïnteresseerd zijn, de Spaanse pers denkt namelijk dat ook Sevilla geïnteresseerd is, net als een aantal clubs uit de Premier League. 

Het programma van de 36e dag van La Liga op Eleven Sports:

Dinsdag 10 mei

Woensdag 11 mei
Donderdag 12 mei
Volg La Liga het hele seizoen lang, en in het bijzonder de wedstrijd tussen FC Barcelona en Celta Vigo aanstaande dinsdag omstreeks 21u30, op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top