53 jaar geleden vond met Woodstock de moeder aller festivals plaats

Muziek | Weinig festivals spreken zo tot de verbeelding als Woodstock, het meerdaagse muziekdelirium dat een monumentale invloed gehad heeft op de Amerikaanse cultuur. Van 15 tot 18 augustus 1969 werd de weide van een melkveehouder het decor van een muziekfestival dat compleet uit zijn voegen barstte. Canvas zendt vanavond een documentaire uit over het meest legendarische festival aller tijden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ruim 400.000 mensen zakten af naar de Woodstock Music & Art Fair, dubbel zoveel als verwacht. De organisatie was niet voorbereid op die volksmassa: de noodtoestand werd uitgeroepen over het festivalterrein en helikopters moesten extra proviand aanvoeren. Twee baby’s zagen het levenslicht op de festivalweide, vier vrouwen kregen een miskraam en één man stierf toen hij overreden werd door een tractor.

Het festival ging de geschiedenis in als de hoogmis voor hippies en staat te boek als hét symbool van de hippiecultuur van de jaren 60 en 70.

Three Days That Defined a Generation

De ‘Three Days of Peace, Love and Music’ blijven een halve eeuw later nog steeds nazinderen. ‘Woodstock: Three Days That Defined a Generation’, geregisseerd door Barak Goodman, gebruikt het perspectief van bijna 50 jaar geleden om aan te tonen hoe het festival zowel een puinhoop als een mirakel was, en impliciet betoogt de documentaire dat het evenement veel meer mirakel dan puinhoop was.

Woodstock drukte zijn stempel op de Amerikaanse cultuur door een stem te geven aan de vaak over het hoofd geziene gemeenschap van hippies en door het anti-oorlogssentiment te legitimeren dat zij zo breed uitdroegen. De hippiecultuur groeide uit een afkeer van de voorstedelijke levensstijl van de jaren 50. Religie, conservatief denken, traditionele rolpatronen van man en vrouw en vooraf bepaalde opleidings- en carrièrepaden waren allemaal aspecten van de typische Amerikaanse levensstijl die hippies verwierpen.

Op zoek naar alternatieve ideeën en manieren van leven wendden jonge Amerikanen zich tot de radio om antwoorden te vinden. Muziek werd de nieuwe religie voor hippies, met artiesten als The Beatles en Bob Dylan die als idolen werden beschouwd. John Lennon van The Beatles stelde in het openbaar de oorlog in Vietnam aan de kaak en beweerde ook dat "The Beatles populairder waren dan Jezus".

De erfenis van Woodstock

Moderne festivals willen zijn wat Woodstock ooit was en brengen mensen op een vergelijkbare manier samen. Woodstock vertegenwoordigt de apotheose van verheven idealen die nog steeds doorklinken. Het festival had het grootste publiek ooit samengebracht en presteerde het om vaak gescheiden muziekgenres zoals folk, rock, soul en country te mengen, op vrijwel dezelfde manier als festivals zoals Coachella en Bonnaroo vandaag proberen te doen.

Voor velen was de grootste les die ze uit Woodstock konden trekken, hoeveel geld er te verdienen valt aan dat hele rockmuziekgebeuren. Woodstocks toegangsprijs van 20 dollar voor drie dagen werd destijds als duur beschouwd, maar festivalorganisatoren en kaartverkopers hebben in de jaren na het ongekende succes van Woodstock veel nieuwe en duurdere manieren gevonden om munt te slaan uit de festivalervaring. Toen muzikanten de vraag begrepen en hogere prijzen begonnen te vragen voor hun diensten, werd het minder haalbaar om evenveel grote bands op één affiche te boeken zonder een overeenkomstige prijsstijging, wat leidde tot een nieuwe segmentering van de markt voor livemuziek.

Daarnaast gold het geluidssysteem van Woodstock als voorbeeld voor hoe toekomstige technici dergelijke ambitieuze openluchtevenementen zouden aanpakken. "Er wordt gezegd dat de Woodstockgeluidsinstallatie de grootste en meest geavanceerde geluidsinstallatie was die ooit is gebouwd en bewees dat, mits goed geïmplementeerd, geluid over een grote afstand kan worden verspreid met behoud van kwaliteit, helderheid en verstaanbaarheid", aldus Julia Lescarbeau van geluidsapparatuurfabrikant McIntosh Labs. David Hawkins, een muziekproducer en CEO van Your Songmaker, voegt daaraan toe: "De geniale audio-ingenieur was Bill Hanley. Hij combineerde versterkers, microfoons en instrumenten met elkaar zoals nog nooit iemand had gedaan. Sommigen zeggen dat hij de onbezongen held van Woodstock is.”

“Jong, zelfingenomen en roekeloos”

Maar de grootste winnaars van Woodstock waren de artiesten zelf. Het gebeuren vormde voor muzikanten als Santana, Sha Na Na, en Sly and the Family Stone de kickstart van een mooie carrière. "Door op Woodstock op te treden en in het midden van die bekende Woodstockfilm te verschijnen, wat de enige (live muziek) video was die toen beschikbaar was, ging alles van start", getuigt ex-Santana toetsenist en zanger Gregg Rolie. “Als je een optreden had op Woodstock, had je een carrière.”

Een van de krachtigste inzichten die het festival teweegbracht was het besef dat burgers de macht hadden om de loop van de geschiedenis te veranderen. Abbie Hoffman, een politiek activiste uit die tijd, herinnerde zich de impact en de moed van haar generatie in die tijd: "Wij maakten een einde aan het idee dat je een half miljoen soldaten naar de andere kant van de wereld kon sturen om een oorlog te voeren waar de mensen niet achter staan. We waren jong, zelfingenomen, roekeloos, hypocriet, dapper, dwaas, eigenwijs en half doodsbang. En we hadden gelijk."

Bekijk ‘Woodstock’ vanavond om 23u05 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top