In de kleedkamer met de halve finalisten van de Proximus ePro League

Nieuws |

Woensdag 11 mei staan de halve finales van de Proximus eProLeague op het programma. Hoog tijd om de vier spelers die nog in de running zijn beter te leren kennen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het doek is gevallen: we kennen de laatste vier van de Proximus ePro League. KRC Genk met Gilles Bernard, Club Brugge en Rudi Ekmen, het Standard van Quentin Vande Wattyne en Gent met Keanu Newa strijden met vier voor de landstitel FIFA 22. Naar aanleiding van de halve finales, nemen we de vier spelers eens afzonderlijk onder de loep.

Gilles Bernard - KRC Genk 

Zijn parcours

Gilles is er met KRC Genk in geslaagd om de reguliere competitie als winnaar af te sluiten. Daardoor moest hij het in de kwartfinale opnemen tegen de achtste in het klassement. Hij speelde een goede wedstrijd tegen KAS Eupen, maar het was wel even schrikken toen Eupen tien minuten voor tijd de gelijkmaker maakte. In de verlengingen gingen de Panda’s voor de bijl met 6-5.

In de halve finale neemt hij het op tegen Rudi Ekmen van Club Brugge en dat kan slechte herinneringen oproepen bij Gilles. In het reguliere seizoen ging hij namelijk kopje onder tegen Club. Hij leek op weg naar een vlotte zege bij 3-0, maar gaf de overwinning nog uit handen. Het werd uiteindelijk 3-4. Gilles kan nu revanche nemen voor die pijnlijke nederlaag. Eentje die hem een finaleplaats tegen Standard of Gent schenkt.

Zijn speelstijl

Gilles is ongetwijfeld een van de beste spelers van het kampioenschap. Misschien wel de beste. Hij heeft internationale ervaring die niemand anders in de ePro League heeft en is elk aspect van het spel meester. Zo kan hij een wedstrijd op elk moment doen kantelen. Zelfs als een speler technischer is, kan hij met zijn internationale toernooiervaring het verschil maken. Hij kent alle sterktes en zwaktes van het spel.

Bij momenten speelt hij erg offensief, maar zijn grootste kracht is dat hij een wedstrijd kan beheersen. Vaak maakt hij het verschil om nadien de wedstrijd uit te spelen zonder koste wat het kost nog meer doelpunten te willen maken.

Zijn ploegopstelling

Zijn ploeg verandert wellicht een beetje voor de halve finale en de finale als hij zich daarvoor weet te plaatsen. Maar hier gaan we uit van zijn team tijdens de kwartfinale tegen Eupen. We zien meer dan waarschijnlijk het Genkse duo Munoz - Ito terug, het beste duo van de club in dit kampioenschap. In doel kiest hij voor Thibaut Courtois, die door iedereen gekozen wordt voor het plekje onder de lat.


In de verdediging krijgt Munoz het gezelschap van het Belgische duo Arthur Théate en Jason Denayer. Youcef Atal vervolledigt de defensie. De rest van het team bestaat uit Dries Mertens, de link tussen andere spelers zoals Kevin De Bruyne, de onbetwiste draaischijf, Divock Origi en Marouane Fellaini. De laatste speler van de basiself is Jonathan Bamba, die op elk moment het verschil kan maken met zijn snelheid.

Rudi Ekmen - Club Brugge

Zijn parcours

Rudi Ekmen heeft van Club Brugge opnieuw een succesvol team gemaakt na enkele moeilijke seizoenen. Hij  werd 4e in het reguliere seizoen en schakelde Zulte Waregem uit in de kwartfinale. Tegen Zulte toonde hij in de eerste wedstrijd een torenhoog niveau en won hij vlot met 3-0. In match 2 volstond een gelijkspel (1-1) om zich te plaatsen voor de halve finale. Daar ontmoet hij dus het Genk van Gilles Bernard, die hij in de reguliere competitie versloeg met 3-4 na een spectaculaire wedstrijd. Hij heeft ongetwijfeld de kwaliteiten om een finaleplaats in de wacht te slepen, maar een gemakkelijke opdracht wordt dat zeker niet.

Zijn speelstijl

Hoewel hij “maar” vierde werd in het reguliere seizoen, toonde Rudi een heel seizoen lang dat Club op hem kon rekenen en dat hij een gevreesde tegenstander was. Hij beschikt over enorme technische kwaliteiten. Jammer genoeg kan hij in de aanval niet beschikken over spelers  met 5 sterren voor techniek. Rudi is ook een jonge speler met minder ervaring dan de andere en dat merk je in wedstrijden wanneer hij zijn focus wat verliest in bepaalde acties. Zijn matchen zijn altijd leuk om te volgen, want hij blijft steeds voetballen. Hij domineert zijn tegenstander graag en houdt van  balbezit met een blok dat hoog op het veld staat. Een tactiek die hem hier heeft gebracht, maar wel eentje die hem kwetsbaar maakt  voor de tegenaanval. Als hij de Proximus ePro League wil winnen, moet hij een goed evenwicht vinden en zich niet te kwetsbaar opstellen voor zijn tegenstanders.

Zijn ploegopstelling

In het elftal van Rudi en Club Brugge vinden we, net zoals bij Genk, de rechterflank terug met Buchanan en Clinton Mata, twee erg goede spelers die kunnen wedijveren met die van Genk. Ook in Brugge staat Thibaut Courtois in doel. Mata speelt in de defensie samen met Jason Denayer en Kalidou Koulibaly, die verrassend de voorkeur krijgt op Arthur Theate, en  Maehle vinden we terug op links. Ook Rudi kiest voor Dries Mertens, Divock Origi en, uiteraard, Kevin De Bruyne.
 

In tegenstelling tot Racing Genk, maakt Club gebruik van Wilfred Ndidi en Ivan Perisic in plaats van Marouane Fellaini en Jonathan Bamba. Beide spelers zijn mooie alternatieven, die de rol wel anders invullen.

Quentin Vande Wattyne - Standard

Zijn parcours

Quentin Vande Wattyne eindigde op plek 3 met Standard op slechts één puntje van de eerste plek. Hij greep dus maar net naast de leidersplaats. In de kwartfinale stond de Belgische klassieker tussen Anderlecht en Standard op het programma. Na een zege van Standard (4-2) in de eerste wedstrijd, gooide de speler van Anderlecht in de tweede wedstrijd de handdoek in de ring na verbindingsproblemen. Quentin won de eerste editie van de Proximus ePro League en weet dus wat het is om te winnen. Toch werd de kwartfinale de voorbije jaren vaak het eindstation voor hem. Nu hij deze hindernis heeft overwonnen, gaat hij nu op zoek naar een tweede eindzege? Wordt dit de eerste in de kleuren van Standard?

Zijn speelstijl

Eigenlijk is zijn speelstijl heel erg offensief. Vroeger was zijn verdediging een ramp, maar de afgelopen jaren heeft hij hier erg hard aan gewerkt. Zijn spel is veel evenwichtiger nu zonder te moeten inboeten aan offensieve kracht. We verwachten dan ook erg veel van Quentin en net daarom is er soms wat teleurstelling omtrent zijn resultaten. Maar zijn talent om doelpunten te maken is ongezien en dat blijft zijn grootste kwaliteit. Zelfs als hij 2-0 of 3-0 in het krijt staat, is de wedstrijd niet afgelopen. Met chirurgische precisie zet hij tegenaanvallen op. Hij gebruikt bovendien als enige Loïs Openda in de Proximus ePro League 21-22 en maakt volop gebruik van zijn kwaliteiten. Quentin beheerst Openda zo goed dat hij telkens weer beslissend is.

Zijn ploegopstelling

In zijn ploegopstelling gebruikt hij Amallah en Tapsoba als spelers van de club. Twee spelers die niet noodzakelijk aan dezelfde kant van het veld staan, zoals wel het geval is bij zijn tegenstanders. Ook hier weer houdt Thibaut Courtois zijn netten schoon. De doelman staat achter een defensie met Youcef Atal, Jason Denayer, Arthur Theate en Joakim Maehle. 


Ook Kevin De Bruyne, een speler waar je niet omheen kan, Jeremy Doku en Divock Origi zijn van de partij.

Keanu Newa - AA Gent

Zijn parcours

Keanu Newa behaalde de tweede plaats in de reguliere competitie in het truitje van AA Gent. Ook hij met maar één puntje achter de leider. Hij is nooit uit de top 8 gevallen, zelfs niet toen hij minder matchen op de teller had. Ook hij had evengoed als leider de competitie kunnen afsluiten.

In zijn kwartfinale keek hij Union SG  in de ogen. Het werd een erg spannende wedstrijd met heel wat actie aan beide kanten. Keanu toonde zich erg secuur in match één door te winnen met 2-0. In de terugwedstrijd ging Union er vol voor en probeerde Optimum de meubelen nog te redden, maar uiteindelijk werd het toch 4-2 voor Gent (in totaal dus 6-2).

Zijn speelstijl

Keanu is dol op balbezit, misschien zelfs een beetje té. Hij is de ruwe diamant van de competitie. Hij is nog erg jong en moet nog veel leren op het gebied van wedstrijden beheren, al heeft hij dit seizoen al enorme stappen gezet.

Hij heeft de grote kwaliteit om tegenstanders te domineren door de bal van begin tot eind rond te spelen. Zijn probleem is dat hij het soms wat laat varen en dat kan een probleem worden in de eindfase. Zeker wanneer hij op achterstand komt, heeft hij problemen om terug in de wedstrijd te komen.

Zijn ploegopstelling

Net zoals de andere drie, gebruikt ook hij Thibaut Courtois in doel. In de  verdediging plaatst hij Tomiyasu, Boyata, Denayer en Atal. We zien ook de bekende namen Divock Origi, Kevin De Bruyne en Jonathan David schitteren in zijn ploeg. Een opstelling die verschilt van de andere tegenstanders.


De twee spelers van de club zijn Vadis Odjidja en Alessio Castro-Montes. Om zijn basiself compleet te maken, gebruikt hij net als Genk de aalvlugge Jonathan Bamba.

Nu ben je helemaal mee om samen met ons te genieten van de eindfase van de Proximus ePro League.  Volg alles nu woensdag 11 mei om 13u live! 

Wie zien we volgens jou terug in de grote finale?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top