Zal Roland Garros het dit jaar zonder wereldtoppers moeten stellen?

Sport | In de aanloop naar het prestigieuze tornooi van Roland Garros in Parijs kampen heel wat wereldtoppers met problemen. De ene na de andere kampioen worstelt met blessures, administratieve zorgen of mentale strubbelingen. Ronkende namen als Nadal, Djokovic, Zverev en Tsitsipas lijken allemaal niet op hun best aan de start te kunnen verschijnen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De huidige titelverdediger, Novak Djokovic, kende zoals algemeen geweten een bijzondere start van dit seizoen. Als niet-gevaccineerde speler wordt hem de toegang van verschillende tornooien op het hoogste niveau ontzegd. Voorlopig speelde de Serviër slechts elf wedstrijden en dat gebrek aan competitie leidt eveneens tot een gebrek aan conditie. Op het tornooi van Belgrado haalde hij de finale, die hij verloor. Eerder dit jaar ging hij zelfs in de eerste ronde van het tornooi in Monte Carlo onderuit. Zelf denkt hij dat zijn mindere vorm te wijten is aan een ziekte waar hij begin april mee te maken kreeg. Djokovic vermoedt dat hij in Parijs wél zijn beste vorm kan bereiken, maar wat de voorbereiding betreft, heeft de Serviër allesbehalve een ideaal parcours afgelegd.

Ribblessure

Wat blessures betreft, kunnen we het meteen over Rafael Nadal hebben. De Spaanse kampioen won Roland Garros voor het laatst in 2020 en mocht er maar liefst dertien keer juichen, maar na een sterk seizoensbegin kreeg hij op het tornooi van Indian Wells te maken met een ribblessure. Hij kon zes weken niet aan de slag en dat zorgde ervoor dat hij zich amper kon voorbereiden voor Roland Garros. De volgende twee weken probeert hij de meubelen te redden, maar het is nog maar de vraag hoe goed Nadal zijn conditie in deze korte periode kan verbeteren. Op het ATP tornooi van Madrid versloeg hij onze landgenoot David Goffin, maar in die wedstrijd toonde de winnaar van 21 Grand Slams nog niet het niveau van weleer. Het spelniveau in Parijs zal flink wat hoger liggen, zeker als de Spanjaard de finale wil bereiken.

Opnieuw geen Federer

Ook Roger Federer zal niet deelnemen aan het prestigieuze tornooi in Parijs. De Zwitser speelde zijn laatste wedstrijd op Wimbledon vorig jaar en raakte sindsdien geblesseerd aan de knie. Het gewricht moest voor de derde keer geopereerd worden en de 40-jarige tennisser werkt sindsdien aan zijn revalidatie. In februari kondigde Federer aan dat hij in september zal spelen op de Laver Cup, een tornooi tussen Europa en de rest van de wereld dat door zijn eigen managementbureau wordt georganiseerd. Iets later maakte hij ook bekend dat hij aan de start van het tornooi in zijn thuisstad Bazel zal staan. Beide tornooien staan pas in september en oktober op de planning, dus het lijkt onwaarschijnlijk dat de veelvoudig winnaar van grandslams eerder dit jaar al terug op het hoogste niveau zal spelen.

Voorts lijken Stefanos Tsitsipas en Alexander Zverev te kampen met mentale moeilijkheden. Tsitsipas lijkt zijn rol als groot talent niet te kunnen waarmaken en heeft het moeilijk met de grote druk op zijn schouders. Zverev lijkt in hetzelfde bedje ziek en verloor op het tornooi van Acapulco even de controle. Uit frustratie sloeg de Duitser in Mexico zijn racket kapot op de stoel van de scheidsrechter. Daarvoor kreeg hij nadien een fikse boete van 40.000 dollar. Daarnaast is de man volgens Het Nieuwsblad verwikkeld in een zaak rond huiselijk geweld, het is dus nog maar de vraag of Zverev ‘zorgenvrij’ aan de start van Roland Garros kan verschijnen.

Op de effectieve startlijst van het tornooi prijken ook nog de namen van onder meer Jannik Sinner, Stan Wawrinka en opkomend talent Carlos Alcatraz.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top