Raphinha: het kind van de favela's dat een ster werd in de Premier League

Premier League | Raphinha is dit seizoen één van de attracties in de Premier League. De Braziliaanse aanvaller van Leeds United maakt al twee jaar het mooie weer in Engeland. Een relaas van zijn opmerkelijk parcours.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Raphael Dias Belloli, oftewel Raphinha, speelt vandaag in een Europese topcompetitie maar zijn parcours had de nodige hobbels. Hij bracht zijn jeugd door in de Braziliaanse favela’s van Porte Alegre. In een interview met Sky Sports sprak hij over die moeilijke jaren.

In de favela’s heerst er veel criminaliteit en velen belanden er op het verkeerde pad door via illegale wegen geld te verdienen. Raphinha zag bijzonder veel leed. "Sommige van mijn jeugdvrienden zijn dood, anderen waren betrokken bij de verkoop van drugs. Ik kon uit die wereld blijven." Zijn liefde voor voetbal bracht redding.

Voetbal als redding

Door zijn voetbaltalent wist de jonge Raphael uit de criminaliteit te blijven. Hij voetbalde voor Avai FC en daar kwam het Portugese Vitória Guimarães hem op negentienjarige leeftijd op het spoor. Zij betaalden 600.000 euro voor de flankaanvaller en zijn grote voetbaldroom werd werkelijkheid: in Europa aan de slag gaan. Hij liet er meteen van zich spreken en scoorde in het seizoen 2017-2018 15 keer in de Portugese eerste klasse. Daardoor lokte hij de interesse van topclub Sporting Clube de Portugal en zij haalden hem naar Lissabon. Daar bleef hij twee seizoenen, tot Stade Rennes hem daar voor 21 miljoen euro wegplukte.

Zijn carrière nam een hoge vlucht, maar in Frankrijk kon hij nooit helemaal aarden. Leeds United verloste hem er uit zijn lijden en die transfer werd een schot in de roos. Hij wist zich meteen in de basis van toenmalig coach Marcelo Bielsa te spelen en Raphinha werd meteen een attractie in de Premier League. Zijn eerste seizoen verliep goed met 6 goals en 3 assists en dit seizoen wist hij al de kaap van 10 goals te halen, ondanks een minder goed seizoen voor Leeds United.

Interesse van FC Barcelona

Door zijn goede prestaties zijn de Europese topclubs wakker geschoten. Spaanse media maakten al gewag van interesse van FC Barcelona en zij zouden al aan tafel hebben gezeten met zijn makelaar Deco (ex-speler van Barça). Raphinha voelt zich klaar voor een volgende stap en weigerde een contractverlenging bij Leeds United. De club is bereid om te onderhandelen wanneer zij zekerheid hebben omtrent het behoud in de Premier League.

Raphinha wil de Engelse club in schoonheid verlaten en 2022 moet een topjaar worden voor de international. Hij hoopt een toptransfer te versieren en aan het einde van het jaar met Brazilië naar het WK gaan én dat toernooi ook winnen. Het zou het sprookjesverhaal van het jongetje uit de favela helemaal een happy end geven.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top