'Hostage' (VTM 4) vs. 'Unbreakable' (VTM 3): welke Bruce Willis-film is je aandacht waard?

Films | Vanavond is steracteur Bruce Willis twee keer op het Vlaamse scherm aan het werk te zien: in 'Hostage' op VTM 4 en in 'Unbreakable' op VTM 3. Welke van beide films is het bekijken waard? Proximus Pickx geeft je het antwoord.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hostage (2005)

In de film ‘Hostage’ uit 2005 speelt de dochter van Bruce Willis samen met haar vader. Volgens geruchten wilde Willis’ dochter de rol absoluut, maar moest ze net als haar vader gewoon auditie gaan doen. Er was dus geen sprake van een vooraf vastgelegde selectie. 

Voormalige L.A. SWAT-agent Jeff Talley (Bruce Willis) is een gijzelingsonderhandelaar in Los Angeles. Op een dag onderhandelt hij met een man die zijn vrouw en zoon gijzelt nadat hij ontdekt heeft dat zijn vrouw hem bedroog. Kort nadat Talley het verzoek van een SWAT-commandant afwijst om sluipschutters het bevel te geven het vuur te openen, doodt de wanhopige man zijn vrouw, zoon en zichzelf. Getraumatiseerd verhuist Talley met zijn gezin en wordt hoofd van de politie in Bristo Camino, een voorstedelijk gehucht in het nabijgelegen Ventura County.

Een jaar later komt Talley in een andere gijzeling terecht. De eerste agent die reageert wordt twee keer neergeschoten, net voordat Talley arriveert. Talley probeert de agent te redden, maar ze sterft voor zijn ogen. Getraumatiseerd en niet bereid om zichzelf nog een tragedie aan te doen, draagt Talley het gezag over aan het Ventura County Sheriff's Department en vertrekt. Totdat Talley's eigen familie wordt ontvoerd en hij moet beslissen wat belangrijker is: het redden van een familie die hij niet kent of het redden van zijn eigen gezin...


De actiefilm was geen hoogvlieger aan de filmkassa's: 'Hostage' bracht wereldwijd 77 miljoen dollar op tegen een budget van 75 miljoen dollar. Op de filmsite IMDb haalt de film een score van 6,5 op tien op basis van 110.000 stemmen van gebruikers. De algemene teneur luidt dat 'Hostage' te veel blijft steken in clichés van het genre.

Bekijk ‘Hostage’ vanavond om 20u35 op VTM 4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Unbreakable (2000)

'Unbreakable' vertelt het verhaal van David Dunn, een veiligheidsagent uit Philadelphia, die de enige overlevende is van een enorme treinramp. David blijkt bovennatuurlijke krachten te bezitten: door mensen aan te raken kan hij zien wat ze allemaal uitgespookt hebben in hun leven. Hij leert Elijah (gespeeld door een indrukwekkende Samuel L. Jackson) kennen, de zonderlinge eigenaar van een stripwinkel die lijdt aan osteoporose. Deze ziekte zorgt ervoor dat zijn botten extreem breekbaar zijn. Al snel wordt duidelijk dat Dunn en Price elkaars tegenbeeld zijn en blijkt die laatste eveneens over bijzondere krachten te beschikken...

'Unbreakable' moet het veel minder hebben van horrorbeelden of spanning en draait eerder om de psychologie van de personages. De bevreemdende film werd een succes bij pers en publiek: het werd genomineerd voor een Saturn Award en bracht wereldwijd zo'n 248 miljoen dollar op, tegen een budget van 75 miljoen dollar. Op IMDb krijgt de film een score van 7,3 op tien op basis van 411.000 publieksstemmen.

Het speciale scenario, dat regisseur M. Night Shyamalan zelf neerpende, is opgevat als dat van een stripheldenreeks. Door het succes van ‘Unbreakable’ werd het effectief ook een comics franchise, met sequels in 2017 (‘Split’) en 2019 (‘Glass’). Maar het origineel uit 2000 blijft veruit het beste hoofdstuk. Het wordt vaak vernoemd in lijstjes van beste superheldenfilms ooit gemaakt. Onder andere meesterregisseur Quentin Tarantino toonde zich zeer lovend over de thriller.

‘Unbreakable’ is vanavond vanaf 22u35 te bekijken op VTM 3, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Verdict

Ons oordeel: kies voor 'Unbreakable'. Het mysterieuze drama geldt als een beklijvende klassieker die je absoluut langer zal bijblijven dan het mediocre 'Hostage', dat destijds geen potten wist te breken. Daarnaast beschikt 'Unbreakable' met Samuel L. Jackson en Robin Wright over een weergaloze cast. Geef toe: de namen van Kevin Pollak en Jimmy Bennett als hoofdrolspelers naast Willis staan toch veel minder sexy op de filmposter van 'Hostage'.

Bovendien vergaarde 'Unbreakable' een pak meer nominaties voor filmprijzen dan 'Hostage', waarvan het twee kon verzilveren. En het feit dat Quentin Tarantino fan is van de film, is een goede graadmeter.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top