Kwartfinales in BNXT League worden thriller: Charleroi en Bergen dwingen belle af

Basketbal |

In de kwartfinales van de nationale play-offs in de BNXT League krijgen we misschien niet de meest spectaculaire duels, maar spannend is het wel. Zowel Leuven – Charleroi als Antwerp – Bergen worden dit weekend beslist in een belle. In de halve finales wachten topaffiches tegen Oostende en Kangoeroes Mechelen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In sport kan het tij snel keren. Dat weten vanuit het voetbal -zie Real Madrid nog recent tegen Manchester City- en dat is in het basketbal niet anders. Zo demonstreerde Spirou Charleroi afgelopen week alvast. In hun eerste wedstrijd van de kwartfinales tegen Leuven kregen ze een pandoering in de Sportoase, maar donderdagavond trokken de Henegouwers de scheve situatie weer recht door in eigen huis 73-66 te winnen. Daardoor wordt komende zaterdag in een derde beslissende wedstrijd, een zogeheten belle, alles of niets gespeeld tussen beide kwartfinalisten in dit nationale gedeelte van de BNXT League-play-offs.

Het was voornamelijk op defensief vlak dat de Spirous donderdagavond een heel ander gelaat toonden in de Spiroudôme. Veel meer aanwezig onder de korf, waardoor Leuven het lastiger had om tot scoren te komen en de rebounds te domineren. Coach Eddy Casteels vond geen oplossing. “We wisten op voorhand dat Charleroi met een heel andere attitude op het parket zou verschijnen”, aldus Casteels. “Dat bleek ook. Daardoor moeten we zaterdag weer vanaf nul beginnen, maar oké, dat is dan maar zo.” De coach van de Bears gaf wel zijn eigen team een veeg uit de pan. En met name de flauwe prestaties van zijn invallers: “Het leek alsof ik spoken op de bank had zitten. Dat moeten we durven stellen. Vooral in de eerste helft was Solomon Young nergens, hij zat totaal niet in de wedstrijd. Na de pauze speelde hij wel op hoog niveau. Daar moeten we zaterdag iets op vinden, we moeten echt constanter worden.” Dan wordt er in de Leuvense Sportoase gespeeld, een thuisvoordeel dus voor de Bears. Charleroi zal eenzelfde defensieve intensiteit nodig hebben om in het hol van de leeuw (beer?) te gaan winnen.

Bergen moet stunten in Antwerpen

Ook Bergen, nog steeds zonder de Amerikaanse sterkhouder David Nichols, kon donderdag evenwicht brengen in haar onderlinge kwartfinale met Antwerp Giants. Na verlengingen werd het in de Mons Arena 77-73 voor de ploeg van coach Vedran Bosnic. Vooral de prestatie van Zaccharie Mortant viel daarbij op, de jonge Belgische vleugelspeler maakte 9 punten. De Henegouwers rekenen zaterdag op een verdere ontbolstering van hun Belgisch talent om in de Lotto Arena de beslissing te forceren.

De partij wordt al ’s middags gespeeld omdat de zaal ’s avonds niet beschikbaar is en de liga niet instemde met het voorstel om de wedstrijd te verplaatsen naar zondag. Het zal sowieso een erg fysiek en spannend duel worden tussen twee sterke, uitgebalanceerde teams. Een beslissende kwartfinale op het scherp van de snee, met ongetwijfeld een heel gemotiveerde Jean-Marc Mwema, de Belgian Lion die terugkeerde naar de roots in Antwerpen en een halve finale tegen zijn ex-club Oostende voor zich uit ziet liggen.

Volg het beste van de BNXT League, inclusief het duel Leuven Bears - Spirou Basket Charleroi deze zaterdag op Pickx+ Sports 1 via de tv-optie Pickx Sports van Proximus. Je kan meer basketbalnieuws lezen via Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top