Paul Schrader krijgt Gouden Leeuw voor oeuvre

Films | De Amerikaan Paul Schrader, regisseur van onder meer "American Gigolo" en scenarioschrijver van "Taxi Driver", zal een ere-Leeuw ontvangen op het 79ste filmfestival van Venetië. Dat heeft de Mostra bekendgemaakt.

Door Belga

Deel dit nieuws

"Ik ben diep vereerd, Venetië is de leeuw van mijn hart," zo werd de 75-jarige regisseur geciteerd in een verklaring van het festival.

Mostra-directeur Alberto Barbera prees Schrader als "een figuur van het Nieuwe Hollywood die een revolutie teweegbracht in de verbeelding, de esthetiek en de taal van de Amerikaanse cinema vanaf het einde van de jaren zestig". Voor hem is Paul Schrader een van de belangrijkste Amerikaanse auteurs van zijn generatie, "een filmmaker die diep beïnvloed is door de Europese cultuur en cinema, een koppig onafhankelijk scenarioschrijver".

Als scenarioschrijver heeft Paul Schrader met de groten samengewerkt: Martin Scorsese ("Taxi Driver" maar ook "Raging Bull" en "The Last Temptation of Christ"), Steven Spielberg ("Close Encounters of the Third Kind"), Brian De Palma ("Obsession") en Sydney Pollack ("Yakuza").

In 2021 deed Schrader met "The Card Counter", een thriller met Oscar Isaac in de hoofdrol, mee aan de competitie in Venetië. Hij won echter niet.

Het filmfestival van Venetië, het oudste filmfestival ter wereld, werd opgericht in 1932 en viert dit jaar zijn 90e verjaardag. Het vindt plaats van 31 augustus tot 10 september.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top