Deze vijf landen kunnen Jérémie Makiese naar de kroon steken op het Eurovisiesongfestival

Muziek | Op 14 mei vindt de finale van het 66e Eurovisiesongfestival plaats en dit jaar zullen heel wat ballads de revue passeren. Proximus Pickx overloopt de vijf kandidaten die onze Belgische inzending, Jérémie Makiese, wel eens naar de kroon kunnen steken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Oekraïne

Oekraïne komt dezer dagen helaas veelvuldig in het nieuws omwille van de Russische invasie. Gelukkig is het land er toch in geslaagd om de band ‘Kalush Orchestra’ in veiligheid te brengen en die te laten deelnemen aan het Eurovisiesongfestival in Italië. Daar zullen ze het prachtige nummer ‘Stefania’ zingen waarmee de band ode wil brengen aan hun moederland dat nog steeds aangevallen wordt door Rusland dat dit jaar niet mocht meedoen aan de liedjeswedstrijd.

Het nummer werd geschreven voor de moeder van een van de bandleden en bevat invloeden uit zowel rapmuziek als traditionele Oekraïense folkmuziek. Dat de oorlog in Oekraïne ook de bandleden bezighoudt, blijkt eens te meer als we de zin “I will always find my way home, even if all the roads are destroyed" erbij nemen. Volgens de website eurovisionworld.com, heeft het nummer maar liefst 42% kans om te winnen. ‘Stefania’ zou zomaar eens tot hét verzetslied kunnen uitgroeien van iedereen die tegen de Russische invasie in Oekraïne is gekant.

Italië

Maar volgens bookmakers maakt ook gastland Italië veel kans om te winnen. Italië gaf dit jaar ‘Mahmood & BLANCO’ de opdracht om het Eurovisiesongfestival in vuur en vlam te zetten. Zij zullen dat proberen te doen met het nummer ‘Brividi’ (‘Rillingen’) waarin het pleidooi wordt gemaakt om liefde de vrije loop te laten. Het duo breekt met het nummer ook een lans voor homoseksuele relaties en dat is opmerkelijk want thuisfront Italië is eingelijk nog zeer conservatief.

Het is niet de eerste keer dat de Egyptische-Italiaanse zanger ‘Mahmood’ deelneemt aan het Eurovisiesongfestival. De man vertegenwoordigde in 2019 nog de Italiaanse vlag op het Eurovisiesongfestival en eindigde toen met het nummer ‘Soldi’ als tweede. Ook ‘Brividi’ lijkt het goed te gaan doen. Het nummer verzamelde na zes dagen immers al meer dan 15 miljoen views op YouTube en staat in de Top 5 van Spotify World Charts.

Griekenland

Net als vorig jaar heeft Griekenland besloten een Griekse artiest die in het buitenland woont uit te kiezen om het land te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Amanda Tenfjord is 24 jaar oud, heeft al twee albums op haar naam staan, woont in Noorwegen maar draagt Griekenland nog steeds een warm hart toe. Ze zal haar geboorteland vertegenwoordigen met ‘Die Together’, een nummer dat ze schreef na een recente relatiebreuk.

Tenfjord schuwt in ‘Die Together’ de grote emoties niet, dat blijkt tenminste uit de videoclip die werd opgenomen op het idyllische Griekse eiland Symi waar ze haar stem de vrije loop laat gaan. Zoals de titel van het lied al doet vermoeden, wordt ‘Die Together’ in het Engels gezongen. Hierdoor moeten de emoties van Tenfjord nog beter binnenkomen bij haar vele duizenden fans.

Moldavië

Maar ook Moldavië wordt een te duchten kandidaat voor de eindwinst. Het Oost-Europese land laat zich voor de derde keer in haar Eurovisiesongfestival-geschiedenis vertegenwoordigen door de band ‘Zdob si Zdub’. Deze muziekgroep vertegenwoordigde Moldavië voor het eerst in 2005 met het nummer ‘Boonika Bate Doba’ en eindigde toen als zesde. Vier jaar later waren ze opnieuw van de partij met het nummer ‘So Lucky’ en eindigde Moldavië op een verdienstelijke twaalfde plaats.

Dit jaar zakt ‘Zdob si Zdub’ samen met het muzikale duo ‘Fratii Advahov’ af naar Italië om het nummer ‘Trenuletul’ (‘Trein’) te brengen. ‘Zdob si Zdub’ staat bekend om een unieke muzikale stijl die ergens tussen hiphop, hardcore punk en traditionele Oost-Europese volksmuziek zweeft. ‘Trenuletul’ is een opzwepend nummer en verwijst met het refrein zelfs naar ‘Blitzkrieg Pop’ van ‘The Ramones’. Volgens Proximus Pickx zal de band zeker geen moeite hebben om de zaal in Italië volledig in lichterlaaie te zetten.

Noorwegen

Hetzelfde geldt voor de Noorse band ‘Subwoolfer’. Zij werden dit jaar geselecteerd om Noorwegen te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival en zullen dat doen met het catchy nummer ‘Give That Wolf A Banana’. ‘Subwoolfer’ koos een grappige titel voor een al even grappig nummer dat hoogstwaarschijnlijk viraal zal gaan na de show.

‘Subwoolfer’ bestaat uit twee Noorse bandleden die vooralsnog anoniem wensen te blijven. Op de Noorse sociale media wordt er ondertussen druk gespeculeerd over wie er onder de maskers zit. Heel wat mensen denken aan het Noorse komische duo Ylvis dat in 2013 een hit te pakken had met het nummer ‘What does the Fox Say?’. Dat lied werd ondertussen al meer dan 1 miljard keer bekeken op YouTube.

Er wordt ook duchtig gespeculeerd over de inhoud van het nummer. Volgens sommigen verwijzen zinnen zoals ‘Voordat de wolf mijn grootmoeder opeet, geef je hem een banaan” naar het coronavirus en het vaccin, anderen zien er dan weer een verwijzing naar Vladimir Poetin in. Wat er ook van zij: ‘Give That Wolf A Banana’ is een doldwaas komisch nummer dat in tijden van oorlog toch nog voor de nodige dosis ontspanning kan zorgen.

Wil je nog meer te weten komen over het Eurovisiesongfestival? Lees dan snel onderstaande artikels:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top