'The Staircase': Een moordzaak die met elke stap vreemder wordt

Series | Een verdacht overlijden, een rechtszaak vol bizarre wendingen, een verdachte die veel geheimen heeft en een documentaireploeg die iets te dicht komt. Dat is het verhaal achter ‘The Staircase’ op Streamz, een nieuwe serie die gebaseerd is op een waargebeurde en vaak besproken rechtszaak en de documentaires die erover werden gemaakt. Dit is het verhaal van Michael Peterson.

Door Proximus

Deel dit nieuws

We schrijven 8 december 2001. Romanschrijver Michael Peterson en zijn (tweede) vrouw, de telecommanager Kathleen Atwater hebben iets te vieren. Hollywood toont interesse om de boeken van Michael te verfilmen en dat zou hen wel eens uit een financieel moeilijkere periode kunnen helpen. Kathleen verdient goed haar boterham, maar hun twee geadopteerde kinderen en de dochter van Kathleen gaan naar dure scholen, dus wat geld is zeker welkom. Het koppel trekt een flesje wijn open. Maar even later volgt er een telefoontje naar de noodcentrale. Kathleen ligt hevig bloedend aan de voet van de trap. De hulpdiensten snellen ter plaatse, maar alle hulp komt te laat.

Volgens Michael is Kathleen in een dronken bui van de trap gevallen, maar uit tests blijkt dat zij helemaal niet zoveel gedronken had. Bovendien zijn haar verwondingen niet in lijn met wat je zou verwachten bij iemand die van de trap valt. Volgens de politie was het niet zomaar een ongeval, maar een moord.

Michael wordt aangeklaagd en tijdens het proces wordt hun vuile was breed uitgehangen in de media. Michael schreeuwt zijn onschuld uit, maar de bewijslast tegen hem is groot. De zaak wordt vreemder wanneer blijkt dat Elizabeth, de moeder van de geadopteerde kinderen, op een wel heel gelijkaardige manier om het leven was gekomen bijna twintig jaar eerder. En wanneer een ploeg documentairemakers een true crime-serie maakt over de zaak en een van de medewerksters een relatie begint met Michael, wordt het zo mogelijk nog vreemder. Of wat dacht je van de theorie dat Kathleen aangevallen zou kunnen zijn door een uil?

Michael Peterson werd in 2003 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op zijn vrouw. Maar in 2010 bleek dat de rechtszaak nog eens zou moeten overgedaan worden. Heel wat bewijsmateriaal tegen Michael zou niet koosjer zijn geweest. In 2017 pleitte Michael schuldig voor een lichtere aanklacht, waardoor hij meteen op vrije voeten kon komen.

Spek voor de bek

Het verhaal van Michael Peterson is al lang spek voor de bek van liefhebbers van true crime. In 2004 verscheen de fel gesmaakte documentaire van Xavier de Lestrade – gemonteerd door de toen nieuwe vriendin van Peterson – die een update kreeg in 2012, toen er een nieuwe rechtszaak zou komen. Nu is er ook de nieuwe dramareeks ‘The Staircase’ van HBO.

Daarin zien we niet alleen het verhaal van de rechtszaak van Michael Peterson en alle bizarre wendingen die die zaak nam, maar ook hoe die eerste documentaire gemaakt werd en hoe Michael een relatie begon met een crewlid. Colin Firth speelt de rol van Michael Peterson, Toni Collette acteert als zijn vrouw Kathleen. In andere rollen zien we Sophie Turner, Juliette Binoche, Rosemarie DeWitt, Parker Posey, Dane de Haan en Patrick Schwarzenegger. De serie is bedacht en geregisseerd door Antonio Campos, de maker van de film ‘The Devil All the Time’.

Ontdek 'The Staircase' vanaf 6 mei op Streamz via Proximus Pickx! Ontdek het aanbod en probeer de tv-optie 1 maand gratis uit via deze link/ de promotiecode 'PROXIMUS1M'. Daarna betaal je 11,95 euro per maand. Klik hier om te achterhalen hoe eenvoudig je je Streamz-account activeert.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top