Blockbuster vs. Verborgen parel van de maand: ‘Moonfall’ vs. ‘After Yang’

Films | ‘Moonfall’ en ‘After Yang’ zijn allebei sciencefictionfilms met een tragische ondertoon, maar toch hebben ze een totaal andere stijl en gevoel.

Door MF

Deel dit nieuws

Ontdek hier welke film iets voor jou is!

Sciencefiction ten top

Als je houdt van sciencefiction , zal je je hart kunnen ophalen aan beide films. In ‘Moonfall’ zijn Brian (Patrick Wilson) en Jo (Halle Berry), twee astronauten, aan het werk aan een satelliet wanneer een zwarte brij hen aanvalt. Uiteindelijk kan Brian hen veilig weer naar de aarde brengen, maar niemand gelooft hun onwaarschijnlijke verhaal. Megastructurist K.C. Houseman (John Bradley) ontdekt tien jaar later dat de maan uit haar koers geraakt is en de aarde bedreigt. Verwacht je aan een vleugje NASA, complottheorieën die toch kloppen en stukken maan die je om de oren vliegen.Voor ‘After Yang’ baseerde videokunstenaar Kogonada zich op ‘Saying Goodbye to Yang’, een filosofisch kortverhaal van Alexander Weinstein. De film geeft je een inkijk bij een gezin in de toekomst. Vader Jake (Colin Farrell) en moeder Kyra (Jodie Turner-Smith) halen robot Yang (Justin H. Min) in huis om hun geadopteerde Chinese dochter Mika (Malea Emma Tjandrawidjaja) te leren over haar eigen cultuur. Wanneer Yang het begeeft, probeert Jake hem te herstellen. Sciencefiction die heel dichtbij komt!

Impact op de mensheid: groot vs. klein

Beide films focussen op tragedies die de mens overkomen, alleen is de schaal volledig anders. Roland Emmerich maakte voor ‘Moonfall’ ook al ‘The Day After Tomorrow’ en ‘2012’, op zijn zachtst gezegd rampenfilms. In ‘Moonfall’ wordt de hele mensheid bedreigd en staat echt alles op het spel. Wat wel persoonlijker drama in de film brengt, zijn de echtelijke problemen die Brian heeft en de vervreemding van zijn gezin die hij meemaakt.

In ’After Yang’ is de tragedie de ‘dood’ van robot Yang in één gezin. De impact op de mensheid is dus niet groot, maar de impact op elk individu in het gezin is groter dan verwacht. Zonder het te beseffen, zijn ze vergeten dat Yang een robot is, die door een leerproces steeds menselijker wordt. Terwijl Jake hem probeert te herstellen, onderzoekt hij in welke mate Yang zich dingen kon herinneren en dingen kon voelen.

Theatraal vs. subtiel

De stijl en het gevoel van de films zijn totaal anders. Heb je zin in een theatrale film vol indrukwekkende special effects en drama ? Dan moet je naar ‘Moonfall’ gaan kijken. Net zoals in ‘Don’t Look Up’ kun je je inleven in het gevoel van het mogelijke einde van de wereld en hoe jij zou reageren als het zover is. Als je fan bent van de maan, is de film ook een aanrader, want ze komt regelmatig heel duidelijk in beeld!

‘After Yang’ blinkt dan weer uit in subtiliteit . Kijk je graag naar details die scènes betekenis geven en hou je van een filosofische en rustige sfeer? Kies dan voor ‘After Yang’. Laat je meevoeren door de esthetische beelden en de dialogen met geen woord te veel die exact de juiste snaar raken.

Zowel ‘Moonfall’ als ‘After Yang’ kun je nu bekijken in de cinema. Veel kijkplezier!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top