5 gevaren van het internet volgens de serie 'The Hunting'

Films | 'The Hunting', dat vanaf 5 mei wordt uitgezonden op het exclusieve kanaal Pickx+, vestigt de aandacht op de gevaren van sexting onder tieners. Het verhaal legt bloot hoe een intieme foto zonder toestemming verspreid kan worden en tot vreselijke pesterijen kan leiden. Dit zijn 5 lessen die 'The Hunting' ons leert over het internet. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wat je op het internet post, verdwijnt nooit

The Hunting' volgt tieners die studeren aan een middelbare school in Adelaide, Australië. Hun rustig leven verandert wanneer een leraar, Sam Reid, een intieme foto vindt op de smartphone van een leerling. Al snel ontdekt hij een nog smeriger verhaal: er is een website waarop foto's van jonge meisjes worden geplaatst, uitgewisseld en becommentarieerd. Hoewel sommige studenten hun best doen om de foto's te laten verwijderen, wordt al snel duidelijk dat wat op het internet wordt gedeeld, nooit meer verdwijnt. Eens je de foto online zet kunnen al zoveel mensen hem opgeslagen en gekopieerd hebben, en dan heeft verwijderen zelfs niet veel nut meer.

Wederzijdse toestemming is ook online belangrijk

In de serie spreken Zoë en Andy vaak met elkaar af voor intieme videochats. Hoewel het meisje ermee instemt haar naakte lichaam online met Andy te delen, heeft ze hem nooit toestemming gegeven om te worden opgenomen en vervolgens met tientallen mensen te worden gedeeld. Hetzelfde geldt voor Amandip, die een naaktfoto deelt met haar vriend, Nassim. De foto was alleen voor hem bedoeld, maar door de ene vriend met wie hij het deelde, ging het beeld plots de hele school rond. Al die situaties illustreren het belang van wederzijdse toestemming, waar ook op het internet rekening mee moet worden gehouden.  



Online pesterijen komen meer voor dan ooit

De alomtegenwoordigheid van sociale media in ons leven maakt online intimidatie actueler dan ooit. In de serie begint het allemaal op de geheime website waar jongens foto's van meisjes delen. Daar worden ze van alle kanten becommentarieerd, maar ook zwaar beledigd. Maar de aanvallen verlaten al snel de website. Amandip, bijvoorbeeld, ontvangt wulpse berichten op Instagram. Wat Zoé betreft, haar foto hangt op haar kastje op school zodat iedereen haar kan zien. De pesterijen volgen de studenten zelfs naar huis, tot iedereen het weet. 

Het is niet de schuld van het slachtoffer

Wanneer professor Reid de geheime website van zijn studenten ontdekt, vindt hij het noodzakelijk de meisjes voor te lichten over het delen van intieme foto's. Hij vraagt de jongens het klaslokaal te verlaten en legt de meisjes uit hoe gevaarlijk het is om zo'n foto's van zichzelf te maken en te versturen. Hij wil het probleem bij de wortel aanpakken en vraagt de meisjes te stoppen met foto's van zichzelf te nemen en ze te delen, zelfs met iemand die ze vertrouwen. Onbewust legt hij de schuld en de verantwoordelijkheid voor het probleem daarmee bij de slachtoffers. Toch zijn het de jongens die actief zijn op deze website die verantwoordelijk gehouden moeten worden.

Volwassenen begrijpen het niet altijd

De serie illustreert perfect de kloof die bestaat tussen leerkrachten, ouders en hun kinderen. Het is duidelijk dat volwassenen niet altijd begrijpen wat er op het internet gebeurt. Dat is vooral duidelijk wanneer Zoë besluit Andy te confronteren in het bijzijn van hun beide ouders en het schoolhoofd. Die laatste is verward over hoe de jongen aan zo'n intieme foto's is gekomen, terwijl de ouders hun zoon blijven verdedigen. Sam Reid reageert echter anders: hij probeert de ins en outs van het internet te begrijpen om zo de jongeren beter te kunnen helpen.

'The Hunting’ is vanaf 5 mei beschikbaar op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Woon je in Brussel en heb je een Nederlandstalig tv-optie van Proximus? Dan vind je Pickx+ terug op zender 263! Ontdek het volledig aanbod van Pickx+ via de tv-optie ‘Pickx All Stars’ van Proximus Pickx

Ben je benieuwd naar de serie en heb je nog geen Pickx+? Bekijk hier gratis de eerste aflevering! 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top