1B sluit seizoen af met hoogste Europese percentage van gecontracteerde buitenlanders (op 2e niveau)

Challenger Pro League | In het afgelopen seizoen ontluikten er weer heel wat binnen- én buitenlandse talenten in de 1B Pro League. En stilaan maar zeker lijken de buitenlandse spelers de bovenhand te nemen. Zo hadden op het einde van het seizoen 52,7% van de gecontracteerde spelers een buitenlands paspoort. Nooit eerder lag het percentage zo hoog in 1B.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ook op Europees niveau scheert het buitenlanderspercentage van 1B hoge toppen. Geen enkele andere B-reeks (of tweede klasse) in Europa zit boven de 50% waardoor 1B met haar 52,7% dus helemaal bovenaan staat in het buitenlandersklassement.

1. 1B Pro League - België: 52,7%
2. Liga Sabseg - Portugal: 49,2%
3. Ehrenpromotion - Luxemburg: 46,4%
4. Championship - Engeland: 42,8%
5. Challenge League - Zwitserland: 39,4%
...
13. Keuken Kampioen Divisie - Nederland: 29,1%

Toch is er ook nog wat positief nieuws voor het Belgengehalte in 1B. Want het aandeel in de speeltijd ligt wél onder de 50% volgens transfermarkt.de. Zo waren 'slechts' 47,8% van de opgestelde spelers buitenlanders. Daarmee is onze Belgische 1B-reeks plots niet meer de onbetwiste nummer één van Europa; want in de Portugese Liga Sabseg stelden ze in 48,1% van de gevallen een buitenlander op (terwijl hun buitenlanderspercentage in de selecties op 49,2% zit).

Moeskroen en Virton waren de 1B-teams die het vaakst buitenlandse spelers opstelden (meer dan 65%). Aan de andere kant van de tabel was Lierse Kempenzonen een echt Belgenbastion en deed ook SK Deinze het prima.

1A

De A-reeks van ons professionele clubvoetbal doet trouwens nog slechter dan 1B. In 1A komt 58,5% van de spelers die onder contract liggen uit het buitenland terwijl 65,8% van de spelers die tussen de lijnen stonden een buitenlands paspoort heeft.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top