Een halve finale volgens het (mol)boekje

Films | De halve finale van de jubileumeditie van ‘De Mol’ was er voor een keertje een zonder al te veel incidenten. Mollenwerk was er dan weer wel te bespeuren, want de opbrengst was mager. Zoals elke week lichten we de verdachten en het mollenwerk uit.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Uma, Yens, Emanuelle en Sven. Dat waren de vier laatste kandidaten van dit tiende seizoen van ‘De Mol’. Voor de eerste opdracht van de week werden ze in twee kampen verdeeld, de krijgers (Uma en Yens) en de vredesduiven (Emanuelle en Sven). Die eersten moesten een klassieke ‘De Mol’-opdracht uitvoeren, een stevige wandeltocht op een bergkam waarlangs ze kleinere opdrachten moesten vervullen. De opdracht kon 2.000 euro opleveren, maar het bleef bij een schamele 500 door een resem verkeerde keuzes. De andere groep kreeg dan weer een opdracht zoals we er nog geen gezien hadden. Met ‘Rad van Fortuin’-achtige raadsels verdienden ze voorwerpen die ze dan weer vijf minuten op een kantelend bed moesten zien te houden. Emanuelle loste op het laatste moment haar greep, waardoor de opdracht geen 1.600, maar 1.100 euro opleverde.

Dan keerde in de volgende opdracht de helper van de mol terug. Terwijl de kandidaten geblinddoekt door een verlaten gebouw wandelden op zoek naar grote rode knoppen, rammelde die met hun voeten. De helper probeerde hen naar andere voordelen te leiden en hen hun blinddoek op het verkeerde moment te laten afzetten. Bij enkele kandidaten zagen we dat de mindgames zeker hun effect hadden. Uma was helemaal haar kluts kwijt, Sven barstte in tranen uit toen hij zijn vriendin en dochtertje hoorde. Emanuelle leek dan weer in heel de opdracht het spoor bijster te zijn en ze drukte geen enkele knop in. Sven drukte dan weer op twee knoppen én wist enkele vragen voor de eliminatieronde én het molboekje van Bert mee te nemen. De opdracht bracht geen geld op, want daarvoor was er een knop te weinig ingedrukt.

Aan het begin van de aflevering lieten enkele kandidaten nog vallen dat ze geen idee hadden of ze wel op het juiste spoor zaten en ook na deze aflevering, waarin verschillende kandidaten het lieten afweten, werden ze vermoedelijk niet veel wijzer. Het was uiteindelijk Emanuelle die het spel moest verlaten.

Mollenwerk

Emanuelle zal bij menig kijker nochtans hoog op het lijstje met verdachten hebben gestaan. Ook in deze aflevering leek ze te mollen. Helemaal onbewust en ongewild, zo blijkt. Mollenwerk zagen we ook bij Yens, die in de eerste opdracht elke vraag verkeerd beantwoordde. Hij zaaide ook op het einde nog eens twijfel over de pot die ze moesten meenemen, waardoor hij en Uma nog meer tijd verloren. Uma beweerde achteraf dat ze elk antwoord wist, maar ging dan wel heel makkelijk mee in de fouten van Yens, dus ook zij maakte zich verdacht.

In de laatste opdracht kon Uma wel twee knoppen indrukken, maar omdat ze op het verkeerde moment haar blinddoek uitdeed, werd ze afgeschoten door een boogschutter. Ze werd er zowaar erg emotioneel van. Zou ze dat als mol geacteerd kunnen hebben? Yens was dan weer de enige die niet erg van slag was toen hij zijn thuisfront hoorde. Hij liet zich er wel door misleiden waardoor hij zijn weg kwijt was. En op het einde zag hij nog een knop hangen, maar duwde hij er niet op. Mollengedrag of gewoon onoplettendheid?

Een kandidaat die volgens ons nog steeds te hard voor elke opdracht gaat om de mol te kunnen zijn, is Sven. In de opdracht met het kantelende bed loste hij elk raadsel op en zorgde hij eigenhandig voor wat geld in de pot. In de laatste opdracht deed hij zijn uiterste best, zowel voor zichzelf als voor de groep. We kunnen alleen maar concluderen dat hij niet de mol is.

Op het einde van de aflevering toonden de monteurs van ‘De Mol’ dat Sven bij de eliminatieronde alles inzette op Emanuelle. Dat zouden ze normaal niet doen in deze fase van het spel. Als Sven en Emanuelle samen door zouden gaan naar de finale, zou dat betekenen dat Sven waarschijnlijk juist zit. Als Emanuelle de finale zonder Sven zou spelen, zou dat betekenen dat zij de mol helemaal niet kan zijn. Maar dan werd Emanuelle zelf geëlimineerd. Sven zat dus fout, maar gaat toch door naar de laatste aflevering. Dat kan volgens ons alleen maar betekenen dat er zich een scenario voordoet zoals bij het vorige seizoen: aan de vooravond van de finale weten nog lang niet alle kandidaten wie de mol is. Iedereen zit op een verkeerd spoor en de mol zit nog onder de radar. Sterk voor een mol die op het laatste moment – halverwege de opnames zelfs – moest beginnen te improviseren.

Bekijk de finale van ‘De Mol’ op zondag 8 mei om 19u55 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top