'Reizen Waes': De dood eren en heerlijk maïsbrood in Mexico City

Films |

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont op dit moment in een stad. Dat feit trok de aandacht van televisiemaker en reiziger Tom Waes en bracht hem op het idee om voor het zevende seizoen van ‘Reizen Waes’ een bezoekje te brengen aan wereldsteden. In aflevering 5 volgen we Tom naar Mexico City.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Deze week trekt Tom naar een van de grootste metropolen ter wereld en een stad met een rijke geschiedenis: Mexico City. Er wonen tussen de 22 en de 25 miljoen mensen in de hoofdstad van Mexico en die groei is er echt gekomen sinds de tweede helft van de vorige eeuw. Door de overbevolking heeft de stad veel last van vervuiling en criminaliteit, maar dat schrikt de televisiemaker niet af. Volgens zijn reisgezel van de week, Mariana, is dat negatieve imago trouwens al lang achterhaald.

Bijzondere plek

Tom Waes zou zichzelf niet zijn als hij een uitdaging uit de weg ging, dus trekt hij naar een van de gevaarlijkste wijken van Mexico City: Tepito. Toeristen komen er nooit, hoewel locals proberen de buurt wat op te waarderen. Mariana zorgt er alvast voor dat Tom goed gebriefd wordt op voorhand, want de kans dat ze bestolen zullen worden is groot.

Gelukkig is hun tourgids veel positiever, want zij is ervan overtuigd dat Tepito wél een plek kan zijn die aantrekkelijk is voor toeristen zelfs veilig. Tom voelt zich alvast niet onveilig, maar dat kan liggen aan de securitymensen die de tourgids mee heeft genomen. “Zonder security zou ik hier niet willen rondlopen”, geeft Tom toe aan Mariana. Veel bezienswaardigheden komen ze niet tegen op de rondleiding, maar de tourgids wil nog één ding laten zien: een belangrijk voetstuk van feminisme en vrije meningsuiting. Je zou er zo voorbijlopen, maar voor de vrouwen van Tepito is de stenen sokkel een belangrijk symbool van gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen.

Bijzondere persoon

Tijdens zijn trip brengt Tom een bezoekje aan Severiana, een van de oudste Azteekse vrouwen. Het centrum van het Azteekse rijk was namelijk vroeger de stad Tenochtitlán, de voorloper van het huidige Mexico City. Severiana kent alles van de Azteekse keuken en ondanks haar leeftijd onderhoudt ze samen met haar man nog steeds zelf een grote moestuin.

De kookkunsten van de oude vrouw worden al snel duidelijk, wanneer ze Tom en de hele crew maïsbrood voorschotelt dat ze zelf gemaakt heeft met maïs uit de moestuin. Volgens Tom is het het beste brood dat hij ooit gegeten heeft en hij droomt er stiekem van om Severiana en haar kookkunsten mee te nemen naar België, zodat ze hier rijk zou kunnen worden van al het heerlijke eten dat ze maakt.

Bijzondere gewoonte

Hier vieren we het leven, maar in Mexico wordt ook de dood gevierd. Daar wordt namelijk veel belang gehecht aan de heilige Santa Muerto. Dona Queta is een winkelierster die alles verkoopt wat te maken heeft met de dood. Zoals ze het zelf mooi uitlegt: “De dood is mijn leven. Het is een lichtstraal en iets heel mooi.”

De heilige van de doden wordt vooral in volksere buurten vereerd. Katholieken komen met hun problemen tot Santa Muerto in de hoop dat hij en zal kunnen helpen of antwoorden kan bieden.

Volg ‘Reizen Waes: wereldsteden’ elke zondag om 20u op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top