Wordt de carrière van Erriyon Knighton nog straffer dan die van Usain Bolt?

Sport | Hij is nog maar achttien jaar oud, maar toch wordt Erriyon Knighton nu al tot een van de grootste atleten ter aarde gerekend. De Amerikaan zette onlangs enkele indrukwekkende prestaties neer op een atletiekevenement en heeft volgens kenners alles in huis om op termijn de prestaties van Usain Bolt voorbij te steken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vijf jaar geleden dompelde Usain Bolt de wereld in een diepe rouw. De achtvoudige Olympische kampioen zou stoppen met sprinten en dus moest de wereld op zoek naar een nieuwe sprintbom om voor te supporteren. Die lijkt met Eriyon Knighton ondertussen gevonden te zijn. Gelukkig maar!

Eriyon Knighton is een achttienjarige Amerikaanse atleet die geboren is in Tampa, Florida. Hij liep vorige zomer de 200 meter op de Olympische Spelen in 19,93 seconden en behaalde hiermee een knappe vierde plaats. Afgelopen weekend liep hij diezelfde 200 meter in het Amerikaanse stadje Baton Rouge in 19,49 seconden en daarmee bewees hij eens te meer dat hij op een zeer hoog niveau presteert. Die tijd is de vierde beste die ooit werd gelopen op het nummer. De allerbeste tijd bedraagt 19,19 seconden en werd gelopen door Usain Bolt.

Sneller dan Bolt

Maar de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat Usain Bolt toen al 22 jaar oud was. Toen de snelle Jamaïcaan even oud was als Knighton nu is (achttien jaar), liep hij de 200 meter in ‘slechts’ 19,99 seconden en dat is heel wat trager dan de tijd die Eriyon Knighton dit weekend haalde. Tel daarbij op dat Knighton nog vier jaar de tijd heeft om op het niveau van de toenmalige 22-jarige Bolt te geraken, wat lang is in de atletiekwereld, en het feit dat nog niet alle spieren van de jonge Amerikaanse atleet volgroeid zijn. Het heeft er dus alle schijn naar dat de toekomst van Knighton zeer mooi oogt en hij de prestaties van Bolt minstens zal kunnen evenaren.

Sneller op de 100 meter

En ook op de 100 meter sprint lijken de resultaten van Knighton veelbelovend te zijn. De Amerikaan liep enkele weken geleden het koningsnummer in 10,04 seconden. Dat is nog een flink eind verwijderd van het wereldrecord van Bolt dat op 9,58 seconden ligt, maar Bolt was met zijn 22 jaar toen opnieuw enkele jaren ouder dan Knighton nu is. Toen Bolt twintig jaar oud was, liep hij deze tijd in 10,03 seconden. Knighton heeft dus nu al een voorsprong te pakken. Of hij ook daadwerkelijk in de voetsporen van Usain Bolt zal treden, zal blijken over twee jaar. Dan is de Amerikaan 20 jaar en zal hij te zien zijn op de Olympische Spelen van Parijs waar hij opnieuw kan tonen wat hij in zijn mars heeft.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top