Hotel Rwanda-baas eist 400 miljoen dollar van Kigali
Nieuws | De familie van Paul Rusesabagina, de Belgische Rwandees bekend door de film "Hotel Rwanda" die naar Kigali ontvoerd werd op bevel van de Rwandese president Paul Kagame en daar opgesloten is, gaat Kigali vervolgen in de Verenigde Staten. De familie van Rusesabagina eist 400 miljoen dollar (380 miljoen euro) voor zijn ontvoering en vermeende foltering.
Door Belga

Deel dit nieuws
Rusesabagina zit een straf uit van 25 jaar cel voor "terrorisme", na een proces dat door zijn familieleden werd beschreven als een "schijnvertoning" vol onregelmatigheden.
Een kopie van de klacht, die het Franse persagentschap AFP kon inkijken, geeft aan dat de klacht ingediend werd bij een rechtbank in Washington op 22 februari. De familie en advocaten van Rusesabagina geven woensdag een persconferentie in Washington.
Meest gelezen
-
1
Films
'Belfast', een aangrijpende film over de burgeroorlog in Noord-Ierland, nu in de VOD-catalogus
-
2
Films
Jacques Vermeire en Urbanus gaan voor VTM op wereldtournee
-
3
Films
Waarom gaat Gen Z massaal in kostuum naar de nieuwe 'Minions'-film kijken?
-
4
Films
Voor ze Barbie werd: Met deze rollen werd Margot Robbie beroemd
-
5
Festivals
Tomorrowland organiseert duurzaamheidscongres met Harari en Timmermans
Lees meer over Nieuws
-
PFOS-vervuiling - 3M sluit saneringsovereenkomst van 571 miljoen met Vlaamse regering
Chemiebedrijf 3M zal in totaal 571 miljoen euro betalen om de vervuiling door zijn fabriek in Zwijndrecht op te ruimen. Daarover heeft het een saneringsakkoord gesloten met de Vlaamse overheid.
-
Universiteit Antwerpen ziet "doorbraak voor plasticafval"
Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen zijn er in geslaagd om "aromatische verbindingen" te creëren uit plastic afval. Op termijn moet dat ertoe leiden dat plasticafval als grondstof kan worden gebruikt in de petrochemie. De universiteit spreekt van een ware doorbraak.
-
Een op zes bouwbedrijven slachtoffer van werfdiefstal in 2021
Een op de zes bouwbedrijven was in 2021 het slachtoffer van een werfdiefstal. Dat blijkt uit een rondvraag van Bouwunie, de unie van het kmo-bouwbedrijf. In iets meer dan de helft van de gevallen ging het om klein materieel (56 procent). In 2018 was nog een op de vier bouwbedrijven slachtoffer van een werfdiefstal. "Een positieve daling dus", laat Bouwunie weten.
-
Europees Parlement houdt groen label voor aardgas en kernenergie niet tegen
Het Europees Parlement tekent geen bezwaar aan tegen het voorstel van de Europese Commissie om investeringen in aardgas en kernenergie onder bepaalde voorwaarden als groene en duurzame investeringen te labelen. Bij een stemming in Straatsburg haalden de tegenstanders niet de vereiste meerderheid van 353 stemmen.
-
Irandeal - Kamercommissie zet licht op groen voor omstreden deal met Iran
-
Weerbericht - Bewolkt met opklaringen vanaf het westen
Het is vandaag bewolkt, maar er komen steeds meer opklaringen vanaf het westen. De maxima schommelen tussen 17 en 24 graden, meldt het KMI.
-
Duitse concurrentiewaakhond verscherpt ook toezicht op Amazon
De Duitse mededingingsautoriteit gaat nauwer toezien op de Amerikaanse internetreus Amazon. Het Budeskartellamt bestempelde het Amerikaanse concern vandaag als van "buitengewoon marktoverkoepelend belang voor de concurrentie".
-
Coronavirus - Nieuwe vaccinatiecampagne vanaf september
Vanaf september komt er een nieuwe vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid vandaag beslist. Die "herfstcampagne" richt zich vooral op 50-plussers en het zorgpersoneel.
-
Onderzoekscommissie kinderopvang - Ook CD&V en Open VLD scherp voor démarche van Groen
Ook meerderheidspartijen CD&V en Open VLD zijn niet te spreken over de beslissing van Groen om met eigen aanbevelingen te komen over de kinderopvang. CD&V-parlementslid Katrien Schryvers noemt de démarche van Groen "onbegrijpelijk" en Open VLD-parlementslid Freya Saeys bestempelt de beslissing zelfs als "schandalig".
-
Jarenlange droogte brengt Amerikaanse rivier Colorado en Hoover Dam in problemen
De Hoover Dam, een waterkrachtcentrale nabij Las Vegas, riskeert binnenkort buiten werking te treden. Door de jarenlange droogte in het westen van de Verenigde Staten is het volume van het waterreservoir fel verminderd. De centrale moet honderdduizenden Amerikaanse gezinnen van elektriciteit voorzien.
-
Ook Britse minister Robin Walker stapt op
Nadat gisteren al twee belangrijke ministers uit de regering Boris Johnson stapten en een derde minister vanochtend zijn ontslag bekendmaakte, heeft nu ook minister van Scholen Robin Walker laten weten dat hij er de brui aan geeft. Dat melden diverse Britse media, waaronder de BBC.
-
Olivia en Noah populairste voornamen in 2021
Olivia was in 2021 voor het derde jaar op rij de voornaam die het meest gegeven werd aan meisjes die dat jaar in België geboren werden. Bij de jongens was Noah vorig jaar de populairste voornaam, zo heeft Statbel, het Belgische bureau voor statistiek, bekendgemaakt.
-
Minister Demir heeft saneringsovereenkomst met 3M
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft een saneringsovereenkomst gesloten met 3M Belgium. Dat heeft de minister aangekondigd via Twitter.
-
Corona voorlopig geen spelbreker voor jeugdkampen
Het coronavirus mag dan weer aan een opstoot bezig zijn, de jeugdkampen blijven er voorlopig nog grotendeels van gespaard. Dat blijkt uit een rondvraag bij Chirojeugd Vlaanderen, KSA en Scouts en Gidsen Vlaanderen. Het afgebroken KSA-kamp in Waregem vormt dan ook de uitzondering op de regel.
-
Nederlandse gynaecoloog verwekte meer kinderen met eigen sperma
Een gynaecoloog in het vroegere Elisabeth-ziekenhuis in het Nederlandse Leiderdorp, nabij Leiden, heeft meer vrouwen zwanger gemaakt met zijn eigen sperma dan eerder gedacht. Hij is de biologische vader van 41 kinderen die in de jaren 70 en 80 zijn verwekt. In februari noemde het Alrijne-ziekenhuis, waar het Elisabeth in is opgegaan, een aantal van 21 kinderen.
-
Prominent Amerikaans senator verzet zich tegen Belgisch-Iraans protocol
Het verzet tegen het protocol dat België en Iran gesloten hebben over de overdracht van veroordeelde gevangenen zwelt aan. Ook Bob Menendez, de voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken in de Amerikaanse Senaat en lid van de Democratische partij, heeft nu zijn bezorgdheid geuit.
-
Westerse landen vragen uitsluiting van Rusland en Wit-Rusland in internationale federaties
De ministers van Sport van 35 westerse landen hebben in een gezamenlijke mededeling de volledige uitsluiting van Rusland, Wit-Rusland en hun officials gevraagd bij internationale federaties.
-
168 besmettingen met apenpokkenvirus vastgesteld in België
In België zijn er tot nog toe 168 bevestigde en één waarschijnlijk geval van apenpokken geregistreerd. Dat meldt gezondheidsinstituut Sciensano. Vorige week stond de teller nog op 117 bevestigde gevallen.
-
Nieuwe ontslagen binnen Britse regering
De Britse premier Boris Johnson krijgt vandaag, kort voor hij het wekelijks vragenuurtje te woord staat, te maken met nieuwe ontslagen in zijn regering.
-
Saoedi-Arabië maakt zich op voor jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka
Vanaf woensdag trekken opnieuw duizenden gelovige moslims naar Mekka voor de hadj, de grote islamitische pelgrimstocht. Het aantal deelnemers was sinds de start van de coronapandemie drastisch beperkt, maar dit jaar zijn opnieuw een miljoen gevaccineerde moslims toegelaten, van wie 850.000 uit het buitenland.