Voorlopig geen extra tussenkomst voor wie met de auto naar het werk rijdt
Nieuws | Een geplande tussenkomst in de benzinekosten voor wie met de eigen wagen naar het werk rijdt, komt er vooralsnog niet. De vakbonden en de werkgevers raken het immers niet eens.
Door Belga

Deel dit nieuws
In het kader van de begrotingsopmaak begin april maakte de regering een enveloppe vrij van 30 miljoen euro. Bedoeling was die mensen te ondersteunen die met de eigen wagen naar het werk rijden en door de dure prijzen voor diesel en benzine worden geraakt. De sociale partners werd gevraagd om die enveloppe te verdelen. Bonden en werkgevers kregen daarvoor tot eind april.
Maar de vakbonden en werkgevers raken het dus niet eens over de besteding van de 30 miljoen euro. Een bijeenkomst van de Groep van Tien - waar de hoofdonderhandelaars van bonden en werkgevers bijeen zitten - leverde donderdag geen akkoord op.
Voor de vakbonden is de 30 miljoen euro gewoon veel te weinig. Ze hekelen ook dat de werkgevers zelf geen inspanningen willen doen om hun werknemers te ondersteunen.
De werkgevers ontkennen dat ze het overleg blokkeren en wijzen juist in de richting van de vakbonden. De werkgevers hadden immers een concreet voorstel op tafel gelegd om die werknemers te ondersteunen die vandaag geen aanspraak kunnen maken op een verplaatsingsvergoeding en die verder dan 10 kilometer van het werk wonen, klinkt het. Maar dat stuitte op een njet bij de bonden. "De vakbonden kunnen in een crisismoment geen keuze maken voor die groep werknemers die de steun echt nodig hebben", luidt het op de werkgeversbanken.
Gevolg: de tussenkomst in de verplaatsingskomsten laat op zich wachten. De bal ligt nu opnieuw in het kamp van de regering. Die zou vandaag de sociale partners hebben gevraagd om toch opnieuw rond de onderhandelingstafel te gaan zitten.
Meest gelezen
-
1
Nieuws
Pickx @ the festivals: Miss Angel verovert nu ook Les Ardentes met haar veelzijdigheid
-
2
Muziek
Artiest van de Week - Promis3 vindt zichzelf opnieuw uit: “Eigenheid primeert”
-
3
Les Ardentes
Pickx @ the festivals: Les Ardentes steekt van wal met een knal
-
4
Les Ardentes
Pickx @ the festival: Hamza, een vleugje veramerikaniseerde Franse rap live op Les Ardentes
-
5
Esports
NBA 2K23 Collector's Edition wordt verkocht met NBA-abonnement
Lees meer over Nieuws
-
Rybakina verslaat Halep en staat in finale op Wimbledon
Elena Rybakina (WTA 23) heeft zich als tweede geplaatst voor de vrouwenfinale op Wimbledon. De 23-jarige Kazachse versloeg in de tweede halve finale op Centre Court de Roemeense Simona Halep (WTA 18) na één uur en zeventien minuten tennis in twee sets (6-3 en 6-3).
-
Kiev bedankt Johnson, Zelenski "bedroefd"
Oekraïne heeft Boris Johnson bedankt voor zijn steun tijdens de "moeilijkste momenten" van de Russische invasie. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft Johnson later op de dag aan de lijn gehad, om hem zijn "verdriet" over te brengen over Johnsons vertrek. Dat laat Zelenski weten in een persbericht. De Britse premier kondigde vandaag aan op te stappen als leider van de Conservatieve Partij en binnenkort ook als premier.
-
Roos Vanotterdijk in Belgisch record naar goud op 100 meter vlinder
Roos Vanotterdijk heeft op het EK zwemmen voor junioren in een Belgisch record goud veroverd op de 100 meter vlinderslag. In het Roemeense Otopeni tikte de 17-jarige Vanotterdijk aan in 57.85, zes honderdsten sneller dan de 57.91 die Kimberly Buys in 2016 op de Spelen in Rio de Janeiro op de tabellen zette.
-
Wout van Aert speelt gele trui kwijt: "Op deze manier afscheid nemen was mooi"
Wout van Aert reed de hele dag in de ontsnapping in de zesde rit van de Tour, maar werd bijgebeend door het peloton in het slot en verloor z'n gele trui. "Het plan was om mee te gaan in de ontsnapping zodat de ploeg vandaag niet moest rijden", gaf hij na afloop mee als verklaring.
-
Premier verdedigt omstreden akkoord met Iran
"Ons land heeft van niemand lessen te krijgen." Dat zei premier Alexander De Croo (Open VLD) vanmiddag tijdens het vragenuurtje in de Kamer over het omstreden wetsontwerp dat het mogelijk maakt dat België en Iran gevangenen aan elkaar uitleveren. "U staat aan de verkeerde kant van de geschiedenis", wierp N-VA-fractieleider Peter De Roover hem voor de voeten.
-
Agent aanwezig bij (schiet)incidenten Heerenveen ondergedoken
De Nederlandse kranten Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant melden dat zeker één politieagent die dinsdagavond aanwezig was bij de (schiet)incidenten in Heerenveen is ondergebracht op een ander adres. De sfeer rond hem werd te grimmig, schrijven de regionale kranten.
-
Spaanse politie neemt zes ton cannabis in beslag
In de buurt van Barcelona heeft de Spaanse politie een cannabisplantage opgerold en zes ton van de softdrugs in beslaggenomen. Een persoonlijk record, zo zeggen de politie en de civiele garde in een gezamenlijk persbericht.
-
Ruben Verheyden, Naomi Van den Broeck en Vanessa Scaunet worden opgevist voor WK atletiek
World Athletics heeft Ruben Verheyden, Naomi Van den Broeck en Vanessa Scaunet opgevist voor het WK atletiek in Eugene. Belgian Athletics heeft de uitnodigingen aanvaard, zo valt te lezen op de website.
-
Het regent namen kandidaten om Johnson op te volgen
Dominic Raab, Brits minister van Buitenlandse Zaken en de facto vicepremier, is geen kandidaat om Boris Johnson op te volgen als partijleider. Dat berichten Britse media, op basis van bronnen uit Raabs omgeving. Ook Michael Gove, die gisterenavond nog de bons kreeg van Johnson, is geen kandidaat, weet Sky News.
-
Zoë Laureys verovert zilver op de 400 meter horden EK atletiek U18
Zoë Laureys heeft zilver veroverd op de 400 meter horden bij het EK atletiek U18 in Jeruzalem. De zestienjarige Antwerpse moest enkel de Britse Ophelia Pye voor zich dulden.
-
Na acht jaar ballingschap keert oud-president Burkina Faso Compaoré terug naar Ouagadougou
Oud-president van Burkina Faso Blaise Compaoré is vandaag geland in hoofdstad Ouagadougou, na een verblijf van acht jaar in ballingschap in Ivoorkust. Compaoré zal in de hoofdstad een overleg bijwonen tussen oud-presidenten van Burkina Faso met de nieuwe sterke man van het regime, Paul-Henri Sandaogo Damiba. Eind januari kwam Damiba aan de macht bij een staatsgreep.
-
Meer dan 260 brandweermannen bestrijden twee branden in Franse regio Arles
Meer dan 260 brandweermannen zijn ingezet om twee branden in de regio van de Zuid-Franse stad Arles (departement Bouches-du-Rhône) te bestrijden. Een ervan, aangewakkerd door een forse mistralwind, bedreigde woningen aan de rand van de stad.
-
Michael Mann wil zijn eigen roman "Heat 2" verfilmen
De Amerikaanse regisseur Michael Mann heeft plannen om van zijn vervolgroman op de film "Heat" een ambitieus misdaadepos te maken. Dat melden verschillende Britse media. Mann publiceert in augustus een vervolg op "Heat", een film uit 1995 met Al Pacino en Robert De Niro in de hoofdrollen.
-
Tadej Pogacar slaat dubbelslag in de zesde etappe van de Tour
Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) heeft de zesde etappe in de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. De 23-jarige Sloveen haalde het na 219,9 km, met start in ons land in Binche en aankomst in het Franse Longwy, in een sprint met een omvangrijke groep voor de Australiër Michael Matthews (BikeExchange) en de Fransman David Gaudu (Groupama-FDJ). Dylan Teuns (Bahrain-Victorious) werd als eerste Belg zesde. Pogacar neemt ook de gele trui over van Wout van Aert (Jumbo-Visma).
-
Europarlementsleden willen van recht op abortus Europees grondrecht maken
Het Europees Parlement dringt erop aan het recht op abortus op te nemen in het Handvest van de grondrechten, dat de fundamentele rechten en vrijheden van EU-burgers vastlegt. Het Parlement doet dat na de omstreden beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof om in de VS het federale recht op abortus te schrappen. "Ook in Europa ligt het recht op abortus onder vuur", zegt Hilde Vautmans (Open VLD).
-
Vertrek van Johnson is "kans" voor banden tussen Dublin en Londen, zegt Ierse premier
Het aangekondigde ontslag van de Britse premier Boris Johnson vormt een "kans" voor Dublin en Londen om weer op het juiste spoor te komen. Dat heeft de Ierse premier Micheal Martin gezegd.
-
Duizenden ontheemden in Afghanistan na gevechten tussen taliban en Hazara-commandant
Na recente gevechten tussen de taliban en een Afghaanse commandant in de provincie Sar-e-Pul, in het noorden van Afghanistan, zijn zeker 27.000 mensen ontheemd. Dat meldt het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden (OCHA) van de Verenigde Naties.
-
Ons Jabeur als eerste Arabische vrouw ooit in finale Grand Slam
Ons Jabeur (WTA 2) heeft zich op Wimbledon verzekerd van de eerste plaats in de finale. In een wedstrijd van 1 uur en 43 minuten op Centre Court haalde ze het in drie sets van de Duitse Tatjana Maria (WTA 103).
-
Meerderheid spoort regering aan om werk te maken van fiscale hervorming
Verschillende meerderheidsfracties hebben premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) aangemaand om dringend werk te maken van een brede fiscale hervorming. "Het is tijd om te regeren premier, anders is deze regering geen haar beter dan de vorige onder leiding van MR en N-VA."
-
Basketbalvedette Brittney Griner pleit schuldig aan drugssmokkel
Basketbalspeelster Brittney Griner heeft voor het Russisch gerecht schuldig gepleit aan drugssmokkel. De Amerikaanse werd op 17 februari gearresteerd op een luchthaven in de buurt van Moskou, omdat ze in het bezit was van "vape cartridges die roken naar cannabisolie", zo klonk het eerder in een verklaring van de Russische douane.