Adieu Jan Jaap van der Wal: de beste sketches uit vier jaar ‘De Ideale Wereld’

Series | Deze week neemt de Nederlandse humorist Jan Jaap van der Wal afscheid als presentator van ‘De Ideale Wereld’ op Canvas. Van der Wal presenteerde het satirische tv-programma bijna vier jaar lang. Hij wordt opgevolgd door Ella Leyers, die de voorbije seizoenen al een glimp van haar humorkunstjes liet zien. Naar aanleiding van de wissel van de wacht stelt Proximus Pickx een top vijf van de beste DIW-sketches van de afgelopen vier jaar samen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

5) Naya De Wolf is zwanger

In mei 2019 kregen we heuglijk nieuws te horen: wolvin Naya was zwanger. Op een aantal beelden van Natuur en Bos was duidelijk een bolle buik te zien. Op een afgelegen beschutte plaats zouden Naya en August zich nestelen en de welpjes geboren worden. Het nieuws inspireerde het team van ‘De Ideale Wereld’ tot deze geestige sketch, over een ‘volks’ gezin met een tienerdochter.



4) Shoppen op afspraak

In volle coronacrisis was ‘De Ideale Wereld’ een lichtpuntje in een zee van ellende. In de donkerste dagen van de pandemie kon het programma het leed verlichten met creatieve invalshoeken en een sappige dosis humor. Toen Unizo de overheid opriep om shoppen op afspraak mogelijk te maken tijdens de eindejaarsperiode, gingen de creatieve breinen van DIW aan de slag – met toekomstige presentatrice Ella Leyers in een glansrol.



3) Politiek gekleurde rechters

In 2018 werd de van seksuele aanranding beschuldigde Brett Kavanaugh na veel vijven en zessen tot rechter van het Amerikaans Hooggerechtshof benoemd. Democraten vreesden dat hij - gezien zijn republikeinse identiteit - wetten zoals het recht op abortus meteen zou terugschroeven. In België is zo’n politieke beïnvloeding in het recht ondenkbaar, maar ‘De Ideale Wereld’ waagde zich toch aan de gedachte-oefening.



2) Uitbaters van hipsterbars zitten met de handen in de manbun

Vorig jaar stegen de prijzen voor energie al fors, en ook de prijzen van de kikkererwten zaten in de lift. Een ramp voor alle hipsterbars te lande, die het ingrediënt met een lieve lust in hun menu’s verwerken. ‘De Ideale Wereld’ toont hoe de overheid een ‘besparingscoach’ afstuurde op de uitbaters, die hun hipsterpand eum… ‘vervlaamst’.



1) Het onderwijs kampt met een imagoprobleem bij studenten

In oktober vorig jaar raakte bekend dat het aantal studenten in de lerarenopleidingen aan onze hogescholen opnieuw gedaald was, een tendens die al zowat tien jaar aan de gang is. Problematisch natuurlijk, zeker wanneer er nu al een tekort aan leerkrachten is en het er voor de toekomst dus niet echt beter uitziet. ‘De Ideale Wereld’ schoot de overheid te hulp met een heuse PR-campagne, waarvoor het de mosterd ging halen in Hollywood…

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top