Nieuwe Canvasreeks 'Evolve' leert ons hoe de natuur ook de mensheid kan redden

Films |

Met ‘Evolve’ lanceert Canvas vanaf zondag een zesdelige docureeks over biomimicry. Maar wat is dat en hoe kan het ons helpen?

Door Proximus

Deel dit nieuws

Nieuwe Canvasreeks leert ons hoe de natuur ook de mensheid kan redden

De Britse bioloog en documentairemaker Patrick Aryee schuimde heel onze planeet af op zoek naar wat wij, mensen, kunnen leren van de natuur. En dan vooral hoe wij als soort zodanig kunnen evolueren dat we onszelf en de planeet waarop we leven een veilige toekomst geven. Daar bestaat een term voor: biomimicry. Wat zoveel betekent als ‘de mimiek van de natuur kopiëren’.

Volgens Aryee volstaat het niet om simpelweg in bewondering of verwondering het dieren- en plantenrijk te observeren dankzij de vele prachtige natuurdocumentaires die er tegenwoordig op tv getoond worden, maar moeten we daar ook uit leren en ons gedrag naar boetseren. “We leven in een laboratorium van de natuur, die constant evolueert. Het leert ons iets. Ik ben ervan overtuigd dat onze toekomst als menselijke soort afhangt van de mate waarin we die werkingen van de natuur leren begrijpen en waarderen”, vertelt Aryee aan Variety.

De rol van technologie

Samen met enkele van de knapste wetenschapskoppen op deze planeet trekt de bioloog langsheen vier continenten. In elk van de zes afleveringen wordt op één bepaald thema gefocust en tonen Aryee en zijn team aan hoe de natuur eigenlijk al op tal van onze vragen een antwoord biedt. Van schimmels die bestand zijn tegen radioactieve bestraling tot kamelen die wekenlang kunnen overleven op een beetje water. Niet dat de docureeks pleit voor een terugkeer naar onze tijd als holbewoners, integendeel, met ‘Evolve’ wordt vooral gezocht naar de manier waarop onze snel evoluerende technologische capaciteiten ons daarbij kunnen helpen. Dat ons voortbestaan niet enkel een zaak is van wij die het milieu respecteren en beschermen, maar dat het ook omgekeerd kan zijn, dat de natuur ons beschermt.

Aryee maakte al documentaires voor BBC en Sky, waarin hij zich specialiseerde in close encounters met de meest diverse of wilde beesten op deze aardbol. Hij kwam oog in oog te staan met een reusachtige Komodovaraan of dook samen met een walvis diep in de oceaan. Maar met ‘Evolve’ wil hij verder gaan dan die waaghalzerij. Zoals hij zelf zegt: niet enkel observeren maar ook leren.

Bekijk ‘Evolve’ op zondag 1 mei vanaf 20u10 op Canvas, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top