Vlaamse veebedrijven haalden rode cijfers in 2020, varkensteelt slechtst aan toe

Nieuws | 2020 was geen boerenjaar voor de Vlaamse gespecialiseerde melkvee-, vleesvee-, varkens- en legpluimveebedrijven. Zij zagen hun winst diep onder nul zakken. De varkensteelt was er, met een verlies van gemiddeld meer dan 58.000 euro, het slechtst aan toe. Enkel de slachtpluimveesector tekende een positief netto bedrijfsresultaat op, al moeten die bedrijven het met heel wat minder winsten stellen. Dat blijkt uit cijfers van Statistiek Vlaanderen, op basis van gegevens van het Departement Landbouw en Visserij.

Door Belga

Deel dit nieuws

De gespecialiseerde melkvee-, vleesvee-, varkens- en legpluimveebedrijven waren in 2020 niet in staat de vergoedingen voor eigen arbeid te dragen. De melkveebedrijven tekenden een verlies van 23.682 euro op. Bij de vleesveebedrijven, waar het netto bedrijfsresultaat al zeven jaar op rij negatief is, werd een put van 32.930 euro geslagen. Na een goed jaar in 2019, is de varkensteelt in 2020 de hekkensluiter met een verlies van 58.377 euro.

In tegenstelling tot voorgaande jaren konden legpluimveebedrijven niet langer de vergoeding voor eigen arbeid dekken: het netto bedrijfsresultaat zakte in 2020 weg onder nul naar -33.156 euro. De slachtpluimveesector is de enige winstgevende in het rijtje. Het netto bedrijfsresultaat bleef met 41.146 euro, net als de voorgaande jaren, positief. Het betekent wel een daling met meer dan 60 procent sinds 2019, stipt Statistiek Vlaanderen aan.

Ook de akkerbouw zette positieve resultaten neer. Na jaren van verlies is het netto bedrijfsresultaat sinds 2019 weer positief. In 2020 zakte de winst wel naar 3.132 euro. Binnen de tuinbouw - groenten in open lucht, groenten onder glas, sierteelt onder glas en tuinbouw - werden eveneens winsten opgetekend.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top