Het jaar dat Valencia en Levante samen in het Mestalla-stadion speelden

La Liga |

Het is misschien niet de meest tot de verbeelding sprekende derby op aarde, maar het stadsduel tussen Levante en Valencia heeft ook haar anekdotiek. Zoals in de jaren 60, toen beide rivaliserende clubs een stadion deelden.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Valencia is de op twee na grootste stad van Spanje, ligt aan de Middellandse Zee, bezit een interessant architecturaal erfgoed en vermengt op intrigerende wijze moderniteit met geschiedenis. Ook op sportief vlak heeft Valencia wat te bieden met twee clubs op het hoogste niveau: CF Valencia en UD Levante. Door het grote verschil in waardeverhouding straalt er minder prestige vanaf dan bijvoorbeeld de Madrileense derby, maar ook Levante en Valencia kenden hun bijzondere momenten. Zoals dat ene seizoen waarin ze een stadion deelden.

De oudste versus de succesvolste

CF Valencia is ongetwijfeld de meest gekende en meest succesvolle club van de twee, maar Levante bestaat al het langst. Opgericht in 1909, in hetzelfde jaar als Gimnastico. 30 jaar later fusioneren die twee clubs tot Union Deportiva Levante-Gimnastico, dat in 1940 evolueert naar UD Levante, zoals we het vandaag nog kennen. In die beginperiode voetbalde Levante in het Estadio de Vallejo, een voetbaltempel die in 1925 gebouwd werd en 18.000 toeschouwers kon ontvangen.

Club de Fútbol Valencia zag het levenslicht in 1919 en nam onmiddellijk zijn intrek in het Mestalla, een veel grotere voetbaltempel. Daar worden in de jaren 40 drie landstitels gevierd (1942, 1944 en 1947) wat hen meteen bij de grootheden van het Spaanse voetbal katapulteert. Rond de eeuwwisseling kenden Los Murciélagos (de vleermuizen) nog zo’n glorieperiode, met achtereenvolgens Claudio Ranieri, Héctor Cúper en Rafael Benítez aan het roer van de ploeg. Maar even bijzonder in die rijkgevulde geschiedenis is het jaar 1968, wanneer ook rivaal Levante in Mestalla zijn thuiswedstrijden komt spelen. Simpelweg omdat ze geen andere stek hadden.

Een gedwongen verhuis

In die periode is Levante slechts een modale derdeklasser en wil het zijn oude Estadio de Vallejo inruilen voor een nieuw, moderner complex in de wijk Levante zelf. Het Ciutat de Valencia. De werken lopen echter vertraging op en bij de start van het seizoen 1968/69 blijkt Levante zonder stadion te zitten. Er is maar één oplossing: ook in het Mestalla gaan voetballen.

Puur sportief wordt het echter een weinig spraakmakend seizoen voor de Granotas, die anoniem meedraaien in de derde klasse. Op het einde van dat seizoen is het fonkelnieuwe Ciutat de Valencia, met een capaciteit van 25.000 zitjes, eindelijk klaar. De verhuis kan beklonken worden. En wat is er beter dan een goeie, klassieke stadsderby om die nieuwe voetbaltempel in te huldigen? Op 9 september 1969 staan Levante en Valencia tegenover elkaar, maar echt feestelijk wordt het niet voor de thuisploeg, want de galapartij eindigt op een droge 0-3 voor de bezoekers. Hopelijk voor Levante loopt hun bezoek aan Mestalla komende zaterdag wat beter af.

Het weekendprogramma van La Liga op Eleven Sports:

Vrijdag 29 april

Zaterdag 30 april

Zondag 1 mei

 Volg het hele seizoen lang de beste wedstrijden van La Liga via de zenders van Eleven Sports, beschikbaar via de tv-optie Proximus Pickx Sports.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top