Eén lichtpuntje in het gitzwart seizoen van Standard: de jonkies hebben hun kans gekregen

Jupiler Pro League | Standard beleefde een catastrofaal seizoen om snel te vergeten. De Vurige Stede bleek dit seizoen eerder een waakvlammetje in een zee van ellende. Een lichtpuntje is de speeltijd die de eigen jeugd kreeg. Uit een recent onderzoek blijkt dat geen enkele club dit seizoen meer eigen jeugdspelers opstelde dan de Rouches.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op de 34ste speeldag van het kampioenschap staat Standard op de 14e plaats. De Luikenaars hebben daarmee een van de slechtste seizoenen uit de clubgeschiedenis achter de rug. Met amper negen overwinningen wonnen ze amper één wedstrijd op de drie. En met 32 gescoorde doelpunten halen ze niet eens het gemiddelde van één doelpunt per wedstrijd. Een rampzalig record getekend door Mbaye Leye en Luka Elsner, die ontslagen werd na de overname van de club.

Maar niet alles aan het seizoen van de Luikenaars was een mislukking. Uit een studie van CIES, het Europees waarnemingscentrum voor voetbal, blijkt dat Standard de Belgische club is die dit seizoen de meeste speeltijd heeft geboden aan jongeren die in zijn academie zijn opgeleid (drie jaar in de jeugdreeksen). Een lichtpunt dat aan de basis moet liggen van de zozeer gehoopte wederopbouw.

Bijna een kwart van de speeltijd

Volgens de berekeningen van het CIES boden de opeenvolgende coaches van Standard dit seizoen 23,1% van de totale speeltijd aan de jongeren van de club. Op dat vlak deed niemand het dit seizoen beter dan de Rouches. Bijna een kwart van de totale speeltijd bij de Luikenaars was voorbehouden voor de jongeren, wat gigantisch is. Behalve Standard haalt geen enkele club uit 1A zelfs maar de kaap van 20%.

Dit percentage ligt veel hoger dan het Belgische (9%) en Europese (15%) gemiddelde. De verklaring is dubbel: enerzijds is er het groeiend verlangen om eigen jeugd in te zetten, anderzijds is er de financiële wurggreep op de club, die zich door zijn beperkte middelen niet ambitieus op de transfermarkt kon richten en daarom eerst moest kijken naar jong talent in eigen huis. Jongens (17 in totaal) zoals Bodart, Siquet, Pavlovic, Raskin (die met 2.510 gespeelde minuten de speler is met de meeste speeltijd dit seizoen bij Standard), Bastien, Ngoy, Calut, Dumont, Mmaee en Carcela maakten Standard kampioen in het klassement van ‘eigen jeugd opstellen’.

Anderlecht vijfde

Achter Standard prijken Racing Genk (18,9%) en Cercle Brugge (18,8%). Club Brugge staat op de vierde plaats met 17,1% van de speeltijd voorbehouden voor bij de club opgeleide jongeren. Paars-wit staat slechts vijfde in dit klassement, met iets meer dan 15%. Vincent Kompany, die ooit werd geprezen om de kansen die hij aan de jeugd gaf, heeft sindsdien zijn aanpak veranderd. Het proces dat de voormalige Rode Duivel zo dierbaar is, moest een tijdje baan ruimen ten gunste van spelers met meer ervaring.

Union daarentegen gaf slechts 0,1% van zijn totale speeltijd aan spelers die ten minste drie jaar in de eigen jeugdploeg hebben doorgebracht. Daarmee staan de Unionisten onderaan de lijst. Maar gezien de snelle groei van de club in de afgelopen seizoenen is het begrijpelijk dat de jeugdopleiding niet dezelfde trend heeft gevolgd. De club heeft er alle belang bij dit aspect in de toekomst uit te bouwen.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de kanalen van de Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top