De gok van Brecht Dejaegere bij Toulouse pakte geweldig uit

Ligue 1 | ‘t Is gebeurd! Sinds afgelopen weekend is Toulouse zeker van een plaats in de Ligue 1 volgend seizoen. De Franse club heeft een sterk seizoen achter de rug waarin de Belg Brecht Dejaegere zich heeft onderscheiden.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Na een nachtmerrieachtig seizoen 2019-2020 viel Toulouse FC, of TéFéCé voor de vrienden, terug naar de Ligue 2. Om een einde te maken aan de negatieve spiraal en een terugkeer te forceren richting elite, voerde de club uit Toulouse een ambitieuze transfercampagne en gokte met name op Brecht Dejaegere. De middenvelder van Gent werd tot het einde van het seizoen uitgeleend aan Toulouse.

Voor Dejaegere was het een kans om zijn carrière uit het slop te trekken na een moeilijk seizoen. Hij pendelde tussen bank en basiself en kreeg tot overmaat van ramp af te rekenen met een gebroken sleutelbeen en de coronapandemie, waardoor de Belgische autoriteiten zich genoodzaakt zagen om het seizoen na 29 wedstrijden stop te zetten. Na zijn komst bij een doodziek Toulouse vond hij snel zijn draai. Hij groeide uit tot een onbetwiste titularis en overtuigde TFC om hem aan het einde van het seizoen definitief over te nemen.

Brecht de kapitein

In zijn eerste seizoen in de roze stad scoorde Dejaegere drie doelpunten en deelde tien assists uit in 32 wedstrijden: uitstekende statistieken voor een speler die aasde op een herstart. Door zijn werkersmentaliteit groeide hij al snel uit tot publiekslieveling en kreeg hij de bijnaam Bibiche opgeplakt. Dit seizoen werd hij benoemd tot aanvoerder van het team.

Een rol die de middenvelder ter harte heeft genomen: hij neemt de hele ploeg op sleeptouw om een doel te bereiken dat vorig jaar ternauwernood werd gemist: de promotie. Dejaegere stond twee maanden aan de kant wegens een kuitblessure, van half januari tot half maart, maar bleef zijn ploeggenoten van aan de zijlijn motiveren. Hij joeg zijn teammaats aan. Maar onder Philippe Montanier waren zijn prestaties wat minder. Terwijl hij vorig jaar veel op rechts opereerde, speelde hij dit seizoen veelal in het centrum. Bijgevolg scoorde hij twee doelpunten en deelde vier assists uit.

Doel bereikt, nu mikken op de titel?

Met zijn doelpunt tegen Niort plaveide de Belg de weg voor Toulouse richting promotie. Met de 2-0-overwinning op Chamois verzekerde TFC zich van promotie naar de Ligue 1. Toulouse en Dejaegere zullen niet lang in de voorkamer van de Franse voetbalelite hebben vertoefd, met slechts twee seizoenen in de Ligue 2. Maar het seizoen is nog niet afgelopen voor Toulouse, dat in stijl wil eindigen.

Met een voorsprong van 8 punten kan Toulouse dit weekend de titel pakken tegen Rodez. Zelfs met een overwinning in Aveyron zou Ajaccio dan de kloof met TFC niet meer kunnen dichten. Voor Dejaegere zou het de tweede titel uit zijn carrière zijn, na die in 2015 met AA Gent. Het zou het ultieme bewijs zijn van zijn gelijk: dat hij zich bij Toulouse volledig geherlanceerd heeft.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top