Vier de carrière van de jarige Koen De Graeve (50)

Films | Een van de bekendste filmgezichten van ons land, de acteur Koen De Graeve, blaast vandaag 50 kaarsjes uit. De acteur die bijna dertig jaar geleden zijn debuut maakte in ‘Ad Fundum’ van Erik Van Looy heeft intussen al talloze legendarische personages gespeeld. Voor de gelegenheid keren wij terug op enkele van zijn meest marktante rollen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dagen zonder lief

Na het debuut in ‘Ad Fundum’ speelde Koen De Graeve, naast een mooie carrière op de planken, op het scherm vooral kleinere rollen. Zo was hij te zien in ‘F.C. De Kampioenen’, ‘Heterdaad’ en ‘Het eiland’, maar veel bekendheid leverde dat hem nog niet op. Het was dankzij zijn rol als Nick in ‘Dagen zonder lief’ van Felix Van Groeningen dat hij echt bekend werd. Nick is een cafébaas die graag achter de meisjes aan loopt. Na een lange tijd komen hij en een groep jeugdvrienden weer samen om een stand van zaken op te maken over hun levens.

‘Dagen zonder lief’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

De helaasheid der dingen

Ook in de volgende film van Felix Van Groeningen mocht Koen De Graeve opdraven, dit keer in een rol die hem zelfs in de prijzen zou doen vallen. ‘De helaasheid der dingen’, de verfilming van de gevierde roman van Dimitri Verhulst, gaat over een marginaal gezin, losjes gebaseerd op het gezin waarin de auteur opgroeide. Meerdere scènes (we denken in de eerste plaats aan de naakte fietswedstrijd) staan in het collectieve filmgeheugen gegrift. De film werd internationaal overladen met awards, en voor De Graeve waren er een paar persoonlijke prijzen weggelegd. Zo deelde hij de prijs voor de beste acteur met Kenneth Vanbaeden op het festival Cinésonne in Parijs en ging hij in 2010 met de Vlaamse Filmprijs (intussen omgedoopt tot Ensor) voor de beste acteur lopen.

‘De helaasheid der dingen’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Van vlees en bloed

2010 was een echt boerenjaar voor Koen De Graeve, want hij viel toen met nog een andere rol in de prijzen. De serie ‘Van vlees en bloed’ over een Vlaamse slagersgezin was een shot in de roos. De Graeve kroop in de huid van Mike, de meesterknecht die zijn teleurstelling niet kan verbergen wanneer blijkt dat hij de slagerij nog niet mag overnemen. De reeks van Tom Van Dyck en Michiel Devlieger werd een enorm succes. De Graeve won in de categorie beste acteur op de Vlaamse Televisie Sterren en mocht dat jaar op Humo’s Pop-Poll de medaille voor de beste acteur van ons land in ontvangst nemen.

Ontdek ‘Van vlees en bloed’ nu op Streamz via Proximus Pickx! Ontdek het aanbod en probeer de tv-optie 1 maand gratis uit via deze link/ de promotiecode 'PROXIMUS1M'. Daarna betaal je 11,95 euro per maand. Klik hier om te achterhalen hoe eenvoudig je je Streamz-account activeert.

Tot altijd

Na het succes van ‘Ben X’ stortte filmmaker Nic Balthazar zich opnieuw op het verhaal van iemand die minder dan fortuinlijk was in het leven. De Graeve vertolkte de rol van Mario Verstraete, een MS-patiënt en voorvechter voor het recht om menswaardig te sterven. In 2002 was hij de eerste persoon in ons land die de euthanasiewet toepaste, nadat hij die zelf vorm had helpen geven. Verstraete was bevriend met de broer van Nic Balthazar, die zich geroepen voelde om diens verhaal te verfilmen in ‘Tot altijd’. Koen De Graeve werd genomineerd voor de Ensor voor beste acteur, maar die ging uiteindelijk naar Geert Van Rampelberg, die aan zijn zijde had geacteerd in de rol van Thomas.

‘Tot altijd’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Coureur

In 2018 schitterde De Graeve als Mathieu, ex-profwielrenner en de vader van de jonge belofte Felix (debuut van Niels Willaerts) in ‘Coureur’. De zoon wil niets liever dan in de voetsporen treden van zijn vader en het is die vader-zoonrelatie die het hart vormt van deze pakkende blik op het coureursleven. Regisseur en scenarist Kenneth Mercken baseerde zich voor het verhaal op zijn eigen ervaringen als eliterenner zonder contract (waar hij nog Belgisch Kampioen is geweest) en hoe hij toen zag dat er werd omgegaan met doping.

‘Coureur’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Wil je nog meer van Koen De Graeve? Op Streamz vind je ook 'Loft', 'Halfweg', 'Terug naar morgen' (ook op Netflix), 'Zot van A', 'Vele hemels boven de zevende' en 'Déjà Vu'.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top