Canvas brengt ‘Lion’, het pakkende (waargebeurd) verhaal over geadopteerd kind dat biologische moeder zoekt

Films | Vrijdagavond 29 april kan je op Canvas kijken naar het biografische drama ‘Lion’. In die film onder regie van Garth Davis speelt Dev Patel, gekend van 'Slumdog Millionaire', de hoofdrol. Het verhaal is gebaseerd op een boek van Saroo Brierleys, een geadopteerde jongeman die op zoek gaat naar zijn afkomst. Proximus Pickx vertelt je alles over het pakkende verhaal achter deze film.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De film ‘Lion’ gaat over Saroo Brierley, een Indiase jongen die samen met zijn broer Guddu in een van de laagste kasten van de samenleving leeft. Zijn moeder is analfabeet en het gezin heeft weinig geld. De kinderen zijn op vijfjarige leeftijd al aan het werk en de moeder des huizes moet met stenen sjouwen om te zorgen dat er ’s avonds eten op tafel kan staan. 

Wanneer Saroo zijn broer vergezelt naar het werk in een station, valt hij in slaap op een lege trein die duizenden kilometers weg van zijn thuis rijdt. Hij belandt in Calcutta en leeft er enkele weken alleen op straat. Uiteindelijk wordt hij opgepikt door een weeshuis, dat hem laat adopteren door een Australisch echtpaar. Daar leeft de Indiase jongen in betere omstandigheden en hij groeit er op in een gezin vol welvaart en leven. Als hij gaat studeren herkent hij meer en meer zaken uit zijn jeugd. De film brengt vervolgens in beeld hoe Saroo op zoek gaat naar zijn afkomst, maar kan hij zijn moeder terugvinden?

20 jaar gescheiden van ouders

De film uit 2016 baseerde zich voor het verhaal op ‘A long Way Home’, een boek uit 2013 geschreven door niemand minder dan Saroo Brierley zelf. In het boek vertelt de intussen volwassen jongeman over zijn opmerkelijk levensverhaal. Terwijl de film eerst voor de nodige context zorgt, spitst het boek zich toe op een bijzondere dag in 1986. Op die dag viel Brierley in slaap op een lege trein nadat hij zijn broer die in het station werkte, vergezelde. Als vijfjarige jongen raakte hij naar eigen zeggen in paniek. Bovendien was de trein lang onderweg, waardoor hij erg veel honger kreeg. “Ik huilde om mijn mama, broer en zus”, getuigt Brierley in zijn boek. 

Uiteindelijk wordt de vijfjarige jongen opgepikt en geadopteerd door Australische mensen, waar hij tot op de dag van vandaag nog steeds verblijft. “Saroo’s aankomst was voor ons als een geboorte in het gezin”, vertellen adoptieouders Sue en John Brierley. “Het was een fantastisch moment vol liefde en plezier.” Toch bleef de Indiase jongen geboeid door zijn afkomst en wanneer hij op achttienjarige leeftijd Google Earth ontdekt, start hij de zoektocht naar zijn geboortedorp.

Puzzelstukjes vallen in elkaar

Maar liefst vijf jaar lang spitte Saroo het internet uit op zoek naar zijn afkomst. Hij bestudeerde het spinnenweb van treinsporen in India en probeerde te achterhalen waar de trein die hem naar Calcutta bracht, vertrokken was. Op een dag ontdekte hij via Google Earth View een watertoren, die hij zich meteen voor de geest kon halen omdat hij het beeld ervan herkende vanuit zijn jeugd. “Ik wilde niet geloven dat dat echt was. Ik dacht dat ik droomde”, vertelt hij in zijn boek over dat moment.

Vanaf dan vielen de verschillende puzzelstukjes langzaamaan in elkaar. Hij herkende het treinstation waar zijn broer aan de slag was, herkent de voetgangersbrug waar hij zo vaak over wandelde, de hele landkaart van zijn leven als vijfjarige jongen werd plots duidelijker. “Dat was een onwaarschijnlijk moment waarbij ik de blijheid niet kon wegsteken”, klinkt het.

Reünie met familie

Pas in februari 2012, bijna twintig jaar nadat hij India verliet, keerde hij terug naar Khandwa, de stad waar hij geboren werd. Zijn adoptieouders steunden Saroo volledig in de zoektocht, “want we wilden dat Saroo gelukkig kon zijn met zijn eigen identiteit”, leggen ze uit in het boek. Bij aankomst in het dorp namen andere inwoners, die hem al snel herkenden, hem mee naar een oudere vrouw die in shock keek naar de jongeman die ze terugzag. De moeder die haar zoon jarenlang moest missen, kon de 35-jarige Saroo eindelijk terug in haar armen sluiten. 

Sinds die reünie ontmoeten moeder en zoon elkaar geregeld. Fatima, Saroo’s biologische moeder, leidt nu ook een beter leven. De geadopteerde zoon kocht een woning voor zijn moeder, die voorheen altijd in sloppenwijken leefde. Uiteindelijk, een kleine vijf jaar later na die eerste ontmoeting, werd de film ‘Lion’ over het bijzondere verhaal gelanceerd. Ook hoofdrolspeler Dev Patel ontmoette intussen Saroo, de jongen die hij in de film vertolkt. “Het is een heel aimabele jongen met een extreem goed geheugen. Hij kan zich alles kristalhelder herinneren”, besluit Patel.

Bekijk ‘Lion’ vrijdag 29 april om 21u10 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top