Canvas brengt ‘Allez l’Union’ over de club die het voorbije seizoen de voetbalwetten tartte

Films | Vanaf maandag 2 mei kan je op Canvas kijken naar de gloednieuwe serie ‘Allez l’Union’. De promovendus maakte dit jaar een blitzstart en bleef wedstrijd na wedstrijd op kruissnelheid presteren. Met een van de kleinste budgetten van alle ploegen, voert de Brusselse traditieclub intussen het klassement van de hoogste voetbalklasse aan. Reden te meer voor Canvas om een documentairereeks over Union Saint-Gilloise te laten maken die de kijkers een blik achter de schermen van het historische seizoen 2021-2022 gunt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Maar liefst 48 jaar lang. Zo lang bleef de Brusselse voetbalclub Union weg uit de eerste voetbalklasse. Voor de Tweede Wereldoorlog was de club steevast bovenaan het klassement op te merken. De statistieken bevestigen dat, want slechts twee clubs behaalden meer landstitels dan Union: Anderlecht en Club Brugge. De rijke en bijzondere traditie van de club wordt nu vertaald naar een vijfdelige reeks die weldra op Canvas te bekijken is.

Verbazingwekkende transitie

De programmamakers waren er als de kippen bij om bij de titelmatch in de tweede klasse van de Jupiler Pro League meteen een cameraploeg ter plaatse te sturen. Bovendien verleende de club de producenten van de documentairereeks volledige toegang. Dat resulteerde uiteindelijk in een reeks waarbij de camera als een vlieg ten allen tijde bij de belangrijkste momenten aanwezig was. 

Zo’n kleine vier jaar geleden nam de steenrijke Tony Bloom de Brusselse traditieclub over. Als eigenaar van het Britse Brighton en zaakvoerder van een bedrijf dat zich specialiseert in het onderzoeken van voetbalstatistieken, kende hij de sport door en door. Zijn technische, tactische en grondige aanpak waarbij vooral een uitgebreid datasysteem een belangrijke rol speelt, zorgen ervoor dat Bloom met zijn ploeg gerichte transfers kan doen. Met een budget van zo’n 1 miljoen euro zette de club begin dit seizoen een topploeg op het veld. Mocht je het je afvragen: de budgetten van Club Brugge, Antwerp en Anderlecht zijn allemaal meer dan een tienvoud van dat bedrag. Hoewel de reeks pas na de overname begint, wordt in de beelden wel duidelijk wat voor een ongelofelijke transitie Union de laatste jaren meemaakte. 

In de televisiereeks worden de sportieve exploten van Union Saint-Gilloise gebruikt als rode draad. Daarnaast schakelden de programmamakers een resem experts in om te vertellen over de rijke historiek van de club. Vooral de traditie, fanbeleving en ongelofelijke supporterssfeer staat daarin centraal. Anderzijds komt ook het belang van een nieuw stadion uitgebreid aan bod. Het is immers al duidelijk dat de traditieclub de laatste jaren een ferme groei doormaakt. Maar om aan die groei tegemoet te komen, moet ook de infrastructuur meegroeien.

Van palliatieve ploeg tot professionele topclub

In de eerste aflevering van ‘Allez l’Union’ keren de programmamakers terug in de tijd en wordt het groeiproces van de Brusselse club onder de loep genomen. Sporteconoom Wim Lagae verwoordt de geschiedenis sinds de overname van de ploeg perfect: “Union was een palliatief verhaal”, zegt Lagae. “Tot er een suikernonkel uit Londen wou investeren in de club en de patiënt kon reanimeren. Dat is de grote ommekeer gebleken.”

De Union-familie komt in de tweede aflevering uitgebreid aan bod. Zowel spelers, staf en supporters voelen zich lid van een grote familie rond de ploeg uit het Joseph Mariënstadion. Naast voetballen in eerste klasse zet de ploeg zich namelijk ook in voor Brusselse jongeren die ze gratis sportlessen aanbieden. Op die manier wil Union méér betekenen voor de stad dan louter de nieuwe landskampioen worden.

Liefde als rode draad

Na de nieuwe aanpak van de Britse investeerders speelde de huidige ploeg al een seizoen samen in de tweede klasse. Daar ligt volgens velen de basis van het huidige succes. “De coach heeft ons geleerd om elkaar graag te zien”, vertellen de clubleden. “Om succesvol te zijn als ploeg met je kunnen vechten voor elkaar. Soms lachen we als de coach over liefde vertelt, maar het heeft zeker bijgedragen tot de goede resultaten.” De reeks maakt dan ook duidelijk dat iedereen voor elkaar door het vuur gaat. De gezamenlijke rouw die wordt geuit bij het overlijden van de moeder van coach Felice Mazzù is tekenend voor de sfeer in de club. 

Dat het huidige stadion van Union stilaan te klein wordt, dat is een uitgemaakte zaak. De vierde aflevering staat dan ook in het teken van de noodzaak van een nieuw stadion. Daar zet CEO Philippe Bormans zich intussen al drie jaar hard voor in. Hij wil evenwel zorgen dat het huidige stadion een belangrijke rol blijft spelen in de werking van de club. 

De laatste aflevering toont de kers op de taart van het succesjaar van de Brusselse traditieclub. In de Champions play-offs wil de promovendus namelijk nog een laatste keer schitteren om in hun eerste jaar terug in eerste klasse meteen de landstitel te veroveren. Nog nooit in 126 jaar Belgische voetbalgeschiedenis speelde een club dat kunstje klaar. 

Bekijk ‘Allez l’Union’ vanaf maandag 2 mei elke week om 21u20 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top