Arno is niet meer, lang leve de zanger en zijn beste hits!

Muziek | Arno Hintjens overleed op 23 april 2022 aan de gevolgen van pancreaskanker. De Belgische rockzanger was zowat de belichaming van rebelsheid, zowel op muzikaal vlak als daarbuiten. Proximus Pickx waagt zich aan een lijstje van zijn beste hits, hoewel het eigenlijk onmogelijk is om deze man in hokjes of lijstjes te stoppen...

Door Pickx

Deel dit nieuws

'Oh la la la'

Hoe graag we het ook anders zouden willen zien, kunnen we deze klepper van Arno Hintjes niet weglaten in een "best of" van Belgiës ruigste rocker. Dankzij Arno's raspende stem, waarmee hij je een oorwurm bezorgt, blijft dit nummer ook jaren na de oorspronkelijke release nog steeds een klassieker. Voor de echte Arno-fans hebben we uit de archieven de originele videoclip uit 1981 opgediept van "Oh la la la". Arno en zijn kornuiten hebben toen in een leeg Noordstation in Brussel een eigenwijze versie van het nummer gebracht, terwijl op de achtergrond bodybuilders figureerden. Leuk weetje: T.C. Matic had deze mensen in de gymclub van Jean-Claude Van Damme opgevist. Meer rock-'n'-roll kan het niet worden, als je het ons vraagt.

'Il est tombé du ciel'

Over rock-'n'-roll gesproken: met 'Il est tombé du ciel' heeft Arno Hintjes ook flink buiten de lijntjes gekleurd van de bestaande rockconventies. In het langzaam opbouwende nummer, dat hij heeft geschreven voor de film 'L'Amour en suspens', zingt hij over het proces van aftakeling in drie fases. Wie niet beter zou weten, zou denken dat de zanger over zichzelf zingt. Dat lijkt echter niet het geval, want in de film van Herman Van Eyken wordt het nummer gezongen door actrice Marie-Laure Béraud, die een verlamde vrouw vertolkt.

'Les yeux de ma mère'

Arno is op zijn best wanneer hij teruggrijpt naar zijn eigen leven, zoals in 'Je ne veux pas être grand'. In het nummer 'Les yeux de ma mère' bezingt hij zijn vroeg overleden moeder Lucrèce, aan wie hij naar eigen zeggen veel te danken heeft. "Ik heb altijd een thuis gehad. Als er in mijn leven iets negatiefs gebeurde, kon ik daar steeds op terugvallen. En dat is voor een mens als ik een ontzettend geluk", aldus Arno in een interview. 'Les yeux de ma mère' is dan ook niet alleen een ode geworden aan zijn eigen moeder, maar aan alle moeders. De pianomelodie van de hand van Piet Jorens en Arno's rauwe, bijwijlen emotionele vertolking zorgen ervoor dat dit nummer een emblematische hit werd in zijn repertoire.

'Putain Putain'

Op een manifestatie tegen nationalisme liet Arno zich ooit ontvallen dat niemand hem als artiest moet komen zeggen in welke taal hij moet zingen. Die uitspraak kwam hem op flink wat kritiek te staan, maar is vintage Arno. In "Putain Putain" verklaart hij daarom maar liefst in 3 verschillende talen, zij het op een bijzondere manier, zijn liefde aan Europa. Dat dit nummer een onvervalste hit is geworden, is echter te danken aan iemand anders: gitarist Jean-Marie Aerts. Zijn buitenaardse riffs tillen dit nummer op een hoger niveau dan dat Arno dat alleen zou kunnen. De kers op de taart is de cameo van Julya Lo'ko, die het lied afsluit met het Europese volkslied.

'Elle adore le noir'

In dit nummer dat hij met T.C. Matic produceerde, koos Arno niet voor de gemakkelijke weg door een funky nummer te maken. In de plaats daarvan is hij gegaan voor een melodie die nog het meeste weg heeft van een tango. "Arno heeft met dit nummer een van zijn meest persoonlijke teksten geschreven", verklaarde biograaf Gilels Deleus over 'Elle adore le noir'. In het nummer bezingt Arno zijn grootmoeder, aan wie hij onder meer zijn naam en zijn voorliefde voor de taal van Molière te danken heeft. Voluit heet mijnheer Hintjens "Arnold Charles Ernest" maar grootmoeder Marie-Louise noemde hem altijd "Arno".




Naar aanleiding van het overlijden van Arno heeft Proximus Pickx enkele films uit de Proximus VOD geselecteerd waaraan de Brusselse ket zijn medewerking heeft verleend. Hier kan je de collectie terugvinden waaronder 'Ben X' , 'Arno: Dancing Inside My Head', 'Camping Cosmos' en 'Préjudice'.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top