Ontdek de waarheid achter de Chinese droom in ‘Ascension’ op NPO2

Films | Morgenavond kan je op de Nederlandse openbare omroep NPO2 naar de spraakmakende documentaire ‘Ascension’ kijken. Proximus Pickx geeft je alvast enkele redenen waarom je deze spraakmakende documentaire zeker niet mag missen.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Het moderne China zoals je het nog nooit zag

‘Ascension’ werd gemaakt door de Chinees-Amerikaanse documentairemaakster Jessica Kingdon. Zij wou nagaan hoe het leven in het moderne China er vandaag de dag uitziet nadat het land enkele decennia geleden de ommezwaai maakte van socialisme naar een kapitalistisch model met socialistische invloeden. Samen met het kapitalisme deed ook een nieuwe leuze zijn intrede: “Werk hard, en dan kan je het maken”. Of die leuze ook voor iedereen in China geldt, kom je in deze documentaire te weten.

Geen traditionele documentaire

In tegenstelling tot veel van haar collega’s, koos Jessica Kingdon ervoor om een documentaire te maken zonder plotwending, voice-overs of interviews. In plaats daarvan krijgen we indrukwekkende dronebeelden te zien en gunt de documentairemaakster ons een blik achter de schermen van het leven van de Chinese bevolking. Kingdon toont ons bovendien enkele opmerkelijke taferelen die ons aan het denken moeten zetten. Leuk weetje: het duurde vier jaar lang om de documentaire in te blikken en in al die tijd bezochten Lang en haar team meer dan 50 verschillende locaties in China.

Niet aan haar proefstuk toe

Jessica Lang is een Chinees-Amerikaanse documentairemaakster die opgegroeid is in de Verenigde Staten, maar verder weinig banden heeft met China. Haar vader is een Amerikaan, terwijl haar moeder van Chinese afkomst is. Ze spreekt geen Chinees, maar dat was volgens haar geen obstakel tijdens het filmen. "Omdat ik de taal niet spreek, werd ik niet zo snel afgeleid en kon ik me beter concentreren op de beelden", klonk het bij Kingdon in Amerikaanse media. De beelden worden door pers en critici geprezen om hun surrealistische karakter. ‘Ascension’ kwam in 2021 uit en werd genomineerd voor een Oscar.

Kingdon is met ‘Ascension’ ook niet aan haar proefstuk toe. Ze maakte in 2017 al een documentaire over China, genaamd ‘Commodity City’. In deze korte docu gaf ze ons een indruk hoe het leven in ‘s wereld grootste groothandelsmarkt eruitzag. Dat deed ze door simpelweg een camera te plaatsen in enkele van de duizenden handelszaken en daar de Chinese verkopers te filmen die een hele dag omringd waren door tienduizenden producten. 

Bekijk ‘Ascension’ op donderdag om 23u20 op NPO2 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top