Dit moet je weten over de Britse historische serie ‘Gentleman Jack’ over ‘the first modern lesbian’

Films | Vanaf 26 april kan je op Streamz kijken naar’Gentleman Jack’. In die serie over de Britse conservatieve cultuur van het eerste deel van de 19e eeuw probeert een jonge dame zich te verloven met een andere vrouw. Het zal je niet verbazen dat die boodschap in die tijd ferm wat stof deed opwaaien! Proximus Pickx vertelt je vijf belangrijke weetjes over deze historische reeks.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gebaseerd op dagboek

Het was Sally Wainwright (bekend van onder meer ‘Happy Valley’) die het scenario voor deze reeks schreef en zich daarvoor baseerde op het dagboek van Anne Lister, een dochter van een man uit de middenklasse van het Engeland van 1791. Lister ging studeren en trok nadien de wereld rond om nadien terug te keren en zich op te werken op de treden van de sociale ladder. Hoewel haar professioneel dagboek vooral veel successen benadrukt en verder weinig opvallende zaken vertoond, is dat bij haar privédagboek wel het geval.

Eerste ‘moderne’ lesbische vrouw

Uit het dagboek van Anne Lister, gespeeld door Suranne Jones, bleek namelijk dat de Britse vrouw al in haar schoolcarrière enkele relaties met andere vrouwen achter de rug had. Homoseksualiteit was in die tijd nog niet zo ingeburgerd in vergelijking met de huidige tijden en Lister wordt daardoor als een van de pioniers van de homoseksualiteit gezien! Na haar huwelijk met Ann Walker in de Holy Trinity Church in York ging ze de geschiedenisboeken in als ‘the first modern lesbian’.

Onzichtbaar verhaal uit geschiedenis

Eigenlijk is het bijna een wonder dat Sally Wainwright deze serie kon schrijven. Terwijl andere scenaristen en regisseurs zich baseren op een script en research, verliep dat bij ‘Gentleman Jack’ veel moeilijker. Dat komt omdat het dagboek van Anne Lister toen het gevonden werd door anderen, voortdurend werd weggestopt. Er zijn zelfs geruchten dat men haar dagboek van meer dan 7.000 pagina’s wilde verbranden! De scenariste van deze reeks is bovendien nog steeds bezig met het verhaal van de bijzondere Britse dame. Tot op vandaag is het namelijk nog niet duidelijk waar Anne Lister werd begraven. Sally Wainwright maakt er nu een erezaak van om het graf van deze vrouw terug te vinden.

Homo’s voor het gerecht, lesbische vrouwen niet

Anne Lister leefde in een tijd waarin homoseksualiteit absoluut uit den boze was en waarbij je zelfs gerechtelijk vervolgd kon worden omdat je anders geaard was. Maar ook daarbij kon Wainwright zich niet baseren op officiële documenten want het Britse gerecht had heel bijzondere regels over die homoseksualiteit. Wanneer je als man over straat liep en je liefde voor een andere man openlijk tentoonstelde, kon de politie je arresteren waarna je een proces kreeg. Bij vrouwen die dat deden, was dat helemaal niet het geval. Vrouwelijke homoseksualiteit werd namelijk niet vervolgd, maar lesbische relaties werden verzwegen en bleven onzichtbaar.

Van losbandige tiener tot klassevolle vrouw

De reeks ‘Gentleman Jack’ focust voornamelijk op het latere leven van Anne Lister. Het verhaal begint in 1832 wanneer de vrouw al 41 jaar oud is. Hoewel ze dan pas effectief op zoek gaat naar haar toekomstige, had Lister op die leeftijd wel al een turbulent leven achter zich. Op latere leeftijd wil ze graag trouwen met een vrouw van rijkere komaf, maar op jongere leeftijd probeert ze eveneens al uit wat het is om als lesbische vrouw door het leven te gaan. 

Ontdek 'Gentleman Jack' nu op Streamz via Proximus Pickx! Ontdek het aanbod en probeer de tv-optie 1 maand gratis uit via deze link/ de promotiecode 'PROXIMUS1M'. Daarna betaal je 11,95 euro per maand. Klik hier om te achterhalen hoe eenvoudig je je Streamz-account activeert.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top