In 2011 schreef Philippe Gilbert geschiedenis met de quadruple in Luik-Bastenaken-Luik

Wielersport | Elf jaar geleden won Philippe Gilbert op briljante wijze Luik-Bastenaken-Luik. Enkele dagen eerder had de Belg al de Brabantse Pijl, de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl gewonnen. Dat was een ongeziene prestatie in de geschiedenis van het wielrennen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Begin 2011 bereikte Philippe Gilbert op 28-jarige leeftijd een nieuwe mijlpaal in zijn carrière. Nadat hij enkele maanden voordien de Amstel Gold Race en de Ronde van Lombardije had gewonnen, begon hij sterk aan het nieuwe jaar. Hij won in Algarve, de Strade Bianche en de Tirreno-Adriatico en was dus klaar voor de voorjaarsklassiekers.

Nadat hij sterk voor de dag kwam in de Ronde van Vlaanderen maakte hij zich op voor zijn favoriete koersen: de Ardennenklassiekers. Iedereen voelde dat de renner van Omega Pharma daar tot grootse prestaties in staat was. Hij bevestigde met winst in de Brabantse Pijl, maar dit was slechts een opwarmer voor wat nog zou volgen.

Onaantastbaar

Een paar dagen later wist Gilbert te schitteren op de Cauberg en won er zijn tweede Amstel Gold Race. Drie dagen later wist Gilbert de criticasters de mond te snoeren door de muur van Hoei te overwinnen. Waarnemers hadden nochtans aangegeven dat dit wellicht geen spek voor de bek van Gilbert was. Hij bewees hun ongelijk en won de Waalse pijl.

Gilbert stak in een ongeziene topvorm en niemand leek hem te kunnen afstoppen. De toenmalige nummer één van de wereld startte als favoriet aan Luik-Bastenaken-Luik, dat hij omschreef als "de mooiste koers ter wereld". Gilbert loste de verwachtingen in en enkel de broers Andy en Frank Schleck konden zijn tempo bijbenen.

Een unieke prestatie

Maar zij konden die dag ook niet op tegen Gilbert. De Belg had de volledige controle over de wedstrijd en wist zijn twee belagers achter zich te houden. Zijn droom kwam uit. “Het is ongelooflijk, een fantastische dag! Ik heb er geen woorden voor. Het is de mooiste dag van mijn sportieve leven", jubelde Gilbert bij aankomst.

Gilbert zorgde voor een waar huzarenstukje met zijn vierde overwinning in amper tien dagen tijd. Hij werd de tweede wielrenner die de drie zeges in de Ardennenklassiekers (Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik) wist binnen te halen, enkel de Italiaan Davide Rebellin deed het hem zeven jaar voordien voor. Gilbert was wél de eerste renner ooit die deze drie koersen én de Brabantse Pijl in één seizoen wist te winnen.

Andermaal, in sport kan alles!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top